L'esperança de vida dels valencians, de les més altes d'Europa
Està en 82 anys, 85 per a les dones i 79 per als homes
L'Observatori Valencià de Salut ha realitzat per primera vegada un informe per a mesurar les desigualtats en salut en la Comunitat Valenciana. S'han analitzat dades, entre els anys 2000 i 2015, com les desigualtats segons el territori, el gènere, l'edat, el lloc d'origen, el nivell d'estudis o situació laboral. I d'aquests paràmetres es desprenen conclusions molt interessants que s'han donat a conéixer aquest dimecres.
Per exemple, l'esperança de vida dels valencians és de les més altes d'Europa. Està en 82 anys, 85 per a les dones i 79 per als homes. Una xifra que ha augmentat des de l'any 2000 en 3,2 anys per a tots dos sexes. Però l'estudi ens parla no solament de l'esperança de vida per sexes sinó també per ubicació. És la costa alacantina la que presenta majors esperances de vida, seguides per l'interior de Castelló i el Baix Maestrat.
Una altra dada interessant: en les grans ciutats podem apreciar diferències de fins a cinc anys segons el barri de residència. L'estudi vincula, en aquest cas, les diferències socioeconòmiques i el nivell de salut. Per exemple, si fem un viatge de la línia 4 de MetroValencia, hi ha una diferència en l'esperança de vida en homes de 5,8 anys entre dos de les seues parades: La Cadena, en el Districte Marítim, amb 73,4 anys, i Pont d'Assot, amb 79,2 anys.
El càncer de pulmó és la primera causa de mortalitat per càncer en els homes i la tercera en les dones, sent la migració un dels factors de l'augment del risc de mortalitat en el cas de les dones. Això explica que en municipis de la Marina Baixa o el Baix-Segura, amb molta població procedent de Regne Unit o Alemanya, hi haja major mortalitat per càncer de pulmó degut a la seua tendència del consum de tabac.
En relació als accidents de trànsit, la diferència és clara entre sexes: els homes presenten una taxa de mortalitat cinc vegades major que les dones, especialment entre els 15 i els 34 anys, excepte els majors de 65, que són precisament el grup de major mortalitat entre les dones. Entre els homes, els usuaris vulnerables de la via que més defuncions presenten són els motoristes (22%) i en les dones els peatons (40%). El 85,7% de les defuncions la víctima de les quals és un ciclista són masculines.
Tots aquests paràmetres permeten conéixer com els problemes de salut es distribueixen de forma diferent segons variables socials. Requereixen temps per a mostrar variacions i han d'avaluar-se a llarg termini.
L'objectiu d'aquest estudi és "mostrar l'impacte de les polítiques del Consell en matèria d'equitat en salut", expliquen en un comunicat: "Aquest document proporciona, per primera vegada en la Comunitat, una mirada necessària sobre els determinants socials i el seu impacte sobre la salut. L'anàlisi sistemàtica d'aquestes dades ens permetrà avaluar en el futur l'efecte de les accions que impulsem des del Consell, i identificar noves necessitats d'acció", assenyala la consellera Ana Barceló.