elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"L'agricultura ecològica l'alternativa que ens queda als agricultors per poder continuar desenvolupant la nostra activitat"

"L'agricultura ecològica l'alternativa que ens queda als agricultors per poder continuar desenvolupant la nostra activitat"
  • Entrevista a José Vicente Andreu, número dos de la candidatura al Comitè d'Agricultura Ecològica i president d'ASAJA Alicante

El president d'ASAJA Alacant és el número dos de la candidatura conjunta formada per aquesta associació de pagesos alacantins juntament amb l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) per presidir del Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), les eleccions del qual celebraran el proper 9 de novembre.

Com veieu el sector de l'agricultura ecològica a la Comunitat?

L'agricultura mediterrània té un panorama realment complicat per la competència de tercers països, del nord i sud d'Àfrica principalment. L'agricultura ecològica crec que és l'alternativa que ens queda als pagesos per poder continuar vivint i desenvolupant la nostra activitat, treballem per la sostenibilitat i sobretot per oferir a la ciutadania els productes que ens demanen. Productes sense cap mena de contaminant, respectuosos amb el medi ambient.

Quins són els reptes que afronta el sector?

Crec que si se segueix professionalitzant el sector de l'agricultura i la ramaderia ecològica s'augura un bon futur, però hi ha reptes que hem d'abordar com fomentar més el desenvolupament de l'agricultura ecològica al petit i mitjà productor, que el comitè d'agricultura ecològica no es politici, que sigui un òrgan de certificació i promoció dels productes ecològics al marge d'ideologia política.

Un repte importantíssim és la promoció del consum del producte ecològic. Espanya és el primer productor de productes ecològics, som el país amb més hectàrees certificades a Europa i som a la cua del consum. És més fàcil trobar una taronja ecològica valenciana a Alemanya o Dinamarca que aquí i això no pot ser. Els ciutadans espanyols tenen dret a tenir accés, per això les grans superfícies han de donar opció i obrir els seus lineals als productes ecològics de la Comunitat Valenciana en aquest cas.

Les quotes són un factor també que volem estudiar, s'estan subvencionant, però els darrers anys han pujat molt la quota que cal pagar per tenir la certificació i crec que és una cosa que en aquesta nova etapa hem d'abordar, sobretot perquè els petits agricultors és una cosa que no poden assumir.

També parlava anteriorment de la ramaderia i l'apicultura

Pel que fa a la ramaderia crec que tenim un dèficit important, la ramaderia extensiva cada dia va a menys ia això cal posar-hi límit perquè és fonamental per al manteniment del medi ambient i del medi rural.

D'altra banda, la Comunitat Valenciana ha estat la comunitat autònoma que ha marcat la dinàmica i ha estat la més important en apicultura, però en el cas de l'apicultura ecològica és gairebé impossible per les normes que hi ha actualment. Aleshores volem que es faci alguna modificació que permeti certificar l'apicultura en producció ecològica.

Pujar