L'Atenció Primària de la Comunitat s'ofega davant el tsunami de contagis de la sisena ona
Els sanitaris exigeixen a la conselleria de Sanitat que adopte les seues mesures per a tractar de pal·liar aquesta situació
La sisena ona de la pandèmia està generant caos als hospitals i centres de salut de la Comunitat Valenciana. Tant és així que els professionals sanitaris han alertat d'una situació que consideren “insostenible”.
De fet, des del Col·legi d'Infermeria de València han assegurat que la "insostenible pressió assistencial" als hospitals i consideren que l'augment exponencial dels contagis covid-19 ha trastocat les previsions de l'administració sanitària i, com a conseqüència immediata, ha “desbordat” les plantilles d'Infermeria de la majoria de les unitats hospitalàries, especialment les UCI i les Unitats de Crítics.
Des del Sindicat de Facultatius i Professionals de Sanitat Pública (SIMAP-PAS) han denunciat la situació de “saturació, esgotament i descoratjament dels professionals sanitaris”, al que s'afigen la indignació per la falta de previsió, comunicació i plans de contingència dels gestors sanitaris davant el tsunami de contagis que la Comunitat Valenciana està suportant en aquesta sisena ona.
Consideren que “l'Atenció Primària se sent maltractada, sense esperança de canvi, amb jornades prolongades i estirades, amb baixes psicològiques i renúncies cada vegada més freqüents”. A això cal afegir que alguns professionals atenen quasi 80 pacients al dia i s'han duplicat els contagis entre sanitaris en els últims dies.
Tot això suposa que els professionals d'infermeria i tècnics auxiliars estan “sobrepassats” i no hi ha substitucions, el personal de taulell està desbordat amb les agendes plenes, trucades telefòniques i cites presencials en taulell sense buits on citar i el personal està, majoritàriament, molt cansat.
Per això, des de SIMAP exigeixen que els responsables de la Conselleria de Sanitat informen la població de la situació de sobrecàrrega i saturació de l'Atenció Primària, que s'ha d'aportar a la ciutadania, de manera oficial, informació real del significat de la pandèmia, del risc actual, de la justificació de les mesures que es prenguen i de les quals es descarten, de la necessitat de descongestionar els centres de salut per a poder atendre els pacients que realment ho necessiten dins del termini i en la forma escaient. I és que els professionals consideren que “la informació actual és absolutament insuficient”.
Així mateix demanen descentralitzar l'activitat de rastreig covid dels centres de salut, reforçar els centres amb categories professionals sanitàries i no sanitàries, establir un sistema d'informació contínua presencial en els centres d'atenció sanitària, perquè la tensió de l'espera no repercutisca al treball assistencial i siga una font més d'estrés per al personal del centre sanitari i contractar personal de seguretat en els centres de salut.