La Fàbrica de la Llum, de factoria a museu a la Vall d'Uixó: les claus de la seua recuperació
Es tracta d'una xicoteta fàbrica de principis del segle XX dedicada a la generació d'electricitat mitjançant la combustió de carbó
L'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha adjudicat la redacció dels projectes d'execució i la direcció facultativa de les obres del Pla de Sostenibilitat Turística en Destins (PSTD), que consistix en la rehabilitació i adequació de la Fàbrica de la Llum com a museu, la restauració paisatgística del seu entorn i la seua integració amb el Paratge de Sant Josep.
L'empresa adjudicatària d'esta licitació pública és 'El Fabricant d'Espheras', especialitzada en patrimoni i que ja ha treballat en la rehabilitació de la Torre de Benissahat. La inversió és de 139.773 euros i el lliurament del projecte definitiu es realitzarà el mes de juliol, per la qual cosa es preveu començar les obres a la fi d'enguany.
Què és la Fàbrica de la Llum?
La Fàbrica de la Llum de la Vall d'Uixó és una xicoteta fàbrica de principis del s.XX, dedicada a la generació d'electricitat mitjançant la combustió de carbó, que es va construir a l'entorn del barranc de l'Aigualit al costat d'un conjunt de molins medievals i a l'Aqüeducte romà-medieval de Sant Josep que compta amb un expedient incoat de declaració de Bé d'Interés Cultural.
La Vall d'Uixó porta molt temps esperant que el Museu Arqueològic Municipal tinga unes noves instal·lacions en les quals poder realitzar les seues funcions de salvaguarda i gestió del patrimoni arqueològic i la seua difusió cap a la població.
Per això, es va proposar des de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó la reutilització de l'antiga Fàbrica de la Llum per a situar els espais necessaris per al Museu arqueològic, dins d'una estratègia que busca diversificar l'oferta turística més enllà del recurs dels Coves de Sant Josep, que pose en valor dels seus recursos existents al llarg del seu nucli urbà, tant arqueològics, històrics, arquitectònics com a paisatgístics.
Esta estratègia d'actuacions s'arrepleguen en dos documents: el Programa de Paisatge “El camí de l’aigua» a nivell territorial; i el Pla Director de «La Fàbrica de la Llum», que descriu el procés de recuperació i transformació de les edificacions de la Fàbrica i el seu entorn paisatgístic i cultural.
Els criteris que establix el Pla Director per a la recuperació del conjunt de la Fàbrica de la Llum són:
- Identitat. Manteniment del caràcter industrial i històric del conjunt, que permeta explicar les diferents etapes històriques i usos anteriors del conjunt.
- Patrimoni. Les intervencions han de preservar les estructures originals per a facilitar la interpretació, incorporant els sistemes constructius tradicionals per a la restauració i noves intervencions contemporànies amb materials integrats però recognoscibles, que permeten incorporar el nou ús de Museu Arqueològic, de manera respectuosa amb l'edifici i progressiva en diferents fases.
- Paisatge. Es planifiquen una sèrie d'actuacions per a la millora paisatgística de l'entorn de la Fàbrica: restaurant els molins medievals, les construccions hidràuliques, amb plantació d'arbratge de ribera i la integració mitjançant vegetació en les noves intervencions arquitectòniques.
- Usos. El Museu compta amb espais de recepció i informació, sales expositives, espais administratius i de servicis, espais de magatzematge, arxiu i investigació. La nau principal és l'espai més representatiu del Museu Arqueològic, sent un espai museogràfic singular, alhora que un espai d'activitats socials i culturals.
- Gestió. El Pla Director planifica de manera temporal i pressupostària les diferents fases d'actuació, identificant les possibles vies de cofinançament públic-privat del projecte.
Quins terminis es marca l'ajuntament?
L'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, ha explicat que la consecució d'un museu és “un projecte molt anhelat i cada vegada estem més prop d'aconseguir este somni col·lectiu de la ciutat”. L'objectiu és “divulgar la nostra història i patrimoni i sumar un atractiu turístic més, que complemente als Coves de Sant Josep i retinga al turista”.
Per a això, en la primera fase s'actuarà en la nau principal de la Fàbrica de la Llum i es posarà en valor este espai patrimonial construït a principis del segle XX i que servirà “per a crear un discurs museístic amb els fons del Museu Arqueològic Municipal i que servisca de porta d'entrada i punt de recepció al recorregut urbà del Camí de l’Aigua”, ha destacat Baños.
Més zona verda
Les obres també inclouen la creació d'una zona verda en Roda Piu, entre l'Alcúdia i el Barranc de Sant Josep, la consolidació dels molins i les estructures hidràuliques de la zona. També es renaturalitzarà l'aparcament del Paratge de Sant Josep, amb la plantació d'arbres i vegetació autòctona i la millora i ordenació de la zona de caravaning.
Una altra de les actuacions importants és l'habilitació de recorreguts per als vianants des de la Fàbrica de la Llum “que comuniquen i vertebren els diferents espais d'interés que hui són de difícil accés”, ha apuntat l'alcaldessa. Això permetrà connectar el nucli urbà amb els Coves de Sant Josep i completar l'enjardinament de l'entorn.
Este Pla de Sostenibilitat Turística en Destins és finançat dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons Next Generation de la Unió Europea, gestionats per la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. L'import concedit és de 2.001.722 euros.
Cal recordar que l'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha rebut més de 14 milions d'euros dels fons europeus, que han d'executar-se fins a 2026. Així, en dos anys “serà realitat tot el projecte de ciutat que estem desenvolupant per a transformar la ciutat”. És el cas de la reforma i ampliació de l'Ajuntament, la segona fase del Camí de l’Aigua i la regeneració urbana de la Colònia Sant Antoni.