elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Audiència de València condemna l'exalcalde de Gandia, Arturo Torró, a tres anys i mig de presó

L'Audiència de València condemna l'exalcalde de Gandia, Arturo Torró, a tres anys i mig de presó
  • Acusat de malversar fons públics en resoldre el contracte de la televisió local Tele7

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de València ha condemnat tres anys i mig de presó i sis anys i mig d'inhabilitació a qui va ser alcalde de la ciutat de Gandia entre els anys 2011 i 2015, Arturo Torró, com a autor d'un delicte de malversació comesa en resoldre el contracte amb una empresa per a la prestació del servei de televisió local.

La Sala ha imposat, com a cooperador necessari del mateix delicte de malversació, un any i nou mesos de presó i tres anys i mig d'inhabilitació a l'administrador de l'adjudicatària del contracte, Comarques Centrasl Televisió SL (CCTV), el nom comercial del qual era Telesafor.com, Ricardo Manuel F.V.

En canvi, ha absolt cinc acusats més en aquesta causa, en entendre que no ha quedat provada la seua participació en els delictes.

La sentència, que pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem, aprecia per als dos condemnats l'atenuant de dilacions indegudes pel retard en la tramitació del procediment, alhora que xifra en almenys 135.812 euros el perjudici ocasionat a les arques municipals, quantitat en què tots dos hauran d'indemnitzar conjuntament i solidàriament l'Ajuntament de Gandia.

Els magistrats consideren provat que el llavors alcalde i l'administrador de CCTV van acordar el 10 de febrer del 2013 per escrit resoldre el contracte que les dues parts havien signat dos anys abans.

En aquest document es va pactar que Iniciatives Públiques de Gandia (IPG) -la societat anònima de capital íntegrament municipal presidida pel mateix alcalde que havia encomanat el servei de televisió local a CCTV- pagaria a aquesta mig milió d'euros “en compensació al contractista de les obligacions econòmiques que li són pròpies”.

En aquest contracte s'estipulava que CCTV es comprometia a no emetre fins al 2016 programació de caràcter polític a la ciutat de Gandia i que per fer-ho ho hauria de consensuar amb l'Ajuntament, tal com recull l'apartat de fets provats de la sentència.

Segons el Tribunal, les “veritables raons” de la resolució del contracte residien en l'interès d'Arturo Torró a finalitzar la relació amb CCTV i en què, una vegada finalitzada aquesta relació, CCTV “no incloguera dins de l'activitat televisiva que poguera continuar desenvolupant com a llicenciatària de TDT a la comarca programes de contingut polític que no estigueren supervisats per l'Ajuntament de Gandia”.

Per la seua banda, Ricardo Manuel F.V., va acceptar aquest acord tant per cobrar els diners que IPG devia a la seua empresa com per “obtenir un rendiment econòmic per accedir al que pretén el senyor Arturo Torró”.

Així, tots dos acusats “van signar el document sense que existira cobertura legal per al pagament del total de l'import que excedia de les factures degudes” -assenyala la Sala, que quantifica aquest excés en més de 300.000 euros- “perquè superava el que legalment haguera pogut reclamar CCTV per la resolució del contracte”.

Els magistrats conclouen que tots dos condemnats van acordar la resolució del contracte “per aconseguir atendre interessos particulars i no públics” i van disposar per fer-ho o van participar “en actes adequats per provocar la disposició injustificada de cabals públics”.

El Tribunal descarta aplicar a tots dos la reforma del delicte de malversació recollida a la recent Llei Orgànica 14/2022, en entendre que no resulta més beneficiosa en aquest cas per als penats que la redacció del Codi Penal vigent en la data de comissió dels fets.

Pujar