Castellano

L'economia espanyola creixerà un 5,5% en 2021 malgrat els efectes de la pandèmia del COVID-19

L'economia espanyola creixerà un 5,5% en 2021 malgrat els efectes de la pandèmia del COVID-19
  • Augmenten el consum privat i les inversions, dades que suposen un motiu d'esperança després d'haver-se contret el PIB espanyol un 11% en 2020

Les previsions relacionades amb l'economia espanyola mostren algun motiu d'esperança.

Després que el PIB espanyol s'haja contret un 11% l'any 2020 per les innegables conseqüències negatives derivades de la pandèmia del Coronavirus, l'esperança arriba en forma de creixement en el següent any.

Les previsions indiquen que el PIB a Espanya creixerà un 5,5% durant l'any 2021, però fins i tot arriben a assegurar que la tendència seguirà a l'alça en el 2022 i augmentarà un 7% a causa de l'acceleració de l'activitat econòmica a partir de la segona meitat d'enguany.

Aquestes xifres estan recollides en l'últim informe ‘Situació Espanya’ de BBVA Research.

La recuperació de l'economia i de les activitats relacionades està, segons aquest estudi, sent lenta en l'inici del 2021, ja que continuen vigents nombroses restriccions i polítiques de prevenció perquè es frene la propagació del Coronavirus entre els ciutadans.

Sorpreses positives

Per a sorpresa dels experts, durant el tercer trimestre de l'any passat l'avanç de l'economia espanyola va ser una mica millor de l'esperat però, tal com es preveia amb la irrupció de la pandèmia del COVID-19, la desacceleració en el quart trimestre de 2020 hauria sigut realment intensa.

Els economistes afirmen que “l'increment dels contagis durant els últims mesos no aconsegueix, de moment, contrarestar la millora de la confiança i la bona evolució dels mercats financers relacionada amb l'inici del procés de vacunació”.

La previsió indica que en la segona meitat del 2021 es podria accelerar el ritme de creixement degut a l'impacte positiu que puga tindre en l'activitat l'avanç en el procés de vacunació, la implementació de noves mesures d'impuls fiscal i monetari, i l'elevada capacitat de producció que hi ha sense utilitzar.

Tal com indica el citat estudi, la revisió a l'alça del PIB de 2020, del -11,5% al -11,0%, s'explica pel millor comportament de l'economia durant el tercer trimestre.

Els components de la demanda van avançar més de l'esperat: va augmentar el consum privat un 20,3%, quasi 4 punts percentuals més del que es preveu i la inversió va créixer un 21,7%.

Van repuntar notablement les exportacions de béns per la demanda europea i de Regne Unit, a més del moment positiu dels sectors agroalimentari i sanitari.

Cal destacar que l'activitat a penes hauria variat en el quart trimestre de 2020. Els indicadors de despesa de les llars suggereixen que el consum privat podria, fins i tot, haver experimentat una lleu caiguda durant la part final de l'any.

Per contra, el consum públic hauria continuat avançant, en línia amb la funció d'amortidor de la recessió que ha de jugar la política fiscal.

Quant a la inversió, el fort repunt del tercer trimestre podria haver donat pas a una correcció a la baixa en el quart.

Major consum

La despesa en béns bàsics va augmentar prop del 20% des de l'inici de la pandèmia.

El consum en 2020 va caure un 6,7% enfront del comportament registrat en 2019, tal com confirma l'indicador BBVA Consumption Tracker.

Segons les dades obtingudes, la despesa en serveis va caure un 28,1% mentre que el de béns va créixer en 9,2%.

“Les dades de cap d'any continuen mostrant una recuperació gradual des dels seus mínims d'abril quan la caiguda interanual va ser del 40% per compte dels efectes del confinament i la pandèmia”, va assegurar Juana Téllez, economista cap de BBVA.

Pujar