Castellano

Què és la inflació i com ens afecta?

Què és la inflació i com ens afecta?
  • Es considera que hi ha inflació quan es produeix un augment sostingut i generalitzat dels preus durant un cert període de temps

El Banc d'Espanya assenyala que considerem que hi ha inflació quan es produeix un augment sostingut i generalitzat dels preus durant un cert període de temps. Això té com a conseqüència que els nostres diners va perdent valor amb el pas del temps. És a dir, amb cada euro que tenim hui, podem comprar menys béns o contractar menys serveis que ahir.

La inflació es mesura a través d'un índex de preus de consum (IPC), que es construeix calculant la variació dels preus de la “cistella de la compra”, és a dir, del conjunt de béns i serveis que les famílies consumeixen habitualment.

Als països de la zona euro mesurem la inflació amb l'Índex Harmonitzat de Preus de Consum (IAPC), utilitzant tots la mateixa metodologia (per això es diu “harmonitzat”), de manera que podem comparar la inflació entre els països.

Quins béns i serveis té en compte el IAPC? Els que permeten representar millor els hàbits mitjans de consum del conjunt de les famílies. Els béns i serveis que se solen consumir més tenen més pes en l'índex.

Així doncs, l'impacte que té en l'índex la variació en el preu d'un determinat bé o servei depén dels hàbits de consum de les famílies: Com més alt és la despesa habitual en aqueix bé o servei més influirà la variació del seu preu en el IAPC.

Per exemple, la despesa d'electricitat d'una família és molt major que la despesa que suposa el consum de mantega. Per tant, una variació en el preu de l'electricitat tindrà un impacte molt major en l'índex que el del preu de la mantega o el de molts altres articles de la cistella de referència.

I què passa amb els nostres estalvis?

Quan hi ha inflació els nostres diners perd valor. Per tant, si volem calcular la rendibilitat que ens pot generar una quantitat de diners que hem decidit mantindre o invertir, hem de tindre en compte la inflació i corregir la rendibilitat esperada restant la taxa d'inflació.

Per a evitar que els nostres estalvis perden valor amb el temps en un escenari amb inflació, la rendibilitat que ens oferisquen per ells ha de ser superior a la taxa d'inflació.

Per què és important l'estabilitat de preus?

Parlem d'estabilitat de preus quan la inflació és baixa, es manté estable al llarg del temps i resulta predictible. Si l'evolució dels preus és predictible, i la seua taxa de variació és baixa al llarg del temps, ens resultarà més fàcil organitzar les nostres finances i l'estimació de les nostres despeses serà més precisa. A més, aquest entorn general de menor incertesa influeix positivament en el creixement de l'economia.

Per això, la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) té com a missió principal l'estabilitat de preus, que defineix en termes d'un objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini.

Pujar