Castellano

L'economia valenciana ingressa en l'UCI i la seua crisi podria ser pitjor que la del 2008

L'economia valenciana ingressa en l'UCI i la seua crisi podria ser pitjor que la del 2008
  • Experts apunten al fet que les taxes d'atur amb les quals vam entrar en l'anterior crisi eren molt més baixes que ara: “Si la recuperació comença més tard, l'impacte seria molt major”

MÉS FOTOS
L'economia valenciana ingressa en l'UCI i la seua crisi podria ser pitjor que la del 2008 - (foto 2)
L'economia valenciana ingressa en l'UCI i la seua crisi podria ser pitjor que la del 2008 - (foto 3)

Els estudis el preveuen i l'estem començant a veure en aquesta arrencada de la desescalada: el sector del turisme i la restauració seran els més afectats per la crisi econòmica derivada del coronavirus. Tal com els va avançar elperiodic.com, un estudi de Randstad Research vaticina que fins al 2022 aquests sectors no recuperaran la normalitat.

Com afectarà això a l'economia valenciana? Quins sectors es recuperaran més ràpid en la Comunitat? Quines són les claus per a reflotar i recuperar la normalitat en els nostres negocis al més prompte possible? Sobre l'impacte directe del covid-19 en l'economia a nivells macro i micro hem conversat amb Daniel Lorenzo, Director Regional de Randstad en la Comunitat Valenciana, Balears, Múrcia i Andalusia i vocal del Consell Directiu de l'Associació Espanyola de Directius.

Per a Daniel Lorenzo cal tindre en compte dos factors que poden fer que aquesta crisi siga més exagerada: la taxa d'atur i el dur colp que s'ha emportat el turisme. En la crisi anterior entrem amb una taxa d'atur més baixa que l'actual -si al març del 2009 la desocupació era d'un 9%, al març del 2020 és del 13,8-. Tenint en compte que en l'anterior recessió es va arribar a un atur del 25%, aquesta nova crisi ens podria espentar molt més allà: “No crec que això es produïsca però si la recuperació comença més tard, l'impacte seria molt major”.

De fet, la taxa d'ocupació ha caigut el primer trimestre de l'any en la Comunitat Valenciana un 32,1%, segons dades de l’EPA, la qual cosa reflecteix la patacada de mitjan març: “Sense falles i sense Setmana Santa l'economia de la comunitat s'ha vist molt afectada, especialment els contractes temporals”.

I la volta a la normalitat no serà total en aquest sector, caldrà buscar noves estratègies o potenciar el mercat nacional, avança : “Per molt que els hotels puguen obrir, com els ompliran si no es permet la mobilitat de la població?”. A això se suma que rebem a molt de turista de Regne Unit i Alemanya, països que estan recomanant no viatjar a Espanya: “Per tant, haurem d'apostar per un turisme més local i per moviments nacionals”.

La recuperació per sectors en la Comunitat

Però, quan arribarem al moment que vivíem abans de la crisi? Daniel Lorenzo explica que dependrà de sectors: “En l'hostaleria creiem que fins a l'any que ve no es recuperarà encara que això hem de dir-ho amb molta prudència”.

La crisi del coronavirus està colpejant fortament als sectors anteriorment esmentats però hi ha uns altres que no s'estan veient afectats, o si ho estan, és en positiu: “Les empreses tecnològiques, per exemple, han pujat moltíssim perquè les companyies han precisat dels seus serveis per a teletreballar, des de connexions a internet, comprar portàtils, implantar programari… També l'e-commerce s'està desenvolupant i arrossegant al sector de la distribució i empreses de missatgeria”.

El sector de l'alimentació i de les begudes també s'ha disparat i amb dades molt curioses en la Comunitat Valenciana. Un dels sectors més importants ací és el de l'agricultura i, dins d'ella, el citrícola, que s'ha convertit en un producte de necessitat enfront d'uns altres com la maduixa, vistos més com un capritx: “La taronja està tenint creixements altíssims. Té vitamina C, que més necessitem ara que no prenem el sol en estar a casa i a més cal pelar-la, per la qual cosa està aïllada”.

El director territorial de Randstad assegura que sectors com el de l'automoció es recuperaran més ràpidament. De fet, l'exemple més clar el veiem aquesta setmana, que Ford ha tornat a fabricar cotxes i anuncia que podria reprendre la normalitat plena al juliol.

També el Port de València ha vingut funcionant amb certa normalitat pel que la crisi no ha impactat durament: “El ritme es va veure afectat abans que arribara el COVID-19 a Espanya perquè té molt trànsit amb la Xina però amb la volta a la normalitat, tornem a tindre moviment”.

La tecnologia ha vingut per a quedar-se

De cara al futur, apunta Daniel Lorenzo, s'hauria de flexibilitzar la contractació: “És perillós convertir els costos de personal en fixos si no saps com es recuperarà el sector”. Una altra anotació que ressalta des de Randstad és la importància de tindre liquiditat: “La primera mesura per a eixir de la crisi és garantir la liquiditat, com moltes pimes han fet recuperant els resultats de l'any passat. En el cas de Randstad vam suspendre els dividends als accionistes i negociem facilities amb els bancs”.

Altres conclusions que s'extrauen d'aquesta crisi sanitària -i, com a conseqüència, econòmica- és que la tecnologia ha vingut per a quedar-se: “Les empreses que ja havíem fet el salt tecnològic hem tingut més senzill la continuïtat en el servei i per això hem fet costat a la resta en aquesta realitat. Randstad per exemple ho ha fet obrint la seua plataforma de formació online (Randstad LearningHub b2b) a les empreses que així ho requerisquen durant l'estat d'alarma”. 

A més, només aquelles que es diferencien aconseguiran destacar sobre la competència: “En aquesta crisi totes les empreses han estat afectades i, per tant, aquelles que donen un servei o producte de qualitat aconseguiran despuntar”.

Pujar