La incertesa econòmica i alça dels preus llastren les expectatives turístiques en la Comunitat Valenciana
La primera quinzena de juny no compleix amb les expectatives del sector al no aconseguir les dades de 2019
La primera quinzena de juny no ha complit les expectatives de ser el primer període en el qual s'aconseguiren les dades de 2019. Ni Benidorm ni València s'han aproximat a aquestes dades, demostrant una vegada més que el camí de la recuperació turística no serà fàcil i que aquesta temporada d'estiu estarà complicada per molts factors.
El president de HOSBEC ha recordat que la incertesa econòmica que s'està instal·lant a Espanya i en l'entorn europeu juntament amb l'alça de preus, no sols turístics sinó de tots els elements de consum bàsic, són dos de les principals amenaces que aguaiten al turisme valencià. Però Toni Mayor ha inclòs un tercer factor que s'ha cobrat milers de cancel·lacions: "les turbulències en els aeroports britànics pel caos de personal ha fet que quasi totes les companyies aèries hagen de cancel·lar centenars de vols en les últimes dues setmanes, que s'han traduït en milers de pernoctacions cancel·lades per part de turistes britànics. I si a més sumem el viacrucis particular al qual se sotmet als turistes en la seua arribada a Espanya amb cues de més d'una hora per a passar el control de passaports, és el cocktail perfecte per a complicar".
"Esperem que de cara a aquesta segona part del mes i a la resta de l'estiu la situació s'haja normalitzat i l'experiència de vol siga més suportable i semblant a la normalitat" ha indicat Major.
Fins i tot amb aquestes dificultats, el mercat britànic ha sigut el principal mercat internacional en tots els punts excepte Castelló: a Benidorm suposa més del 45% dels turistes, el 14,6% en la Costa Blanca, i el 6,6% a València. A Castelló per la seua proximitat, són els francesos amb un 3,9% els turistes internacionals més nombrosos.
El turisme britànic supera al nacional a Benidorm
La primera quinzena del mes de juny deixa en el destí de Benidorm una mitjana d'ocupació hotelera del 80%, la qual cosa suposa una reducció de 3,6 punts percentuals respecte a la quinzena anterior.
Durant el període estudiat, el turisme domèstic (41,3%) manté el seu pes un dels principals mercats emissors del destí. Dins del mercat internacional, el turista britànic es consolida com a principal mercat emissor (45,1%), arribant a superar al mercat nacional. Li segueixen a llarga distància els mercats neerlandés i belga amb un 2,7% i 2,4% respectivament. Finalment, trobem als mercats portugués i irlandés amb una representativitat del 2% i 1,6%. La resta de mercats presenten quotes més baixes sempre per davall de l'1%.
Quant a la previsió per a la 2a quinzena del mes de juny, s'espera un 79,6% d'ocupació mitjana. Registre que pot veure's alterat amb les reserves i/o cancel·lacions d'última hora.
La Costa Blanca es divideix entre el turisme nacional i internacional
Durant la primera quinzena del mes de juny, la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) aconsegueix un 74,1% d'ocupació, la qual cosa suposa un increment de 0,9 punts percentuals respecte a la quinzena anterior.
En la Costa Blanca, els turistes nacionals (55,4%) han predominat sobre els internacionals (44,6%) durant el període estudiat. Aquest últim, ho encapçalen com a principals mercats emissors el britànic, belga i neerlandés, amb un 14,6%, 5% i 4,3% respectivament. Seguidament es troben Noruega (3,1%), França (2,7%) Alemanya (2,6%), i Irlanda (2,3%). Finalment, ens trobem amb els mercats italià i suec amb un 1,4% i 1% respectivament. La resta de destins estudiats no superen l'1% de representativitat en cap cas.
Respecte a les previsions, per a la segona quinzena del mes de juny s'espera un 75,1% i amb grans probabilitats de depassar aquestes dades amb les reserves d'última hora, superant també les previsions de 2019.
València supera el 83% d'ocupació amb Gandia al capdavant
Durant la primera quinzena de juny, els hotels de la província de València han vist incrementats lleugerament els seus últims registres d'ocupació fins al 83,2%, la qual cosa suposa una reducció de 3,1 punts percentuals respecte a la quinzena anterior.
Si ens centrem en la destinació turística de Gandia, l'ocupació mitjana ha sigut d'un 85,8%, la qual cosa suposa un descens de 0,8 punts percentuals respecte a la quinzena anterior.
Segons les dades recopilades en la nostra enquesta, la província de València ha mantingut la incidència del mercat nacional respecte a la quinzena passada amb un 53,3% de la quota total. Pel que fa al mercat internacional, s'ha recuperat l'important repartiment de mercats que trien València com a destí: el principal ha sigut el Regne Unit amb un 6,6%, seguit del neerlandés (6,3%), alemany (4,4%) i americà (4%). Per darrere es troben el francés, italià, belga i romanés, amb un 3,6%, 3,4%, 2,8% i 1,7% respectivament. En últim lloc podem trobar a Suïssa (1,3%), Irlanda (1%) i Portugal (1%).
La previsió d'ocupació per a la següent quinzena del mes es fixa en un 78,2% encara que s'espera poder superar aquests valors gràcies a les reserves d'última hora, tal com ha ocorregut durant les últimes setmanes.
Castelló frega el 70% d'ocupació en els primers quinze dies de juny
La província de Castelló ha vist incrementada la seua taxa d'ocupació durant la primera quinzena del mes i acaba aconseguint un 69,6% de mitjana el que suposa un creixement de 5,7 punts percentuals respecte a la quinzena anterior,
El mercat nacional resta terreny una vegada més al mercat internacional representant el 81,7% del total de turistes que visiten la província. En l'altre 18,3% trobem com a mercat més destacat el francés amb un 3,9% d'importància relativa. Seguidament, podem trobar als mercats alemany, romanés i italià amb un 2%, 1,8% i 1,8% respectivament. En última posició podem trobar els mercats del Regne Unit (1,7%), els EUA (1,3%) i Bèlgica (1%). La resta de mercats emissors no superen en cap cas l'1% de representativitat a la província de Castelló.
La previsió de la segona quinzena de juny és del 71,7% encara que, com és habitual, s'espera poder superar aquest valor amb les reserves d'última hora produïdes durant aquest període.