Informe Save the Children en la Comunitat Valenciana: ni verdura, ni calefacció, ni dentista
Denuncien que més de 150.000 xiquets valencians estan en situació de pobresa severa
Hi ha xiquets en la Comunitat Valenciana que no poden a penes menjar verdures, carn o peix perquè les seues famílies no li ho poden permetre. Uns altres fan les tasques del col·legi amb l'abric posat perquè les seues famílies no poden calfar la casa pel preu de l'energia. Molts d'ells viuen en llars de baixos recursos econòmics que no reben el suport suficient de les diferents administracions per a protegir la infància, que hauria de ser la primera a rebre atenció.
Així ho revela un informe publicat hui per Save the Children que ha enquestat a les famílies de més de 600 xiquets, xiquetes i adolescents de quasi 300 famílies que acudeixen als seus programes i que pertanyen a la població més vulnerable social i econòmicament de la Comunitat Valenciana. L'estudi aporta 43 mesures clau per a reduir la pobresa infantil en l'autonomia, així com 47 mesures a nivell Estatal, emprant eficaçment els fons europeus que ja està rebent Espanya per a complir amb la Garantia Infantil Europea. Aquest mecanisme va ser adoptat a la UE en 2021, amb l'objectiu d'assegurar que els xiquets, xiquetes i adolescents en risc de pobresa accedisquen a serveis bàsics per al seu benestar de manera gratuïta o molt assequible. La Garantia Infantil recull els estàndards mínims obligatoris i encara que hi ha avanços recents, Espanya està lluny de complir-la. Altres països ho estan aconseguint, però el nostre país va a la cua, només per darrere de Romania, la qual cosa és una anomalia en la quarta potència econòmica europea.
Perquè aquesta situació canvie, l'ONG llança també hui una campanya en tota Espanya sota el títol de “Números que toquen”, amb la col·laboració del col·legi públic Sant Ildefons. "Encara que coste creure-ho, en la Comunitat Valenciana més de 150.000 xiquets i xiquetes estan en situació de pobresa severa, mentre que en el conjunt d'Espanya més de 1,2 milions de menors es troben en aqueixa situació. Per això hem optat per cantar els números que toquen ja a massa xiquets i xiquetes; els números que ens haurien de tocar a totes i tots, perquè aquest és un problema de tota la societat ", relata Rodrigo Hernández, director de Save the Children en la Comunitat Valenciana.
Amb aquesta campanya, l'organització espera despertar consciències i mobilitzar a la societat perquè exigisca solucions davant un dels problemes més greus que viu el país, que ha de tractar-se com una prioritat política en un moment de grans oportunitats legislatives.
Perfil de les famílies analitzades: baixos ingressos i poques ajudes
Quasi 6 de cada 10 xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana viu en llars on cap progenitor treballa a temps complet, i només el 2,8% resideix en llars en els quals tant el pare com la mare treballen a temps complet. Pel que fa als ingressos, quasi 7 de cada 10 famílies vulnerables que atén l'entitat de sobreviu amb uns ingressos mitjans mensuals inferiors a 1.000€
A més, a pesar que pràcticament la meitat de les famílies enquestades (49%) han sol·licitat l'Ingrés Mínim Vital (IMV) o la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI), només 1 de cada 4 percep alguna d'aquestes dues ajudes.
“Encara que la RVI i el IMV són una bona eina per a lluitar contra la pobresa infantil, estem veient com no arriben a totes les llars que ho necessiten. Per això, des de Save the Children considerem necessari ampliar la cobertura i millorar la gestió de la RVI, prioritzant a les famílies amb menors d'edat a càrrec i monoparentals. És essencial reconfigurar-la per a donar cobertura a totes les famílies amb fills a càrrec en situació de pobresa que queden fora del IMV”, afirma Hernández.
Una educació llastrada per la pobresa
L'educació infantil en la Comunitat Valenciana està lluny de generalitzar-se: 1 de cada 3 xiquets i xiquetes de les famílies vulnerables que participen en Save the Children no va a escola infantil de 0 a 3 anys, i això marca ja la seua vida, perquè reben menys estímuls per al seu desenvolupament.
Durant l'educació obligatòria, només el 36% d'estudiants de les famílies analitzades pot permetre's activitats extraescolars, que enriquirien el seu aprenentatge. I fins i tot després de la pandèmia, amb mesos de classes en remot, el 59% no disposa encara d'ordinador ni de connexió a internet adequada.
Les propostes de l'organització passen per continuar incrementant les places per a garantir un accés universal progressiu a educació infantil de 0 a 3 anys de qualitat, prioritzant als xiquets i xiquetes en situació de pobresa o exclusió social.
Baixos ingressos, mala salut
Encara que una bona alimentació és bàsica per a créixer saludablement, el 60,4% dels xiquets i xiquetes de l'estudi en la Comunitat Valenciana no pren la fruita i verdura necessària i 1 de cada 3 no aconsegueix el consum recomanat de proteïnes. A més, el 38% té obesitat o sobrepés.
Quant a la salut bucodental i mental, el 36% de famílies no ha pogut anar al dentista per no poder pagar-ho, i només el 24% ha accedit a professionals especialitzats de salut mental.
Perquè tots els xiquets i xiquetes vulnerables tinguen garantida la salut bucodental en la Comunitat Valenciana, Save the Children proposa modificar la llei valenciana de Salut per a impulsar la implantació progressiva de la cartera pública dels serveis d'atenció bucodental. Pel que fa a la salut mental, l'organització aposta per continuar reforçant el sistema d'atenció primària i salut mental infantojuvenil, en línia amb els avanços anunciats en el marc de la definició del Pla Valencià d'Acció per a la salut mental, des d'una lògica integrada que incidisca tant en l'àmbit preventiu com reparador i aposte per la formació i l'increment dels professionals sanitaris.
Habitatges precaris i sense calfar
De mitjana, les famílies ateses per l'organització en la Comunitat Valenciana dediquen quasi la meitat de la seua renda (46%) a pagar l'habitatge que ocupen. En el cas de les mares monomarentales, especialment vulnerables, dediquen de mitjana el 57% a aquesta despesa. A més, les condicions de les seues cases perjudiquen la salut: 1 de cada 4 xiquets i xiquetes habiten habitatges sense tot just llum, amb humitats o soroll constant. El 42% viu en llars en els quals no es pot quasi mai encendre la calefacció a l'hivern o l'aire condicionat a l'estiu perquè la factura de l'energia és inassumible.
Davant aquesta situació, Save the Children proposa ampliar el parc d'habitatge públic de lloguer social com a manera de fer front a les crisis residencials derivades de desnonaments, impagaments o altres situacions de vulnerabilitat econòmica i exclusió social. La presència de xiquets i xiquetes ha de ser, en tot cas, un element prioritari per a l'atenció de tals emergències. A més, es proposa unificar al bo social de manera que incloga electricitat i gas, i prohibir els talls de subministrament a totes les famílies que viuen en situació precària.
“Encara que les xifres de pobresa infantil estaven millorant l'any previ a la pandèmia, la crisi derivada de la mateixa ha tornat a posar el focus en els xiquets i xiquetes sense recursos, que són els que pitjor el passen. Si volem defensar a la infància més vulnerable i que cap xiquet o xiqueta es quede arrere, és fonamental que s'adopten mesures com les que proposem. El futur de tot un país està en joc", conclou Hernández.