L'agenda de transparència de Compromís al Senat compleix cinc anys mentre les cambres segueixen sense habilitar eines específiques
Mulet: “Des de la nostra arribada al Senat hem sigut transparents en les xarxes socials i agenda pública sobre les nostres reunions”
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha denunciat hui que “el Senat segueix sense habilitar eines en el seu web o fitxes dels senadors perquè puguen plasmar els seus actes públics, activitat parlamentària i reunions, un fet que considerem transcendent i d'interès per als ciutadans, que volen conèixer què fan els seus polítics i amb qui es reuneixen”.
Aquest apartat en la web de la coalició es va posar en funcionament a finals de juny de 2016 amb l'objectiu de fer pública l'agenda de reunions dels senadors de Compromís des del primer dia de la legislatura, independentment que ningú al Senat ho fera ni es facilitara un espai per a això. “Volíem i així ho continuem desitjant, que la nostra web siga un exemple de transparència davant aquells que prefereixen que siga una cambra invisible, on no es treballe i es destine a gent amortitzada, imputada o a la qual s'ha d'aparcar”, ha declarat Mulet.
No va ser fins a l’octubre de l'any passat quan es va aprovar el codi de conducta que obliga a publicar a ses senyories l'agenda institucional. Mulet ha lamentat que “mig any més tard encara no està implementada la ferramenta necessària al Senat tot i que el codi de conducta de les cambres obliga, de manera que seguim amb el nostre portal extern i gratuït”.
El senador valencià ha recordat la necessitat de crear a Espanya la figura del registre de reunions o agenda pública per a càrrecs com els senadors o diputats. Aquesta figura està molt implantada en altres països amb una tradició democràtica més arrelada i real com els EUA, que fins i tot ha arribat a regular-se a Europa.
Així Mulet ha recordat la importància de donar a conèixer "el trànsit continu d'empreses, lobbies que pressionen i fins i tot redacten propostes. Sabent amb qui s'ha reunit un càrrec o partit polític i els viatges realitzats, podríem intuir per què actua com ho fa, o en què es fonamenta la possible posició d'un grup, encara que la realitat siga ben diferent”.
Els polítics de la Cambra Alta per la seua capacitat de presentar mocions, esmenes als pressupostos, realitzar preguntes, legislar, sol·licitar documentació oficial o demanar compareixences no estan exempts de persones o col·lectius que "legítimament en la majoria dels casos" intenta "influir en un determinat aspecte, recabar opcions o opinions alternatives" però, ha insistit Mulet "tot això ha de saber-se i fer-se públic". En cas que es realitzen reunions de treball que no consten en l'agenda pública i acaben transcendint el control social sobre els polítics i els seus abusos, control que ha anat en augment "s'encarregaria de denunciar aquestes pràctiques opaques que no vigilen l'interès comú". Compromís proposa, a més, la creació d'un registre de lobbies o grups d'interès al Senat.
Aqueixes dades d'activitat del senador haurien de constar, al costat de la seua fitxa, amb l'activitat parlamentària de la legislatura "perquè quede constància en la Història de quines han estat les seues prioritats, preocupacions i quins col·lectius es va preocupar d'atendre aquest representant, dins dels condicionants que impose la Llei de Protecció de Dades".