El Circuit Cultural Valencià celebra a Ibi una trobada de programadors
Es tracta d’una mostra de nous llenguatges escènics amb la presència de set companyies
El Circuit Cultural Valencià ha celebrat al Teatre Rio i el Centre Cultural Salvador Miró de la ciutat d’Ibi una trobada de programadors.
Aquesta jornada de treball és la continuació de la que l’any passat es va celebrar al TAMA d’Aldaia. L’objectiu de la jornada és presentar als programadors del Circuit una mostra de nous llenguatges escènics en espectacles de circ, dansa, teatre i audiovisuals.
En la jornada s’ha pogut gaudir de l’exhibició de set espectacles d’aquestes característiques.
Els espectacles han sigut ‘Spoiler Alert’, de la companyia La Lola Boreal, espectacle que es qüestiona les realitats de la generació ‘millenial’, marcada per l’inici de la digitalització, i la generació ‘centennial’, a la qual pertanyen els intèrprets, nadius digitals acostumats a continguts infinits i immediats. Ambdues comparteixen l’escassa diferenciació entre el que és privat i el que és públic, un major individualisme, però també més consciència social i capacitat per a treballar en xarxa.
‘Ingovernables’, de la companyia Atirohecho, és un recorregut pels escenaris de la crisi de 2008 que, amb la fallida del sistema immobiliari, va donar pas a una altra fase del capitalisme financer, amb la qual han arribat la turistificació, la gentrificació, l’expulsió dels veïns dels seus barris i el sacrifici de paratges naturals i rurals, tot en nom de la rendibilitat.
‘Karpaty Cirqué’, de la companyia La Troupe Malabó, ens porta a l’any 2000, en què, als afores de Minsk, a Bielorússia, viu els seus millors anys el Karpaty Cirqué, un vell, tradicional i prestigiós circ de l’escola russa amb un marcat caràcter filosòfic. Quan el 2010 esclata tot, els supervivents del circ emprenen un viatge a la recerca d’un lloc i un món més amables.
‘Mr. Blue Sky’, de la companyia La fam, ens presenta un món col·lapsat per la informació, les imatges i les notícies però buit d’humanitat. L’espectacle conta la història de com un dia l’ésser humà torna a descobrir-se.
‘Mar Nostre’ és un projecte de dansa i cinema de sensibilització sobre la migració arreu del Mediterrani que, amb un documental i un espectacle de dansa i guitarra, vol fer sentir al públic una part de la realitat d’aquesta crisi humanitària.
També actuarà el grup musical Pool Jazz i, per acabar, la companyia de Lucas Escobedo presentarà ‘Paüra’, un espectacle d’humor en el qual donem la mà a la por i ens la portem de companya en una aventura escènica per a tots els públics i amb música en directe.
També s’ha comptat amb la presència de la jove i polifacètica artista ‘La Crisi’, que ha exercit de mestra de cerimònies i ha conduït la successió de les exhibicions al llarg de la jornada.
El Circuit Cultural Valencià és un projecte de cooperació interinstitucional que propicia l’IVC amb els ajuntaments de la Comunitat Valenciana que volen presentar programacions escèniques, musicals i/o audiovisuals variades, estables, professionals i de qualitat i amb la intenció d’abastar d’un cap a l’altre de tota la Comunitat Valenciana.
L’actual Circuit Cultural Valencià nasqué el 2 de maig de 2016 i —en certa mesura— és hereu del Circuit Teatral Valencià, de la Xarxa Musical Valenciana i del Circuit CulturArts, tot i que ara ampliant modalitats artístiques, reforçant el seu funcionament democràtic i aprofitant els nous mètodes de treball i de gestió.
Actualment, el Circuit Cultural Valencià el conformen, a més de l’IVC, un total de 88 institucions públiques (86 ciutats i 2 universitats) que tenen garantida la independència i l’autonomia en matèria de selecció i contractació de les seues propostes concretes i que han adquirit el compromís de donar suport a l’exhibició professional, en general, i valenciana, en particular.