Igualtat posa en marxa un protocol d'actuació contra la violència de gènere en centres per a persones majors
La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un protocol d'actuació contra la violència de gènere per a aplicar en els centres de persones majors de titularitat de la Generalitat, segons ha anunciat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.
Oltra ha assegurat que aquesta actuació, recollida en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista del Consell, té per objecte "establir pautes d'actuació per a la prevenció, detecció, atenció i protecció de casos de violència de gènere patits per dones majors de 65 anys usuàries de centres residencials, centres de dia i Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM) gestionats per la Conselleria d'Igualtat".
La titular d'Igualtat ha recordat que les dones majors de 65 anys "estan considerades com un grup especialment vulnerable perquè poden estar exposades a una doble discriminació, per raó de sexe i per raó d'edat", i ha assegurat que en la majoria d'aquests casos, no són capaços de "identificar el que els succeeix i continuen vivint amb l'agressor".
En aquest sentit, ha assenyalat que la falta de dades sobre les diferents formes de violència de gènere en les dones majors contribueix a "invisibilitzar un problema ja de per si mateix en l'ombra". La cultura i l'educació que han rebut i els contextos sociopolítics que han viscut "els porten a desenvolupar sentiments d'indefensió, incapacitat i impotència que els impedeix plantejar-se alternatives a la seua situació", ha assegurat Oltra.
Per aquest motiu, segons ha explicat la vicepresidenta, "amb el protocol d'actuació es pretén oferir a aquestes dones tant el suport que en molts casos no troben en el seu entorn familiar o afectiu, com a informació sobre normativa, drets i serveis als quals poden recórrer".
Oltra ha recalcat que "la violència de gènere és una agressió a tota la societat i ens interpel·la a totes i tots", i en aquest sentit ha reiterat "el compromís adquirit pel Consell del Botànic d'atendre la violència en totes les seues fases per a anar guanyant la batalla cada dia".
Així mateix, la vicepresidenta ha destacat que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, signat el mes passat per 63 representants d'entitats institucionals i socials, suposa un pas "important i decisiu" en el camí d'aconseguir que qualsevol maltractament cap a la dona isca del debat partidista i es veja com un "conflicte públic i social i no com un fet domèstic"
Pautes d'actuació
A més d'aplicar el protocol en els centres depenents de la Generalitat, la Conselleria d'Igualtat recomanarà la seua aplicació també en els centres de persones majors concertats.
El protocol s'activarà en aquells casos de violència de gènere patida per dones majors de 65 anys per part de les seues parelles o exparelles, tant respecte de relacions prèvies a l'ingrés en els centres, com en relació amb les parelles que puguen formar-se en els mateixos.
El pla inclou la formació en matèria de violència de gènere als professionals dels centres residencials, centres de dia i centres especialitzats d'atenció a majors de titularitat de la Generalitat, amb la col·laboració del Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP).
D'aquesta manera, davant la sospita o certesa de l'existència d'un cas de violència de gènere, els professionals dels centres hauran d'intervenir per a eliminar els factors de risc detectats i promoure la protecció de la dona major, donant trasllat a la Direcció general de Institut Valencià dels Dónes i per la Igualtat de Gènere. Els professionals realitzaran una orientació i seguiment individualitzat adaptat a les circumstàncies personals i socials de cada dona.
D'altra banda, des dels centres s'impulsaran actuacions de sensibilització i prevenció de la violència de gènere amb la difusió de campanyes i materials divulgatius.