"La violència de gènere és un problema de tota la societat i ha de ser enfrontat en comunitat"
Entrevista a Gemma Márquez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de la Nucia
La Nucia ha posat en marxa diferents activitats per commemorar la setmana del 25N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les dones, com ara un concurs de grafits o la campanya #Bientrato. Però a més a més, des de l'àrea d'igualtat, que dirigeix Gemma Márquez, treballen durant tot l'any en dos serveis d'atenció directa les víctimes amb l'objectiu d'ajudar-les i acompanyar-les en els moments més complicats.
Quins actes es desenvoluparan des de La Nucia per commemorar el 25N?
Des de la Regidoria treballem durant tot l'any en prevenció i sensibilització contra la violència de gènere i intentem no concentrar totes les activitats en un sol dia o setmana. Igualment és important donar visibilitat a una data tan rellevant i conscienciar la ciutadania.
Pel 25 de novembre hem organitzat un concurs de grafits que ha servit per donar temàtica a un mural participatiu a l'IES La Nucia. Ho realitzaran tots els alumnes que van participar al concurs juntament amb un artista del nostre municipi amb el que ja col·laborem per a l'Orgull LGTBI.
Hem volgut centrar la campanya d'aquest any a la joventut i també en un missatge positiu: #BIENTRATO. Hem preparat una instal·lació que anirà rotant per diferents espais públics i que consisteix en una porta violeta que fa referència de manera metafòrica al que passa dins de moltes cases
La porta, a més d'incloure els missatges de la campanya, porta els telèfons d'atenció especialitzada en violència de gènere tant a La Nucía, com a nivell provincial, autonòmic i estatal.
Quina línia de treball segueix la Regidoria d'Igualtat en la lluita contra la violència de gènere durant tot l'any?
A banda de la prevenció i la sensibilització amb el projecte Educando en Igualdad i en moments de gran impacte com les festes on instal·lem Punts Violeta; a La Nucía, des del 2019 gràcies als fons del Pacte d'Estat, hem posat en marxa dos serveis d'atenció directa a les víctimes.
D'una banda, un Servei de Mentores i Acompanyament pensat per acompanyar les víctimes en moments molt delicats com la interposició de denúncia i judici ràpid en els períodes i horaris en què l'administració no presta els seus serveis o només hi ha serveis mínims, com ara vacances o caps de setmana.
I un Servei d'Emergència que garanteix l'allotjament i la manutenció els primers dies fins que es resolen els ajuts econòmics o ingressos en recursos especialitzats per a aquelles dones que han d'abandonar els domicilis i no tenen mitjans econòmics ni xarxa de suport.
Com són aquests programes dacompanyament? Com poden acudir les víctimes de violència de gènere?
Aquests programes estan inclosos al nostre Protocol Municipal de coordinació per a l'actuació davant de casos de violència de gènere i serveixen de suport a la feina dels equips de VioGen, Unitat d'Igualtat, Serveis Socials o Centre de Salut; i treballen coordinadament amb Centre Dona 24 hores Dénia, Oficina d'atenció a la Víctima i Guàrdia Civil.
Tant se val si la víctima acudeix a un servei o altre, la intenció és coordinar el treball per garantir el compliment dels seus drets i l'accés als recursos a la seva disposició.
Tenim dos números de telèfon de contacte: el de la Unitat d'Igualtat de l'Ajuntament 687 63 53 71 i el del Servei de Mentores gestionat per l'Associació Dones amb Veu Marina Baixa 664 105 541.
Què diria als veïns de la localitat perquè s'hi impliquin?
Volem que la ciutadania entengui que és un problema de tota la societat i que, per tant, ha de ser enfrontat des de la comunitat, no és qüestió privada. Tan important pot ser oferir la nostra ajuda com avisar els cossos i les forces de seguretat de l'estat. Familiars, amistats o veïns d'una dona víctima de violència masclista són agents clau per ajudar-la a sortir d'aquesta situació. Un gest, una trucada pot servir de molt, fins i tot salvar una vida.
La joventut té un dels papers més destacats en la lluita contra la violència de gènere, en què consisteix el projecte “educant en igualtat”?
Es tracta d'un Pla d'Acció Municipal pioner a la Comunitat Valenciana per avançar en la implantació del model d'escola coeducativa donant suport als nostres centres a desenvolupar estratègies d'intervenció i sensibilització en matèria d'igualtat d'oportunitats, prevenció de totes les formes de violència envers les dones i respecte a la diversitat.
El projecte inclou totes les etapes educatives i s'ha planificat a mitjà i llarg termini per assegurar-ne un impacte real. No volem pegats, volem una estratègia compromesa que faci front a aquests problemes. El paper i el potencial de la joventut és clau per a les societats futures, per això és important oferir-los tota la informació i eines al nostre abast perquè creixin individualment i col·lectivament
Què diria a totes aquestes dones que per desgràcia estan patint una situació de violència masclista i al seu entorn per detectar-ho i saber gestionar-ho?
A elles, en general, que ho expliquin, que demanin ajuda i, malgrat com és de dur un procés de denúncia, que denunciïn perquè si no són invisibles.
En particular a les dones de La Nucia que comptin amb nosaltres i que s'acostin a qualsevol dels serveis i recursos del municipi, només explicar-ho i recórrer a altres persones és un pas immens i molt útil.
A qualsevol persona que sospiti, detecti o presenciï un delicte de maltractaments que no miri cap a una altra banda i s'impliqui. Podem recórrer a la Xarxa de Centres Dona 24 hores si volem fer alguna consulta trucant al telèfon 900 580 888, trucar a la nostra policia local que compta amb un increïble equip professional especialitzat, molt humà i proper al que es pot recórrer en qualsevol moment al 965 870 533 o avisar la Guàrdia Civil.