elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Juan Collado promou l'esport entre les persones amb discapacitat intel·lectual: "Volem que l'esport siga un vehicle integrador”

Juan Collado promou l'esport entre les persones amb discapacitat intel·lectual: "Volem que l'esport siga un vehicle integrador”
  • La gran labor que ve desenvolupant Federació d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la Comunitat Valenciana permet somiar amb l'augment de llicències i continuar visibilitzant esta disciplina en la societat

Juan Collado, Celia Maestre Martí i Sandra Gil Alcarazo es van posar al muscle la Federació d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la Comunitat Valenciana (FEDI CV) per a donar-li un impuls a les seues disciplines esportives. Si bé cadascun ocupa un rol definit com a president, vicepresidenta i secretària/tresorera, respectivament, conformen la cúpula d'un projecte en equip amb objectius clars: que cada vegada més persones amb discapacitat intel·lectual, sobretot dones i menors de 18 anys, s'acosten a practicar esport.

A través de la seua dedicació i estratègies innovadores, la Federació d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la Comunitat Valenciana busca no sols incrementar la participació i federació d'esportistes, sinó també visibilitzar i normalitzar l'esport per a persones amb discapacitat intel·lectual en la societat. Amb un enfocament en la inclusió i el desenvolupament continu, la FEDI CV es perfila com un referent en l'àmbit de l'esport adaptat.

Des de l'oficina de Paterna, Juan, Celia i Sandra conformen un triumvirat que eleva ben alt la bandera de la integració a través de l'esport.

Quina és la missió principal de FEDI CV?

La missió principal en la nostra Federació és el foment de l'esport. El nostre objectiu és captar a la major quantitat de persones possibles de tota la Comunitat Valenciana perquè facen diferents esports i estiguen federats en la nostra Federació. És un treball molt llarg i costós. Quan jo vaig entrar a esta Federació teníem 400 llicències i hui estem en 800, contemplant els 9 esports amb els quals comptem.

Com es treballa per a aconseguir eixos objectius, ja siguen programes o iniciatives?

Estem amb diversos convenis com, per exemple, amb COPAVA, que és la Coordinadora de centres ocupacionals de la Comunitat Valenciana.

L'any passat vam iniciar un projecte per a fomentar l'esport femení en persones amb discapacitat que no s'estava treballant molt des de la nostra Federació. Aconseguim fer per primera vegada un equip de básquet femení en la nostra Selecció Valenciana. Tenim també les escoles esportives municipals de València.

Sumem, a més, el futbol 8 com a esport i prestem diversos servicis a diferents clubs i esportistes.

Amb quins desafiaments es troba la Federació?

Estem en cerca que els practicants, que són molts, passen a ser federats en esta Federació. Un dels nostres desafiaments és incrementar el nombre de llicències. Per descomptat, sempre buscar companys de viatge: patrocinadors, privats, col·laboradors que vegen en l'esport de persones amb discapacitat intel·lectual un missatge comú.

A més, hi ha dos àrees en les quals tenim molta il·lusió i molta faena que fer: amb els menors de 18 anys i l'esport femení. És una de les úniques discapacitats que s'ha d'haver detectat abans dels 22 anys. Ací tenim un camp molt ampli de treball.
Quant a l'esport femení, en l'adolescència tendix molt abandó d'este. Si a això li sumem discapacitat intel·lectual, tenim un percentatge de xiques molt baixet.

Com estan treballant eixos desafiaments?

La nostra línia de treball està encaminada a intentar tindre tecnificacions i seleccions de xiques que ens ajuden a visibilitzar l'esport de dones amb discapacitat intel·lectual i sobretot que ens ajude a cridar a altres xiques i que vegen que estos equips són mixtos. Les nostres esportistes són l'espill en el qual la resta de xiques d'este col·lectiu es poden veure reflectides i, així, animar-se.

Tenim xiques jugant tant al bàsquet com al futbol 8, però volem potenciar-les. L'any passat vam començar amb l'objectiu de crear la selecció femenina de bàsquet i vam tindre una lliga femenina de natació. Enguany esperem crear-la amb el futbol 8. L'any que ve la d'atletisme. Les Seleccions són un camí, però també és important la visibilització a través dels esportistes que ja tenim.

També donar-nos a conéixer a través de col·legis, centres d'educació especial, l'esport escolar, col·laboracions amb centres ocupacionals com COPAVA. Estem en vies de veure si podem treballar amb OPAXA a Alacant.

Per què la seua labor és tan complexa respecte a la resta de les Federacions?

Alguna cosa que ens diferencia de l'esport ordinari és que nosaltres hem de portar a l'esport a les xiques i els xics. Hem de dir una estructura que siga municipal. És un projecte molt ambiciós i tenim un potencial brutal. Però cal preparar cada col·legi, club, associació perquè els xics puguen anar a fer esport.

Durant el mandat de Juan, Celia i Sandra, la federació no sols ha aconseguit incrementar significativament el nombre de llicències sinó oferir més campionats i lligues. "Abans només hi havia un campionat autonòmic. Ara tenim quatre lligues de nou esports durant la temporada. Hem triplicat la competició esportiva", celebra Sandra.

Què volgueren deixar com a llegat?

Una Federació encaminada al que se suposa que serà la Nova Llei de l'Esport. Que es convertisca en una oficina que acompanye a totes les Federacions quan l'esport siga transferit i a aquelles que ja el tenen incorporat. Que totes entenguen que l'esport amb discapacitat intel·lectual va molt més allà que la competició ordinària, que puguem acompanyar i no deixem a ningú sense fer esport. La inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual a l'esport, eixe dia haurem fet alguna cosa bé. També diria un parell de Campions Paralímpics (riures).

La nostra tasca serà ser les vigilants d'eixa transició. Hi ha esports que encara no estan receptius a este canvi i altres que, encara estant receptius, no estan formats. Ha d'haver-hi algú que els ajude i acompanye en eixe procés. Saber interpretar un dictamen facultatiu de discapacitat. Hui el que ocorre és que les unitats esportives són expertes en l'esport i nosaltres en la discapacitat. Al final això ha de convertir-se en un treball de col·laboració mutu entre les Federacions i nosaltres.
Ambdues coincidixen en la importància de continuar creixent i millorant. "Volem que, quan ja no estiguem, els qui ens succeïsquen continuen amb esta línia de creixement i millora. Que la federació siga coneguda i arribe a molts més", expressa Sandra.

MÉS FOTOS
Juan Collado promou l'esport entre les persones amb discapacitat intel·lectual: "Volem que l'esport siga un vehicle integrador” - (foto 2)
Juan Collado promou l'esport entre les persones amb discapacitat intel·lectual: "Volem que l'esport siga un vehicle integrador” - (foto 3)
Juan Collado promou l'esport entre les persones amb discapacitat intel·lectual: "Volem que l'esport siga un vehicle integrador” - (foto 4)
Pujar