elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat recolza que el feminisme romaní siga una peça clau en les polítiques per a la igualtat i la inclusió del poble gitano

    El director general d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, ha recolzat que el feminisme romaní siga "una peça clau en les polítiques per a la igualtat i la inclusió del poble gitano" i també a posar en valor "la veu dels dones gitanes".

    De Lamo així ho ha manifestat en l'acte d'obertura de les I Jornades Valencianes sobre Feminisme Romaní, organitzades per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat, junt amb la Universitat d'Alacant, i amb la col·laboració de FAGA-CV, Fundació Secretariat CV, Arakerando i Ververipén.

    Es tracta d'una iniciativa que segons ha assegurat el director general d'Igualtat per la Diversitat, té com a objectiu situar en el debat públic, "el feminisme romaní i la seua aportació a la societat, al feminisme en general i a l'activisme gitano en particular".

    Per açò, ha afirmat, són unes jornades "concebudes per persones gitanes i en la qual són persones gitanes, la majoria dones, les que tenen la veu" i ha mostrat l'interès del Consell en visibilitzar "les diverses veus de dones de tot l'Estat destacades en el seu activisme gitano i feminista".

    En aquest sentit, compten amb la participació de destacades activistes gitanes de la Comunitat Valenciana, estudiants gitanes de la Universitat d'Alacant, i activistes gitanes d'altres territoris de l'Estat, entre les quals destaca Beatriz Carrillo, recentment triada Vicepresidenta Segona del Consell Estatal del Poble Gitano, sent la primera dona gitana que accedeix a aquest lloc de representació.

    Sobre aquest tema, el director general d'Igualtat en la Diversitat ha subratllat la "envergadura" de la trobada per "la seua aportació a la lluita per la igualtat", i perquè ofereix un espai d'anàlisi i debat específic a les dones gitanes i al feminisme en general "on abordar la igualtat de gènere des de les seues realitats".

    També ha defensat la necessitat que des de les administracions es treballe per a "combatre la imatge estereotipada, prejuiciosa i racista sobre què és ser gitana". I ha manifestat el seu desig que les conclusions de la jornada puguen incorporar-se a l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano que està elaborant la Conselleria d'Igualtat.

    Les jornades aborden diversos aspectes entorn del feminisme romaní, la lluita pels drets del poble gitano des d'una perspectiva de gènere, i que reivindica el paper que les dones gitanes juguen com a manera de transformació.

    En la trobada, entre altres temes, s'analitzen l'evolució del pensament feminista romaní, les violències de gènere, el racisme anti-romaní i romafòbia de gènere i el debat cultural sobre el feminisme romaní.

    A més, es tracta les estratègies i aliances amb altres minories, la imatge de la dona gitana en els mitjans de comunicació, el moviment feminista i nous reptes, i homes i gitanos feministes.

    De Lamo ha recordat que amb la realització d'aquestes jornades es dóna compliment a una resolució aprovada en el Debat de Política General de 2016 celebrat en Els Corts Valencianes, i que instava a aquesta Conselleria a dissenyar unes jornades sobre igualtat de gènere i feminisme del poble gitano.

    En la seua intervenció en l'obertura de les Jornades, De Lamo ha indicat que la Comissió Mixta per al desenvolupament de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, és un espai "paritari", tant en la participació de persones representants de l'administració i de la societat civil, com en la qüestió de gènere.

    L'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano coordina a totes les institucions públiques que treballen en aquest àmbit i l'engegada dels mecanismes i recursos públics per al disseny i desenvolupament de l'estratègia i d'un pla integral, mitjançant les comissions o grups de treball que siguen necessaris.

    Pujar