elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un informe de Labora concluye que el 12% de la población valenciana trabaja a través de plataformas digitales

  • El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, incideix en la necessitat que l'administració pública conega les necessitats laborals que plantegen les plataformes digitals

  • Solament una de cada cinc persones treballadores té contracte laboral, de manera que el fals autònom és més del doble que d'assalariats en plataformes

Un informe encarregat pel Servei Valencià de Formació i Ocupació (Labora), a la Universitat de València conclou que el 12 per cent de la població valenciana treballa a través de plataformes digitals. En la presentació d'aquest informe ha pres part, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, el professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, Adrián Todolí i el catedràtic de Psicologia Social, José María Peiró.

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha assenyalat que aquest estudi realitzat per la Universitat de València respon al fet que el de les plataformes digitals “és un món totalment nou, amb unes característiques especials que desconeixíem i nosaltres, com a administració pública, tenim l'obligació d'incidir en aquelles qüestions que permeten que les persones troben treball i que les empreses accedisquen a aqueixos treballadors que necessiten, per a això hem de conéixer les noves realitats en el marc de les relacions laborals”.

Una de les conclusions d'aquest estudi ha sigut la dificultat que les persones de baix nivell de formació tenen per a accedir a aquests nous nínxols laborals, per la qual cosa el secretari autonòmic ha assenyalat que el repte al qual s'enfronta Labora és “formar a aquestes persones per a conéixer aqueix nou marc de relacions laborals. Ens posarem immediatament mans a l’obra per a evitar que aquestes noves exigències laborals, com la tecnificació, deixe a aquestes persones encara més despenjades”.

Per part seua, Adrià Todolí ha destacat que “el sector no es limita al de els “riders”, que representen menys d'un sis per cent dels treballadors de plataformes digitals, sinó que és molt més ampli”. En aquest sentit, el perfil majoritari del treballador de plataformes és el de: “Professionals qualificats que necessiten la plataforma digital per a poder treballar. La plataforma imposa les seues condicions i hem de veure si estan dins del marc legal o no”.

El professor de la Universitat de València ha recalcat que el 75% d'aquestes persones treballadores, segons les dades, “continuen buscant treball i quasi tots confien en el servei d'ocupació pública per a aconseguir-lo”. En aquest sentit, ha assenyalat que representen una oportunitat per a Labora ja que pot oferir-los formació específica: “És necessari oferir formació en competències digitals bàsiques, ja que les persones amb baix nivell educatiu no tenen accés a elles i queden exclosos, incidir en una regulació eficient en matèria de falsos autònoms, oferir-los formació específica en riscos laborals, ja que un terç d'ells reconeix que el seu treball implica riscos, afavorir l'accés de qualitat a internet en l'àmbit rural i la necessitat que l'administració pública cobrisca les necessitats que es deriven de tot això”.

Finalment, el catedràtic Jose María Peiró ha destacat que aquest món laboral “ha vingut per a quedar-se”. En aquest marc, ha incidit en què l'administració pública ha de comprovar que aqueixa nova forma de treball es desenvolupe en condicions de qualitat i comprove els riscos psicosocials que puguen amb-portar.

Aquest estudi s'ha desenvolupat a partir de 2.100 persones treballadores enquestades. L'objectiu principal ha sigut quantificar el nombre de persones que treballen en aquestes plataformes en la Comunitat Valenciana. De l'estudi es desprén que el 12% de la població valenciana, entre 16 i 65 anys, treballa a través d'aquesta mena de plataformes, és a dir, entorn de 400.000 persones.

Es tracta d'un perfil jove (menor de 36 anys), d'origen espanyol (el 86%), de l'àrea urbana, amb un nivell socioeconòmic mig alt, amb treball qualificat i, una de les qüestions que més crida l'atenció, amb un estatus laboral predominantment autònom.

En aquesta línia, en l'estudi es posa de manifest que només un de cada cinc persones treballadores té un contracte laboral amb la plataforma, de manera que el perfil de fals autònom és més que recurrent, ja que ha quedat reflectit que mentre que en l'economia tradicional per cada persona treballadora autònoma existeixen 6 assalariades, en aquest sector per cada persona assalariada hi ha dos autònomes.

Això es tradueix en què hi ha entre 60.000 i 90.000 falsos autònoms en el treball en plataformes en el territori valencià, la qual cosa comporta, entre altres coses, a extenses jornades laborals o pitjors condicions que si tingueren contracte. Per exemple, s'ha observat que el 60% treballen en cap de setmana, en molts casos en jornades de més de 10 hores, i que es tracta de treballadors que busquen suplementar un treball principal que els proporciona un salari baix.

Pujar