L’Ajuntament de la Vall d’Uixó presenta el I Pla Municipal de Gent Gran
Les 36 mesures posen èmfasis a garantir el benestar dels majors, que en 2030 representaran el 25% de la població de la ciutat
Les tendències demogràfiques indiquen que en 2030 les persones majors de 65 anys representaran més del 25% de la població de la Vall d'Uixó. Per a atendre aquesta realitat, la Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament ha presentat aquest matí el I Pla Municipal de Gent Gran, que recull 36 mesures concretes que aplicar fins a l'any 2022.
La regidora de Serveis Socials, Marian Artero, ha expressat que l'envelliment poblacional suposa “un nou repte social” i des del govern municipal “hem de donar una resposta amb una perspectiva integral de les persones, de manera transversal i de proximitat”. Així, “cal caminar cap a una ciutat adaptada a les necessitats dels majors, perquè així estarà adaptada també a les de tots els vallers i valleres”.
En l'actualitat “el procés d'envelliment de les persones és cada vegada més actiu” i “hem d'oferir la possibilitat que els nostres majors desenvolupen tot el seu potencial i garantir el seu benestar”, ha afirmat Artero. A més ha posat en valor la transversalitat i la intergeneracionalitat del pla.
Entre les 36 mesures que recull el document cal destacar les que milloren l'accessibilitat i suprimeixen les barreres arquitectòniques en els espais públics, la instal·lació de bancs funcionals i que fomenten la comunicació i les relacions socials, l'adaptació del transport públic o la millora del sistema de comunicació de les bonificacions per a majors (com per exemple la factura de l'aigua o l'impost de residus).
També posa l'accent en la formació en tecnologies, el foment de la participació a través de la dinamització dels clubs de convivència, la potenciació de les relacions entre les diferents associacions de jubilats i pensionistes que existeixen a la Vall d'Uixó i l'enfortiment de la Comissió de Gent Gran, així com la prevenció en matèria de salut, la promoció del voluntariat, el suport al personal cuidador i la creació d'un banc de material per a la dependència.
L'acte celebrat en el Palau de Vivel ha comptat amb la presència d'Antoni Llorente, sotssecretari de Justícia de la Generalitat Valenciana i anterior regidor de Serveis Socials, que va impulsar la redacció d'aquest pla i l'adhesió de la Vall d'Uixó a la Xarxa de Ciutat Amigues de les Persones Majors de l'OMS al juny de 2017. “És imprescindible planificar les polítiques públiques perquè atengues unes necessitats reals i veure la ciutat dels ulls de les altres persones, sobretot en mobilitat, accessibilitat, atenció i convivència”, ha finalitzat.