Emergència Climàtica recupera 2,3 tones de plàstic amb el robot automàtic en la planta de tractament de residus sanitaris de La Vall d'Uixó
El material plàstic recuperat es reutilitza per a la fabricació de contenidors nous que poden aprofitar-se com a recurs i tornar a usar-se
La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha recuperat un total de 2.386 quilograms de material plàstic, gràcies al robot automàtic instal·lat en la planta de tractament del sistema valencià de salut pública a La Vall d'Uixó.
El material plàstic recuperat, corresponent a la destrucció de 5.550 poals de plàstic de contenerització de residus sanitaris del sistema públic valencià de salut, pot reaprofitar-se com a recurs i es reutilitza per a la fabricació de contenidors nous que tornen a ser usats per la sanitat pública valenciana.
El robot va entrar en funcionament a la fi de 2020 i el seu treball consisteix a realitzar el buidatge de poals de residus sanitaris esterilitzats després de servir com a depòsit, tallant la tapa, apartant el poal de plàstic una vegada buidat i esterilitzat per al seu posterior reciclatge.
En l'operativa s'estan prioritzant els poals per a residus sanitaris de plàstic de 5 litres i 10 litres, donat l'increment en el seu ús per la campanya de vacunació de la COVID-19.
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà ha qualificat de positius els resultats obtinguts i ha afegit que es tracta d'un avanç important en la gestió de residus sanitaris en passar a un sistema més sostenible i circular de gestió d'aquest tipus de residus, que històricament, una vegada esterilitzats, es destinaven a eliminació o incineració, sent per tant destruïts.
Es tracta d'un projecte de col·laboració amb la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb la participació de l'empresa Cespa, concessionària del tractament de residus sanitaris en la Comunitat Valenciana.