elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat atén a 72 fills de dones víctimes de violència en els serveis d'atenció psicològica

    Un total de 72 fills i filles de dones víctimes de maltractaments, que han sigut ateses en la xarxa de Centres Dona 24 Hores de la Comunitat Valenciana han rebut intervenció grupal psicoeducativa en 15 tallers durant el primer semestre d'enguany, segons ha informat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

    La franja d'edat compresa entre els 7 i els 9 anys ha sigut la que més participació ha tingut en aquests tallers, seguida de la corresponent a l'interval de 10 a 12 anys. Segons la informació traslladada per les seues mares un 55,6% de les seues filles i fills han sigut víctimes indirectes del maltractament i en un 44,4% ho han sigut de forma directa.

    Oltra ha assegurat que la prioritat de la Conselleria és "l'atenció individualitzada a xiquets i xiquetes que han patit de manera directa o en el seu entorn la violència masclista" i ha afegit que és fonamental fer-ho "no solament dins de la xarxa de centres de la Generalitat sinó a nivell global en col·laboració amb els ajuntaments, treballant les emocions, canalitzant la seua gestió i identificant la parentalitat positiva a través de mecanismes com les noves masculinitats, l'afectivitat i l'assertivitat".

    Per açò, ha destacat la consellera, la nova xarxa de centres de la Generalitat d'atenció a les víctimes de gènere també incorpora una línia d'atenció a la infància, amb figures especialitzades com els psicòlegs i els educadors infantils.
    Així, la nova xarxa incrementa les figures professionals que atenen a aquestes dones i als seus fills i filles, i redueix la ràtio fins a un màxim de 20 places en els centres de recuperació integral i contempla l'ampliació de l'estada en aquestes instal·lacions, passant de mig any a un any sencer.

    Així mateix, Oltra ha considerat essencial que els xiquets i les xiquetes "puguen conèixer i identificar el que és una convivència saludable", i ha qualificat de "essencial" que tinguen accés "al suport emocional que tots i totes necessitem per a poder créixer en una societat inclusiva, en una societat que mira cap a avant".

    Tallers psicoeducatius

    La funció primordial de la psicòloga amb els i les menors participants en aquests tallers psicoeducatius és d'acollir, entendre, acceptar i legitimar les seues vivències i emocions, donant resposta a les seues inquietuds i preguntes.
    També, ofereix un espai segur on abordar i compartir la seua experiència a través de les sessions que s'inclouen en cada Taller. L'objectiu és que aprenguen noves formes d'interacció, de comunicació, a diferenciar entre un bon tracte i el maltractament, com manejar i canalitzar les seues emocions, contribuint amb açò a un aconseguir un major benestar i pal·liar les conseqüències de les situacions viscudes facilitant el procés de resiliència.

    A més, es dota a les mares ateses en la xarxa de Centres Dona 24 Hores d'habilitats i destreses oportunes amb la finalitat de que siguen capaces d'atendre de forma adequada el desenvolupament evolutiu dels seus fills.

    Es tracta d'oferir a aquests menors eines per a aprendre a reconèixer i manejar sentiments i emocions, i potenciar la tolerància a la frustració i el control d'impulsos. En els serveis d'atenció psicològica també se'ls brinden estratègies aprendre a resoldre conflictes de manera no violenta.

    Metodologia

    Mitjançant tallers grupals, utilitzen teràpies basades en la resiliència i el bon tracte a la infància. En ells, se'ls treballa la capacitat per a sobreposar-se a períodes de dolor emocional i situacions adverses. Igualment, es fomenta la millora de l'autoestima, la identificació i expressió adequada d'emocions i la presa de decisions.

    Els grups de treball amb els menors són homogenis i tancats i estan formats per un mínim de quatre i un màxim de vuit participants. Cada taller està compost de 10 mòduls i cadascun d'ells es treballa en una sessió. Respecte al seguiment, es realitzen dues sessions amb els menors amb caràcter bimensual. Les mares assisteixen en sessions grupals de seguiment durant la participació dels seus fills en el procés grupal i, amb posterioritat, amb caràcter bimensual.

    Pujar