elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José María Llanos (Vox): "Crec que estem en condicions de governar a la Comunitat Valenciana però no en solitari"

José María Llanos (Vox): "Crec que estem en condicions de governar a la Comunitat Valenciana però no en solitari"
  • Entrevista amb el portaveu de Vox a les Corts per a fer balanç en l'equador de la legislatura i de la gestió de la pandèmia

MÉS FOTOS
José María Llanos (Vox): "Crec que estem en condicions de governar a la Comunitat Valenciana però no en solitari" - (foto 2)
José María Llanos (Vox): "Crec que estem en condicions de governar a la Comunitat Valenciana però no en solitari" - (foto 3)

Vox va entrar a les institucions valencianes ara fa dos anys. A les Corts, exerceix l'oposició, diuen, defensant els valors que els van fer guanyar-se el vot de 281.608 valencians en les eleccions de 2019: "Es necessitava un partit que defensara la nostra identitat tant com a valencians i espanyols i la unitat constitucional. Estem lluitant davant d'això, a l'adoctrinament a les escoles, la inversió lingüística i defensant valors tan importants com són la vida i la família. Estem fent el que vam dir que faríem".

Elperiodic.com està entrevistant a tots els partits polítics amb representació en Les Corts i aquesta setmana és el torn de Vox. Hem xerrat amb Jose Maria Plans, líder de Vox a la província de València i portaveu de la formació a les Corts, per fer balanç d'aquests dos anys de legislatura, marcats per una pandèmia que ha monopolitzat part del debat polític.

Moltes gràcies per atendre'ns en aquesta entrevista. Ens agradaria començar parlant dels dos primers anys de Vox a les Corts. Quin balanç fa de la seua entrada en la institució?

Vam començar amb molta il·lusió, convicció i força. Si calguera posar una nota jo diria notable alt perquè hem fet, i estem fent allò que dèiem que anàvem a fer. I això per a nosaltres és fonamental, és a dir, defensar els principis bàsics pels quals calia Vox: per defensar el benestar de les famílies davant el dels polítics, la nostra identitat tant com a valencians com espanyols davant d'un pancatalanisme que ens vol sotmetre, enfront d'uns partits que volen trencar la unitat constitucional i les nostres institucions com la monarquia o la divisió de poders. Estem lluitant davant d'això, enfront de l'adoctrinament a les escoles, la inversió lingüística i defensant valors tan importants com són la vida i la família.

És evident que estant a l'oposició és molt més complicada aquesta defensa de la qual parla. Com ho estan fent?

És complicat. Primer perquè no es guanya pràcticament cap iniciativa i això pot provoca cansament per no aconseguir que aquestes iniciatives tirin endavant. Però estem a l'oposició obrint debats, aquests temes tancats i qüestions que havien desaparegut de la palestra a força de la imposició de l'esquerra i la tebiesa o complicitat de PP i Cs. Nosaltres els hem obert i això a l'esquerra li posa nerviosa. Valencià enfront de català, lliure elecció dels pares en l'educació dels seus fills ... és una lluita sense èxit perquè no ens donen suport però estem fent el que vam dir que faríem.

Hi ha alguna iniciativa que s'haja aprovat des que van entrar a les Corts?

No, l'esquerra ha anat canviant com tractar-nos. Té lloc aquest cordó de la terror davant Vox encara que defensem qüestions que no siguen partidistes sinó en benefici de la ciutadania, sempre fan que no s'aproven. Recorde en alguna comissió que s'haja donat suport alguna iniciativa, per exemple en matèria d'agricultura, però amb els dits d'una mà em sobren dits.

Al marge de la pandèmia, de la qual parlarem més endavant, quina opinió li mereix la gestió del Botànic aquests dos anys?

Jo crec que ha fet una gestió desastrosa. El ministre Chirac s'ho deia a Jospin fa uns quants anys a França: "Hi ha una diferència essencial entre vostès i nosaltres, l'esquerra quan governa aplica pujades d'impostos desmesurades per gastar-se'ls en els seus amics i després deixa les vaques flaques i hem de venir nosaltres a tornar-les a engreixar". A més, en qüestió de valors, han acabat amb la llibertat, el propi Alfonso Guerra (PSOE) ja l'any 85 va parlar que Montesquieu ha mort, és a dir, la divisió de poders. Quan l'esquerra governa veiem que es vol manipular el Consell del Poder Judicial i l'exemple aquí ho veiem en tant demanem a les Corts fa unes setmanes que el Consell Jurídic Consultiu tinguera més competències, per exemple per poder intervenir també en les proposicions no de llei amb menys requisits i ens van dir que no calia, que ja teníem lletrats de la cambra. En termes generals, la gestió és desastrosa perquè són pujades d'impostos i acabar amb la llibertat.

M'agradaria canviar ara de tema i parlar de la pandèmia. Fa uns mesos va demanar vostè la dimissió d'Ana Barceló Quins motius van portar a fer-ho?

Vaig demanar la seua dimissió quaranta vegades en la meua intervenció i ho vaig fer perquè el govern del Botànic i la consellera Barceló han abandonat a la ciutadania. Jo no diré mai que ells no volen salvar vides sinó que ho van gestionar malament, van ser negligents i incompetents. A nosaltres ens telefonaven plorant les famílies dels malalts o els sanitaris perquè havien de cobrir-se amb bosses de fem ... Sanitat va tirar la culpa al govern de la nació, el govern va tirar la culpa a sanitat però el ben cert és que Barceló ha estat condemnada per haver descuidat l'atenció i protecció que devia als sanitaris. Fa uns dies va dir que s'havia recorregut però, de moment, ja hi ha una sentència per aquesta dolentíssima i negligent gestió. Es podria haver fet millor, si. Perquè ens deien que això no es podia preveure, que era un virus nou. Però una administració pública ha de tenir els mecanismes suficients i estar preparada per atendre una catàstrofe ja siga atmosfèrica, sanitària o de qualsevol tipus. No obstant això, aquestes mesures no es van implementar i les forces de Protecció Civil, els sanitaris, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van ser absolutament abandonats i hi va haver morts i contagis que es podrien haver evitat.

