elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ivass i Salusex inicien un programa de formació en educació afectivosexual de persones amb diversitat funcional intel·lectual

    L'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (Ivass), adscrit a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha iniciat un programa de formació en educació afectivosexual de persones amb diversitat funcional intel·lectual dirigit als professionals dels centres ocupacionals i a les persones usuàries d'aquests recursos.

    El programa Easdi-Salusex, creat per l'equip Salusex i que està liderat per la Dra. Mª Dolores Gil Llario de la Universitat de València, té per objecte prevenir situacions d'abús sexual i promoure una salut sexual integral en les persones amb diversitat funcional intel·lectual.

    En coordinació amb l'Àrea de Prestació del Servei de l'Ivass, des d'octubre de 2017 i fins a maig de 2018, Salusex impartirà un curs de formador de formadors en el qual participaran un total de deu professionals que aplicaran l'esmentat programa a 50 usuaris i usuàries dels quatre centres ocupacionals que l'Ivass té a la província de Castelló (el Maestrat a Benicarló, Belcaire a la Vall d'Uixó, Buris-ana a Borriana i Rafalafena a Castelló) i del C.O. Mare de Déu del Castell de Cullera. 

    La formació als professionals, que tindrà una durada d'aproximadament 100 hores, es compon d'un primer mòdul teòric presencial de 22 hores, repartides en cinc sessions de quatre hores cadascuna i una sessió de valoració de dues hores de durada; un segon mòdul aplicat de 45 hores, en què els professionals hauran d'anar aplicant les 15 sessions del programa als usuaris i les usuàries; i un tercer mòdul d'avaluació de 36 hores, en el qual es realitzarà un seguiment de les persones usuàries i s'avaluaran i analitzaran els resultats concloent amb la redacció d'una memòria. 

    El programa Easdi-Salusex ha estat elaborat i testat per l'equip Salusex com a part de la recerca 'Estudi sobre el desenvolupament sexual de les persones adultes amb discapacitat cognitiva: prevenció de l'abús sexual', realitzada amb un grup de 150 usuaris i usuàries de Copava . En ella, van participar també com a grup control les 50 persones usuàries de l'Ivass que es beneficiaran de l'aplicació millorada del programa. 

    Aquest estudi ha suposat dos anys de treball i en la seua última fase, per tal d'adequar el programa a aquest col·lectiu, es va avaluar als usuaris i les usuàries de l'Ivass per determinar el nivell i la qualitat de coneixements en relació amb la sexualitat, autocures (higiene personal i prevenció d'infeccions de transmissió sexual ITS), tenint com a base la protecció de la integritat física i psicosocial de les persones amb diversitat funcional intel·lectual i la prevenció de possibles situacions o risc d'abús sexual. 

    Amb aquest tipus d'iniciatives, l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària busca una major capacitació professional de la plantilla d'aquests recursos, donar resposta tècnica a les necessitats de les persones amb diversitat funcional intel·lectual en aquesta matèria i generalitzar bones pràctiques en programes específics a implementar en tots els centres ocupacionals de l'entitat. 

    Les sessions formatives del programa d'educació afectivosexual de persones amb diversitat funcional intel·lectual Easdi-Salusex s'impartiran en els Serveis Territorials de l'Ivass a Castelló.

    Pujar