elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Innotransfer reforça l'activitat en innovació oberta en la Comunitat Valenciana

Innotransfer reforça l'activitat en innovació oberta en la Comunitat Valenciana
  • La iniciativa d'innovació oberta tanca el 2022 amb xifres rècord en els resultats Innotransfer amb un alt impacte per a l'ecosistema valencià

MÉS FOTOS
Innotransfer reforça l'activitat en innovació oberta en la Comunitat Valenciana - (foto 2)

Innotransfer ha aconseguit tancar quatre acords de col·laboració en projectes R+D+i entre empreses i equips d'investigació de l'àmbit de la Comunitat Valenciana. A més, el nombre de reptes, solucions i reunions impulsades amb aquesta finalitat per la plataforma Innotransfer s'han duplicat respecte a l'exercici anterior. Són 49 reptes rebuts, 129 solucions presentades i 66 reunions específiques gestionades entre parts interessades durant l'any passat.

Així, 2023 arranca amb una xarxa d'innovació enfortida amb 60 entitats participants com a proveïdors de reptes/propostes de solució. Entre els actors participants d'Innotransfer es troben 32 associacions professionals i empresarials referents en la Comunitat Valenciana, les universitats públiques valencianes, instituts tecnològics, institucions del CSIC, institucions sanitàries i organismes públics que fomenten la innovació.

Innovació oberta a la Comunitat Valenciana

Innotransfer és la plataforma d'innovació oberta i gestió col·lectiva de la Comunitat Valenciana en la qual participen associacions empresarials, universitats, instituts tecnològics i centres d'investigació valencians, un programa coordinat per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

La iniciativa d'innovació i transferència Innotransfer s'ha convertit en un referent del sistema valencià d'innovació. Des de la seua posada en marxa, a la fi de 2019, aquesta iniciativa que connecta el coneixement, la tecnologia i les empreses de la Comunitat Valenciana, ha continuat impulsant la cooperació entre els àmbits científic i industrial. Per a això, compta amb la implicació d'associacions empresarials, universitats, instituts tecnològics i centres d'investigació valencians, que faciliten el seu contacte i coneixement mitjançant una dinàmica de reptes-solució.

Aquesta iniciativa està impulsada per Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, el Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València, el Parc Científic de la Universitat de València, i el Parc Científic d'Alacant.

Fomentar la col·laboració

La rePCV té com a prioritat donar solucions als desafiaments tecnològics empresarials identificats pels Comités Estratègics d'Innovació Especialitzats (CEIEs) de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Per a fomentar tant la resolució d'aquests reptes corporatius com el seu plantejament a l'ecosistema valencià de la innovació, s'organitzen, en el marc de la iniciativa Innotransfer, jornades i seminaris web sobre diferents sectors empresarials.

A més, per a afavorir el seu desenvolupament, Innotransfer ha impulsat la seua xarxa d'agents d'innovació, managers. Aquests estan vinculats a associacions empresarials, centres d'investigació, instituts tecnològics i universitats de la Comunitat Valenciana. Els managers es reuneixen periòdicament en diferents seus per a realitzar seguiment del programa, oferir formació específica, afavorir la interacció i fomentar el networking.

Concretament, en 2022 la iniciativa Innotransfer ha comptat amb el suport de 60 entitats, entre les quals es troben els parcs científics de la regió i altres entitats i empreses que donen suport al projecte. També s'ha coordinat un total de 95 managers que han facilitat el correcte desenvolupament de la iniciativa. Durant aquesta edició, s'han presentat en total 49 reptes procedents de diferents col·lectius i firmes, i s'han gestionat prop de 129 solucions innovadores. A més, s'han organitzat 66 reunions i al voltant de 15 esdeveniments, i s'han formalitzat quatre noves col·laboracions.

Potenciar la innovació

Com a iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva, la fi última d'Innotransfer es basa a impulsar la innovació en els sectors econòmics clau de la Comunitat Valenciana, secundant així la seua Estratègia Regional d'Innovació i Especialització Intel·ligent (RIS3). Tot això, promovent la transferència de coneixement i la tecnologia desenvolupada pels parcs científics i tecnològics a l'ecosistema empresarial valencià en sectors com el de l'hàbitat sostenible, l'agroalimentació, la mobilitat sostenible i l'automoció, les tecnologies habilitadores, la salut, les infraestructures i el turisme intel·ligent.

A més, per a treballar de manera contínua en aquest objectiu de donar solució a reptes d'innovació, Innotransfer manté una activitat constant en la seua plataforma web www.innotransfer.org. En aquesta plataforma, les organitzacions poden plantejar els seus reptes d'innovació, i els grups d'investigació i associacions empresarials poden respondre amb propostes destinades a resoldre aquests problemes reals a través d'espais virtuals habilitats en la mateixa plataforma web. D'aquesta manera, s'aconsegueix impulsar la innovació oberta en els sectors econòmics clau de la Comunitat Valenciana.

Llançament edició 2023

Innotransfer va iniciar el seu primer fòrum el gener de 2023, organitzat pel Parc Científic d'Alacant, reflexionant sobre les solucions digitals per a l'optimització dels recursos hídrics. Aquests fòrums i trobades tècniques d'innovació continuaran incorporant novetats en format, difusió i xarxa de col·laboradors per a arribar a més sectors i generar un major impacte socioeconòmic en la Comunitat Valenciana.

El segon fòrum Innotransfer de 2023 està dedicat als «Reptes i oportunitats en l'ús de dades obertes» i se celebrarà el 7 de març. La jornada està coordinada per la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València. Les persones interessades a participar poden inscriure's en la pàgina web d'Innotransfer. Una setmana després, el 15 de març, se celebrarà un esdeveniment dedicat a les «Noves tecnologies aplicades al sector sanitari» coordinat pel Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Pujar