De cara a la recuperació econòmica i a les ajudes que s'estan donant a la Comunitat Valenciana com el Pla Resistir ... Creuen vostès que són suficients o quina proposta alternativa donarien vostès per salvar els negocis més afectats?

Nosaltres ja vam plantejar a nivell nacional una proposta rigorosa, amb partides i vam dir que s'havien de destinar 80.000 milions d'euros a les xicotetes empreses i autònoms, amb això s'hagueren cobert els mesos de confinament més que suficient i s'hagueren pogut mantenir les quotes de la seguretat social. El que proposàvem era aplicar les mesures a temps com han fet la resta de països del nostre entorn perquè no s'arribara a una situació tan greu. Que després d'un any s'estiguen donant ajudes miserables, d'almoina que arriben a quatre perquè es queden sense fons, no serveix de quasi res per no dir que res. Quan un té gana no pot aguantar un any sense menjar, és millor que li dones poc però que li ho dones a temps. 210.000 empreses han tancat, 300.000 autònoms han cessat la seva activitat econòmica, hi ha 750.000 treballadors en ERTEs i ara començarem a veure el que està passant, estem en absoluta fallida de sistema i les cues de la fam s'estan incrementant de manera exponencial.

Parlem ara del seu partit. Com ha evolucionat des que van entrar a les Corts?

El partit ha evolucionat molt en estructura però no en missatge. Si alguna cosa ens enorgulleix és que el nostre decàleg o manifest fundacional és sobre el qual pivota tota la nostra acció política és la mateixa: defensar persones, la seua llibertat, dignitat i economia. A nivell estructural hem crescut moltíssim i això es veu en el fet que València després de Madrid, és la província que major estructura té. De fet, hi ha més de 250 persones involucrades en la província de València i la immensa majoria, un 98%, són voluntaris.

Creuen que el que ha passat a Madrid amb les eleccions es pot extrapolar a la Comunitat?

Crec que no. No es podria si haguerem tingut uns mals resultats i no es pot havent estat magnífics. Dic magnífics perquè gràcies a la ficada de pota del senyor Sánchez que va voler, començant per Múrcia, carregar-se diversos governs autonòmics i arribar a Madrid, va donar temps perquè la senyora Ayuso dissolguera la càmera i evitara aquesta moció de censura. Aquest acte va suposar, per a molts madrilenys que no volien tornar a caure en mans de l'esquerra, un atractiu fins al punt que molts que no eren votants de PP, votaren a Ayuso. La dissolució de la cambra, la valentia d'Ayuso, la por que entrara l'esquerra i un discurs copiat de Vox van fer pujar a la senyora Ajuda. I així Vox no només va mantenir els 12 diputats que teníem sinó que ho vam incrementar en un més. El resultat va ser magnífic, però d'aquestes circumstàncies no pot ser extrapolable a la Comunitat Valenciana. Jo crec que ací podem aconseguir molt més, estem en condicions de governar. No sols encara però aquí tenim possibilitats molt fundades i serioses de poder apartar aquesta esquerra que ens està portant a la ruïna.

Aquest diumenge van estar a la manifestació de Colom contra l'indult dels presos del procés, per què creuen que era necessària?

Cal prendre el carrer. Si no la prenem els demòcrates, els que defensem l'ordre constitucional, la van prendre els separatistes, aquesta esquerra radical que està governant i que es dedica a proposar indults als que volien donar un cop d'estat. Evidentment ha estat un èxit, nosaltres hem anat amb la societat civil, Vox no organitzava però Vox, igual que altres partits, va donar suport sempre l'ordre constitucional i la defensa dels valors de la pàtria. Vox ix de la societat civil però ara està en les institucions i per això no vam impulsar nosaltres la manifestació, sinó Unió 78 que són els que han donat el gran èxit a la convocatòria.

Quin seria l'objectiu per a aquests anys que queden de legislatura?

Si queden, perquè hi ha molts moviments ja del senyor Puig i companyia. El tripartit es sosté perquè estan a les butaques, el dia que no estiguen, el tripartit desapareix. Per aquests dos anys, o el que quede de legislatura, seguirem el mateix camí. El nostre camí és fer allò que vam dir que faríem: defensar la llibertat de les persones, de les famílies, de l'educació, l'economia i impulsar la iniciativa privada perquè la col·laboració publicoprivada és magnífica. L'administració pública no coneix el risc moral, si no li arriben els diners puja els impostos però no sap gestionar. Per això cal que es pregunte a la iniciativa privada i es treballe en consonància.

A més, anem a defensar la identitat valenciana fins al final, no hi ha debat que considerem tancat ni en la llengua, la cultura, la defensa de les tradicions o la història perquè València és peça fonamental de la consolidació de la nació espanyola i el que vol l'imperialisme pancatalanista és que siguem súbdits de quarta i trencar la unitat de la nació espanyola que durant mil anys tant bé ens ha portat a tots els espanyols. Crec que el passat ens serveix per no cometre els mateixos errors i no ens podem oblidar d'ell. Volen acabar amb el passat i crear aquesta nova normalitat i ens van a trobar davant.

Pujar