Instagram censura la portada de l'última novel·la de l'escriptora valenciana Elisa Ferrer
L'algorisme de la xarxa social ha decidit retirar la foto de la portada en aparéixer l'autora de xicoteta amb la part inferior del biquini
L'escriptora valenciana, Elisa Ferrer, ha sigut una víctima més d'aquest programa per la portada de la seua novel·la “Temporada de vespes”, que va guanyar el premi Tusquets Editorials de Novel·la l'any 2019. En la caràtula apareix una foto d'un menor a la platja amb la part inferior del biquini, la qual cosa l'algorisme ha considerat com a "activitat sexual i nuesa” i ha decidit retirar la foto cada vegada que intenta publicar-se en la xarxa social.
"Farta dels senyors malpensados d'Instagram o de la correcció moral mal entesa (o d'un algorisme mal programat i mal pensat i mal censor del que mai ha de ser censurat). FARTA". "Em comuniquen que l'etiqueta Temporadadeavispas està ocult perquè en la portada apareix una xiqueta xicoteta en biquini sense la part de dalt. Una xiqueta xicoteta. Una xiqueta xicoteta. Una xiqueta xicoteta! I si fóra major, cridaria també! #freeniple", va denunciar l'autora en el seu perfil de Twitter davant aquesta situació. Així, qualsevol pot compartir una fotografia de les pàgines interiors de la novel·la, però si va acompanyada de l'etiqueta, la seua cerca quedarà oculta en la xarxa.
La censura en les xarxes socials és una cosa comuna, sobretot, això es produeix davant contingut sexual explícit. En algunes ocasions els usuaris s'han queixat en defensa de la llibertat d'expressió. No obstant això, l'algorisme, pot arribar a eliminar continguts que, a priori, no haurien de crear cap controvèrsia.
Instagram incorpora un sistema de cerca automàtic per a analitzar les fotografies pujades de manera constant a través d'aquests algorismes de machine learning que busquen fotografies censurables, eliminant-les directament de la plataforma.
En contra de la censura
La xarxa social Instagram no permet unes certes fotos. Alguns usuaris, han començat un moviment de protesta davant aquesta censura, que entenen equivocada per part d'Instagram. Són cinc xics de cabells llargs i sense samarreta als quals l'algorisme no els arriba a identificar el seu sexe. Amb l'etiqueta #longhairedboyrevolution denuncien que la xarxa els està esborrant les seues fotos del perfil.