L'augment del preu dels aliments, la gasolina i la llum dispara la inflació a rècords històrics
L'IPC va aconseguir al febrer la seua taxa més alta en 36 anys i encadena la seua quinzena taxa positiva consecutiva i suma tres mesos seguits amb taxes superiors al 6%
L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha donat a conéixer l'Índex de Preus de Consum (IPC) del passat mes de febrer, una taxa que aconsegueix el 7,6%, sent la més alta en quasi 36 anys.
Sens dubte, no són notícies gens falagueres en un moment d'incertesa i crisi, sobrevinguda després de la crisi sanitària del covid a la qual ara se suma la guerra de Rússia contra Ucraïna i tot l'augment de preus que s'espera continue en els pròxims dies sobre el gas, els combustibles, al pa i els cereals.
Segons l'INE, l'IPC al febrer va pujar un 0,8% respecte al mes de gener i va elevar la taxa interanual 1,5 punts.
Amb la dada de febrer, l'IPC interanual encadena la seua quinzena taxa positiva consecutiva i suma tres mesos seguits en taxes superiors al 6%, nivells que no es veien des de fa tres dècades.
Quins aliments i matèries primeres veuran com augmenten de preu?
El pa, l'oli de gira-sol, la carn, la llum, el combustible, la cervesa, la malta, els ous, la llet… tot continuarà pujant de preu en les pròximes setmanes segons indiquen els experts, la qual cosa afectarà encara més a les butxaques dels valencians.
El Pa veurà incrementat el seu preu. Rússia és el principal productor mundial de cereals i el 30% del blat que compra la Unió Europea ve d'Ucraïna.
El oli de gira-sol també està registrant pujades de preu. Ucraïna és el major proveïdor d'oli de gira-sol per a Espanya.
La guerra contra Ucraïna també afectarà l'elaboració de pinsos compostos per a alimentar als animals, per la qual cosa pujarà el preu de la carn.
També pujarà el preu de la malta, la cervesa i les begudes espirituoses, però també els ous i la llet.
Rússia exporta el 25% del petroli que consumeix la Unió Europea, per la qual cosa el preu de la gasolina i el dièsel continuarà augmentant. De fet, omplir hui el depòsit de la gasolina ja costa 90 euros de mitjana, vint euros més que fa unes setmanes.
També Rússia és el principal proveïdor europeu de gas i l'increment del qual del preu afecta directament al preu de la llum que ja acumula pujades i rècords històrics.