Insten Ports de l'Estat a no aprovar plans dels ports que bonifiquen productes agroalimentaris importats no deficitaris a Espanya
El port de Cartagena manté les bonificacions als cítrics importats enmig d'una greu crisi del sector de la llima
Cartagena i Algesires, que tenen un pes important en l'entrada de cítrics importats, han de ser sensibles i eliminar les bonificacions
LA UNIÓ insta Ports de l'Estat a no aprovar cap pla d'empresa dels ports espanyols que bonifique productes agroalimentaris importats no deficitaris a Espanya o que es troben en una situació de crisi. “Les grans empreses importadores, moltes d'elles d'ací, han de pagar el que els corresponga per la utilització d'una infraestructura pública com són els ports”, indica l'organització.
En aquest sentit, LA UNIÓ critica la insensibilitat de l'Autoritat Portuària de Cartagena, el Consell d'Administració de la qual ha decidit mantindre les bonificacions dels cítrics importats de tercers països en el context d'una de les majors crisis del sector de la llima dels últims anys.
Més de 400.000 quilos de llima es quedaran sense recollir en les zones productores espanyoles, entre elles la província d'Alacant, durant aquesta campanya desastrosa per als productors que observen a més amb incredulitat com el preu entre el perceben i el que paguen els consumidors en els lineals dels supermercats es dispara més d'un 1.300%, el producte amb un major desequilibri entre origen i destinació.
En aquest escenari, durant la sessió celebrada el passat 13 de maig, els consellers i conselleres del Port de Cartagena van acordar entre altres coses que trànsits com les fruites i les hortalisses d'importació mantinguen un 15% de bonificació i així ho han traslladat en la seua proposta enviada a Ports de l'Estat en el marc del seu pla d'empresa per a 2025.
En el transcurs de l'última dècada les importacions de cítrics d'altres països tercers per ports espanyols l'encapçala l'Argentina amb 521.703 tones -bona part d'elles de llimes- i tot això pese al tancament de les seues exportacions diverses campanyes per problemes fitosanitaris. Li segueix el Marroc amb 231.377 tones, Egipte amb 197.402, l'Uruguai amb 108.271 i Sud-àfrica amb 103.478 tones.
Durant 2023 van arribar a Espanya a través dels seus ports més de 199.000 tones de cítrics importats, l'any amb major volum des que hi ha registres, 1,29 milions si s'estén a l'última dècada.
El port d'Algesires és per on més cítrics de fora van entrar l'any passat, 73.845 tones, seguit del de Cartagena amb 64.776 tones, Castelló amb 37.883 i València amb 8.221. En les dades d'aquest 2024 es detecta també que bona part de les importacions que entraven per ports valencians s'està desviant sobretot cap al port de Cartagena, davant l'anunci de les eliminacions de les bonificacions portuàries als cítrics importats des de Castelló i València.
Aquest auge evident de les importacions és un dels factors del gir de 180 graus experimentat en la segona part de la campanya citrícola amb una caiguda important de preus per als productors que arribava a més després d'un començament bastant raonable.
“Les importacions han desestabilitzat al final la campanya amb preus a la baixa tant en fresc com per a indústria, fins al punt que anem a acabar la campanya bastant malament”, assegura LA UNIÓ qui insisteix a reclamar a la Unió Europa "reciprocitat en tots els acords comercials amb tercers països" i una “revisió de l'impacte dels tractats signats amb alguns països com Egipte, Turquia, Sud-àfrica i el Marroc".
També defensa l'organització un enduriment dels protocols de sanitat vegetal per a evitar l'entrada de plagues, l'ampliació del tractament de fred a mandarines, llimes i pomelos i no sols per a taronges de Sud-àfrica, la desaparició de les bonificacions en els ports espanyols que faciliten una entrada de cítrics forans com és el cas d'Algesires i Cartagena per on entra una gran part d'aquests, així com un augment del control i vigilància fitosanitària dels llocs d'inspecció fronterers (PIF). En aquest sentit, LA UNIÓ reitera a tots els ports espanyols que suprimisquen les bonificacions a les importacions de productes de tercers països que siguen sensibles ací.