L'hospital General de Castelló és el que més donacions d'òrgans fa de tota la Comunitat Valenciana
La Comunitat Valenciana ha aconseguit un rècord històric en aconseguir els 609 trasplantaments
El conseller de Sanitat, Marcià Gómez, ha presentat al costat del coordinador autonòmic de trasplantaments en la Comunitat Valenciana, Rafael Badenes, el balanç de donació i trasplantament d'òrgans que han desenvolupat els hospitals valencians durant 2023, i segons ha destacat el conseller “la Comunitat Valenciana ha aconseguit rècord històric en aconseguir els 289 donants d'òrgans i realitzar 609 trasplantaments d'òrgans”.
Durant la presentació, Marcià Gómez ha traslladat el seu agraïment a totes les persones que han decidit donar els seus òrgans, així com als familiars i ha assenyalat que “la xifra de 289 donants no constituïx una dada sense més, sinó que representa a totes i cadascuna d'eixes persones que han mostrat el major gest de generositat, com és la donació d'òrgans, per a salvar la vida d'altres persones o millorar la seua qualitat de vida”.
Així mateix, ha afegit que “tal com reflectixen les dades, la Comunitat Valenciana es troba per damunt de la mitjana nacional i europea quant a donació d'òrgans, la qual cosa posa de manifest el grau de solidaritat de la societat valenciana”.
De fet, durant 2023 s'ha registrat rècord de donants morts amb un total de 274, la qual cosa situa la taxa actual de donació d'òrgans en 52,6 donants per milió d'habitants, xifra per damunt de la mitjana nacional, que registra una taxa de 48,9 per milió d'habitants, i de la mitjana europea amb una taxa de 20,9 per milió d'habitants.
En este sentit, Rafael Badenes ha destacat la importància que ha adquirit la donació d'òrgans en la Comunitat Valenciana, “ja que som una de les regions de més de 5 milions d'habitants amb la taxa més elevada a nivell mundial”. Per això, “vull agrair a tots eixos donants i les seues famílies, perquè en el moment més difícil de les seues vides han dit sí a la donació”, ha puntualitzat.
Quant als 289 donants d'òrgans registrats l'any passat, 132 van ser donacions en asistolia controlada, 142 donants morts i 15 donacions en viu. Segons ha indicat Badenes “respecte a 2022, el nombre de donants s'ha incrementat un 9,6%, i la donació en viu ha experimentat un augment del 66% en realitzar-se 15 trasplantaments de donant viu”.
Així mateix, per hospitals, l'Hospital General Universitari de Castelló és el que major nombre de donacions ha registrat amb 45 donants d'òrgans, seguit dels 44 donants a l'Hospital Doctor Balmis i 43 a l'Hospital Universitari La Fe.
D'altra banda, l'equip d'ECMO mòbil de la Comunitat Valenciana, que permet cobertura en el 100% dels centres per a la realització d'esta mena de donació, va realitzar durant l'any passat 47 eixides. Segons ha explicat Rafael Badenes, “la Comunitat Valenciana és de les poques regions del món on tots els procediments de donació en asistolia controlada es fan amb preservació abdominal normotérmica, la qual cosa la convertix en la comunitat amb el percentatge més elevat de donants multiorgànics d'esta modalitat”.
Creixement dels trasplantaments en un 12%
Durant l'any passat, els hospitals de la Comunitat Valenciana van realitzar 609 trasplantaments d'òrgans sòlids, quasi un 12% més que l'any anterior en el qual es van realitzar 544 trasplantaments.
En concret, en 2023 es van dur a terme 355 trasplantaments renals, 139 trasplantaments hepàtics, 35 trasplantaments cardíacs, 74 pulmonars i 6 de pàncrees.
Respecte als trasplantaments renals s'ha aconseguit rècord històric amb un total de 355 trasplantaments d'este tipus enfront dels 305 de l'any passat, un 16% més, destacant a més la incorporació de l'Hospital Universitari General de Castelló en la realització d'esta mena de trasplantaments.
Activitat per hospitals
Durant 2023, l'Hospital Universitari La Fe ha sigut el primer d'Espanya en trasplantaments hepàtics (96 en adults i 6 pediàtrics) i en trasplantaments cardíacs (33 en adults i 2 pediàtrics). D'altra banda, este centre ha realitzat 119 trasplantaments renals, 74 pulmonars i 6 de pàncrees.
Així mateix, a l'Hospital Clínic Universitari de València s'han realitzat 20 trasplantes renyó, a l'Hospital Universitari General de Castelló s'han dut a terme 26 trasplantaments de renyó, a l'Hospital General d'Elx 30 de renyó, a l'Hospital Doctor Balmis han sigut 79 trasplantaments renals i 37 hepàtics i a l'Hospital Doctor Peset s'han realitzat 76 trasplantaments renals.
Per això, el conseller de Sanitat ha aprofitat per a agrair la immensa la labor que exercix l'equip de trasplantaments en la Comunitat Valenciana “perquè gràcies a la seua professionalitat i implicació han aconseguit que molts dels pacients que es trobaven en espera d'un òrgan, tinguen ara una millor esperança i qualitat de vida”.
Finalment, el coordinador autonòmic de trasplantaments ha agraït “la dedicació del personal que forma part en tot procés de donació i trasplantament, en el qual poden arribar a intervindre prop de 100 persones. Una implicació que demostren els 365 dies de l'any i les 24 hores del dia, la qual cosa ens permet continuar creixent i millorant l'atenció als pacients”.