elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Jornades Laberints destaquen la importància de les revistes per a retratar la realitat cultural i social de cada època

Les Jornades Laberints destaquen la importància de les revistes per a retratar la realitat cultural i social de cada època
  • Les VI Jornades Laberints estan dedicades a ‘Les revistes de l'exili republicà de 1939’

Les VI Jornades Laberintos dedicades a Les revistes de l’exili republicà de 1939 han abordat la importància d’aquestes publicacions com a eines per a fixar la realitat cultural, social i política de la seua època i com a resposta intel·lectual a la complexitat del procés històric. 

Historiadores i investigadors de diverses universitats del territori espanyol han participat en aquestes jornades convocades per la Biblioteca Valenciana i la revista ‘Laberintos’. En les seues ponències han destacat que les revistes i els llibres són el reflex d’una societat i la diversitat d’aquestes publicacions, una manifestació de llibertat.

Durant dos dies s’han analitzat les revistes que els exiliats republicans van crear en els seus respectius països d’acolliment. Les revistes van servir als exiliats per a crear xarxes intel·lectuals transnacionals, per a dialogar amb els intel·lectuals dels seus respectius països d’acolliment i també per a construir un pont de diàleg amb la cultura antifranquista de l’interior.

Como exemple de revistes impulsades per valencians estan ‘Levante’ (1943), ‘Mediterrani’ (1944-1946) i ‘Senyera’ (1951-1976), publicades a Mèxic. La més important, des d’un punt de vista intel·lectual i per la qualitat dels col·laboradors, és ‘Mediterrani’, dirigida pel filòsof Marí Civera. 

Biblioteca de l’exili

Perquè no s’oblide la producció literària i intel·lectual dels exiliats, la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu és l’única biblioteca pública espanyola que compta amb una secció específica dedicada a l’exili republicà. 

Va ser creada en 1995 amb la donació del fons arxivístic, bibliogràfic i hemerogràfic que realitza el matrimoni Guillermina Medrano i Rafael Supervia, mestra i advocat que es van exiliar primer a França, després, a la República Dominicana i, posteriorment, als Estats Units. Està compost per unes dues mil cartes, fullets, discursos i retalls de premsa. Entre el material destaca la correspondència que mantenien amb Indalencio Prieto.

Posteriorment, la Biblioteca de l’Exili Republicà s’ha nodrit amb els arxius personals que molts exiliats han confiat a esta seu perquè els conserve: Juan Gil-Albert, Vicente Llorens Castillo, Ignacio Soldevila Durante, els matrimonis Julián Antonio Ramírez i Adelita del Campo, i el d’Arnaldo Azzati i Alejandra Soler en són alguns exemples. 

Associada a aquesta biblioteca, des de l’any 2002 es publica la revista ‘Laberintos’, revista d’estudis sobre els exilis culturals espanyols, el contingut dels quals se centra fonamentalment en l’exili del 39.

Pujar