Castellano

La inflació limita el creixement del 59% de les empreses valencianes

La inflació limita el creixement del 59% de les empreses valencianes
  • Quasi 6 de cada 10 companyies de la C. Valenciana reconeixen que no compten amb la capacitat necessària per a gestionar l'impacte de la pujada tan significativa de preus

En un context en el qual una gran part de les empreses encara no s'ha recuperat dels estralls de la crisi sanitària, ha arribat un nou desafiament que amenaça la seua viabilitat i flux de caixa: la inflació. Segons la nova edició de l'Informe Europeu de Pagaments de Intrum 2022, el 59% de les companyies de la Comunitat Valenciana reconeix que aquesta problemàtica està limitant la seua capacitat per a fer créixer el negoci i aprofitar noves oportunitats. A nivell nacional, aquest percentatge baixa al 55%.

Tal com indica aquest estudi, que analitza la salut financera i les previsions econòmiques de les empreses de 29 països de tota Europa -entre ells, Espanya-, la raó principal d'aquesta afirmació és que un 57% no compta amb l'experiència i capacitat necessàries per a gestionar correctament l'impacte de la inflació en la seua empresa.

A Espanya, la xifra és del 51%, la qual cosa situa al nostre país en una posició destacada a Europa, ja que és el segon amb menys organitzacions sense experiència i capacitat per a afrontar les conseqüències empresarials de la pujada de preus. En concret, estaríem només per davall d'Alemanya (49%) i set punts millor que la mitjana europea (58%) i d'altres mercats com Itàlia (60%), França (57%) i el Regne Unit (54%). Les entitats que afirmen tindre menor capacitat per a afrontar la inflació en els seus negocis són les gregues (68%), les estonianes (67%) i les suïsses (66%).

Amb la inflació, moltes empreses estan veient perillar el seu marge de beneficis per la pèrdua de clients a causa de l'augment del preu dels seus propis productes, o per l'increment dels seus costos empresarials. Una situació que, al seu torn, repercuteix en dues dels seus principals actius de valor: empleats i proveïdors.

Segons l'informe, el 48% de les organitzacions valencianes (el 54% a Espanya) reconeix no tindre capacitat per a satisfer la demanda de pujades salarials dels seus treballadors davant l'elevada taxa inflacionista. A més, el 43% situa a aquesta problemàtica com la raó principal de, a vegades, haver-ho tingut difícil per a pagar a temps als seus proveïdors. Aquest percentatge, que a nivell nacional és del 61%, explicaria que el 79% de les companyies de la Comunitat Valenciana indique haver rebut la petició d'acceptar terminis de pagament més llargs. Una xifra que en el total del país és del 76%.

“La inflació tindrà un impacte directe en la capacitat de les empreses per a afrontar els seus pagaments a temps, i per tant l'increment de la morositat, la qual cosa suposa un risc real per al creixement de l'entramat empresarial. Això representa un enorme desafiament per a les companyies que hauran d'establir, entre altres mesures, mecanismes per a reduir els períodes de pagament dels seus clients", afirma José Luis Bellosta, director general de Intrum a Espanya.

La pujada dels tipus d'interés, una altra de les grans preocupacions

Al costat de la pujada de la inflació, una altra de les grans preocupacions de les empreses espanyoles és la pujada dels tipus d'interés, que podria fer que empreses i particulars en situació més vulnerable experimenten majors dificultats per a fer front al pagament dels deutes i, com a resultat, veure limitats els seus nivells de despesa.

Una situació de la qual també són conscients les companyies valencianes consultades per la companyia, ja que, segons aquesta nova edició de l'Informe Europeu de Pagaments 2022, més de 5 de cada 10 empreses (53% en la comunitat i 58% a nivell nacional) estan convençudes que les taxes d'interés augmentaran, la qual cosa les està portant a ser més cauteloses amb els seus plans d'inversió i despesa.

Les empreses espanyoles se situen en aquest aspecte un punt per damunt de la mitjana europea (59%), i en línia amb altres economies com la italiana (58%). Per part seua, les empreses franceses i austríaques (65%) són les que es mostren més cauteloses respecte als seus plans d'inversió i despesa davant la pujada de tipus d'interés, mentre que les companyies alemanyes (55%) i gregues (52%) estan més confiades.

Pujar