Les infermeres escolars en el punt de mira: denuncien la seua expulsió d'alguns centres de la Comunitat
Localitats com Onda (Castelló) i Pedreguer (Alacant), denuncien que se'ls ha prohibit l'entrada als col·legis. Educació nega aquests fets
Setmanes abans que arrancara el curs escolar van ser moltes les veus que van posar sobre la taula la necessitat de comptar amb infermeres escolars, amb l'objectiu de poder fer front a possibles casos de coronavirus en els centres educatius. Una proposta rebutjada i intercanviada per una formació específica als docents, que no va ser ben rebuda pels sindicats.
Malgrat això, la figura de la infermera escolar ja estava en marxa en alguns municipis de la Comunitat Valenciana a través de fons municipals. És el cas per exemple de Segorbe, Benicàssim, Onda o Pedreguer, on el servei ja compta amb alguns anys d'experiència.
Ara, tan sols una setmana després de l'arrancada del nou curs escolar marcat per la pandèmia, comencen les topades. Des de l'Ajuntament d'Onda i de Pedreguer han denunciat públicament l'expulsió d'aquestes treballadors dels seus centres educatius per una ordre que, asseguren, arriba des del departament d'Educació de la Generalitat.
Concretament, des de l'Ajuntament d'Onda s'ha manat un comunicat als mitjans de comunicació en el qual s'assenyala al director territorial d'Educació, Alfred *Remolar com a persona responsable de la decisió. Pel que sembla, les directores dels col·legis i instituts han comunicat a les professionals que no poden accedir als centres i que han de fer el seu treball, duent a terme el programa d'educació en salut i prevenció, de portes cap a fora.
En conéixer la notícia, l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, ha remés de manera immediata una carta telemàtica al director territorial expressant la seua més “absoluta disconformitat davant aquesta decisió unilateral”. “La infermera escolar és la resposta d'aquest govern municipal a les demandes dels pares i mares de l'alumnat. Un servei que, si bé sempre és necessari, cobra especial importància davant una situació de pandèmia sanitària com la que afrontem ara” defensa Ballester.
La denúncia ha sigut secundada pel Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) des d'on lamenten l'actitud del conseller d'Educació, Vicent Marzà, que “està posant totes les traves i impediments possibles perquè infermeres escolars”. Des del CECOVA consideren que que aquesta actitud “de no menjar ni deixar menjar en el sentit de no proporcionar infermeres escolars i no permetre que aquestes desenvolupen la seua labor suposa torpedinar la importantíssima funció d'aquestes professionals en uns moments tan delicats per a la salut de la població com els actuals”.
Fonts del departament d'Educació consultades per aquest digital, neguen que s'hagen presa aquestes decisions defensant que la figura de la infermera escolar no depén de la seua conselleria si no de la dirigida per Ana Barceló, és a dir, la de Sanitat.
Per part seua, altres municipis on aquesta figura està en marxa neguen haver tingut problemes en els últims dies. És el cas per exemple de Segorbe on, el regidor d'Educació, Nacho Cantó, ha assegurat a elperiodic.com que quan van tindre coneixement de la situació d'Onda, es van posar en contacte amb el col·legi i, fins al moment, ningú els ha comunicat res referent al servei d'infermeria escolar que està en marxa des de 2016 en el CEIP Pintor Camarón de la capital de l'Alt Palància.
Una situació semblant la que narra a aquest digital l'alcaldessa de Benicàssim, Susana *Marqués, qui ha assegurat que “oficialment no ens han comunicat res” sobre el servei d'infermeria escolar que està en marxa des de l'any 2008 sent alcalde el socialista Francesc Colomer. Marqués ha apuntat que “estàvem a punt de traure a licitació el servei d'infermeria escolar perquè començaren a partir de l'1 d'octubre en els dos col·legi públics de la ciutat i, enguany, també en les dues escoles infantils i l'institut com ens van sol·licitar en el Consell Escolar”.