Castellano

L'economia valenciana se'n ressent per la guerra a Ucraïna: les esmalteres demanen ajuda

L'economia valenciana se'n ressent per la guerra a Ucraïna: les esmalteres demanen ajuda
  • “Ens despertem cada dia mirant el preu del gas pensant en si avui podrem produir sense pèrdues”, lamenten

MÉS FOTOS
L'economia valenciana se'n ressent per la guerra a Ucraïna: les esmalteres demanen ajuda - (foto 2)
L'economia valenciana se'n ressent per la guerra a Ucraïna: les esmalteres demanen ajuda - (foto 3)

L'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (ANFFECC) ha llançat una alerta del risc que comporten les noves pujades del preu del gas per al clúster ceràmic. Els associats d'aquest sector, molt assentat a la província de Castelló, són proveïdors de les empreses taulelleres, que utilitzen aquests productes en el procés de fabricació de rajoles ceràmiques; les fregides, els esmalts, els colors i les tintes ceràmiques són els preparats que atorguen a cada peça seu color i acabat característics.

En aquest sentit, si ja la setmana passada comentaven la difícil situació que travessa el sector, agreujada pel conflicte bèl·lic Rússia-Ucraïna, ara s'uneixen a les declaracions realitzades per la patronal taulellera, Ascer, relatives a l'escalada de preus del gas i la necessitat que les autoritats intervinguen per evitar aquesta situació.

Així, el president d'ANFFECC, Joaquín Font de Mora assenyala: “En aquest moment a tots ens uneix la preocupació per la situació humanitària a la guerra d'Ucraïna, però el conflicte repercuteix a tots els nivells i les seues conseqüències poden causar estralls quant a producció i ocupació a Europa si la situació no reverteix”.

"El gas costa avui un 1.600% i la llum prop d'un 900% més que fa un any", indica. “Això unit a la pujada de preus de les matèries primeres que estem patint a l'últim any està ofegant cada dia més la nostra rendibilitat”. “Ens despertem cada dia mirant el preu del gas pensant en si avui podrem produir sense pèrdues”, afegeix.

Per això, consideren que la proposta d'Ascer de “reclamar mesures urgents tant del govern nacional com europeu és indispensable, atesa l'especial situació en què ens trobem, amb uns preus disparats cada dia, agreujats per la guerra”.

La inquietud al sector és gran, ja que el conflicte armat “afecta directament la política i l'economia internacional, atesa la ubicació estratègica d'Ucraïna i la seua influència directa en el subministrament de gas rus, provocant una escalada de preus sense precedents i una volatilitat extrema a curt termini”.

"No és possible seguir suportant aquesta situació", prossegueix, "no ja només per al nostre clúster, sinó per a tota la indústria europea, que si segueix així aviat es veurà abocada a parades de producció i per tant a una destrucció d'ocupació". Això, segons paraules del president d'ANFFECC, "tindria unes conseqüències molt complicades a nivell econòmic i social, especialment en un moment d'alta inflació com l'actual".

Creiem que cal regular i modificar el sistema actual quant a la determinació del preu del gas i de l'electricitat. Assenyala que "no és de rebut que la diferència del cost de generació i el preu final que ha d'acomoter l'indutrial siga tan abusiu i desorbitat". Considerem fonamental revisar la vinculació actual que té el preu de l'electricitat amb el preu del gas, instant els governs que s'adoptin les mesures pertinents a la reunió de Versalles d'aquesta setmana.

Per tot això, reclamen, igual que els rajoles “que des de la UE i el govern es prenguen mesures urgents tant financeres com fiscals per pal·liar aquesta circumstància, per evitar que l'espiral inflacionista vaja a més i empitjore una situació que ja de per si mateix era complexa, després de la crisi patida per la pandèmia”.

Pujar