elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La indústria dels videojocs i dels esports, potent motor d'ocupació juvenil

La indústria dels videojocs i dels esports, potent motor d'ocupació juvenil
  • El 40% dels empleats en la indústria de videojocs són menors de 30 anys

MÉS FOTOS
La indústria dels videojocs i dels esports, potent motor d'ocupació juvenil - (foto 2)
La indústria dels videojocs i dels esports, potent motor d'ocupació juvenil - (foto 3)
La indústria dels videojocs i dels esports, potent motor d'ocupació juvenil - (foto 4)

La indústria del videojoc i dels esports continua en constant creixement en 2023, així ho refereixen els recents informes públics de l'Associació Espanyola del Videojoc (AEVI) i el “Llibre blanc del desenvolupament espanyol del videojoc 2022”, en els quals es reflecteixen dades d'interés sobre ocupació, economia (en termes de facturació) i increment de jugadors, entre altres. Aquests anuaris analitzen la situació del món gaming, tant a nivell nacional com global i el seu desenvolupament continu des de fa anys al nostre país.

L'ocupació juvenil és un dels quals més està patint al nostre país les conseqüències de la incertesa del mercat laboral; no obstant això, els informes sobre la indústria del videojoc esmentats anteriorment denoten un marc interessant amb múltiples oportunitats. Pel que fa a l'ocupació juvenil, el 40% dels treballadors de l'ecosistema del videojoc i els esports són menors de 30 anys, la qual cosa suposa un gran aparador per a les noves generacions que cada vegada veuen amb millors ulls vincular-se a la indústria del gaming. A més, el 53% es troba entre els 30 i els 45 anys; en resum, hi ha un 93% de treballadors menors de 45 anys dins d'una indústria que aposta per aquesta mena de perfils.

Una altra aresta de l'ocupació és la que fa referència al públic femení. Cal destacar que la participació de dones professionals en el sector a Espanya supera la mitjana europea (22%) i aconsegueix un 24,3% de l'ocupació total en relació al gènere. No obstant això, en comparació amb l'any anterior, únicament s'ha vist augmentat en un punt.

L'ocupació augmenta

D'altra banda, la demanda de diversos perfils professionals és un altre dels aspectes clau, amb el sorgiment de nous llocs de treball o la inserció de rols abans inexistents en el sector dels videojocs i dels esports. Ocupacions com a psicòlegs, fisioterapeutes, advocats, experts en comunicació i màrqueting o nutricionistes són cada vegada més demandats.

Així mateix, la universitat, a diferència d'en altres sectors, s'acosta més a les empreses i a aquesta mena de projectes per a donar visibilitat als seus estudiants. A través de webinars i workshops (tallers), s'explica i assessora als joves sobre les diferents eixides laborals que existeixen, ja que a més són grans coneixedors de la indústria pel mer fet que la majoria creixen en aquest entorn.

Projectes com Amazon UNIVERSITY Esports o JÚNIOR Esports donen mostra de les possibilitats laborals en la indústria del gaming a les noves generacions des d'un entorn educatiu i tecnològic. Molts joves vinculats a aquestes iniciatives s'endinsen en el món dels esports, alhora que competeixen en els seus jocs favorits, es diverteixen, fan amistats i aprenen per mitjà de valors socials.

En general l'ús del sector gaming ha augmentat un 10% respecte a l'any anterior, donant treball a prop de 9.000 professionals, i s'estima arribar fins als 13.000 en 2025. La creació de noves ofertes d'ocupació sempre és un bon indicador: en aquest camp s'han desenvolupat 1.400 ofertes d'ocupació vinculades al món del gaming entre abril del 2022 i maig del 2023, amb un increment del 31% de les ofertes d'ocupació digitals relacionades amb la indústria del videojoc, segons InfoJobs.

El creixement econòmic del sector

La facturació en 2022 a Espanya va aconseguir els 2.012 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 12,09% respecte a les xifres de l'any anterior (1.281 milions d'euros en 2021). La previsió per a 2025 és superar els 2.200 milions d'euros. A nivell mundial, s'estima que la indústria del videojoc augmentarà els seus ingressos fins als 211.000 milions de dòlars en 2025, amb un creixement agregat del 3,4% per al període 2020-2025.

En termes d'empreses nacionals s'ha aconseguit la consolidació en el sector, ja que més del 65% compten amb una antiguitat d'entre cinc i deu anys. De fet, el 23% té més d'una dècada i només el 12% s'ha iniciat en els dos últims anys. Des d'un altre punt de vista, el 54% factura menys de 200.000€, el 14% entre dos i 10 milions, i només el 4% factura més de 10M€. La facturació mitjana per empresa és de 2,9 milions d'euros (10% de creixement enfront de l'any anterior).

El costat més tècnic

La majoria de les empreses (94%) del sector es dediquen al desenvolupament de videojocs i la principal plataforma per a això continua sent el PC: l'ús de jocs en ordinador ha augmentat un 1,8% respecte a l'any anterior. És el cas dels títols desenvolupats per Riot Games: League of Legends, VALORANT i Teamfight Tactics. El publisher estatunidenc és el principal proveïdor de jocs per a Amazon UNIVERSITY Esports i JÚNIOR Esports. A més, en el sector educatiu també hi ha buit per als denominats “serious games”, que tenen un propòsit formatiu i suposen el 27% de les activitats que desenvolupen les empreses espanyoles.

Quant als usuaris, en 2022 la xifra de jugadors mundials va arribar fins als 3.228 milions. Espanya és el quart mercat més gran de videojocs a la Unió Europea, amb una base de més de 18,2 milions de jugadors i amb una important presència en el nombre de dones jugadores, que representen el 47% del total d'usuaris, semblant a altres països com Alemanya, el Regne Unit o França.

Pujar