Iberdrola eleva un 23% les seues inversions a setembre i un 5% el seu benefici net, fins als 2.681 milions
Iberdrola va elevar el seu benefici net un 4,7%, fins als 2.681 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any i va mantindre un extraordinari ritme d'inversió fins a aconseguir els 6.638,1 milions d'euros, una xifra rècord que representa un 23% més que en el mateix període de l'any anterior i reforça el compromís de la companyia amb la reactivació econòmica i la generació d'ocupació en un complex entorn global.
Aquesta activitat va permetre incorporar al grup 4.600 nous megavats (MW) en l'últim any, dels quals 1.300 MW han sigut instal·lats en el tercer trimestre de 2020, i continuar avançant en la construcció de més de 7.600 MW. A tancament de setembre de 2020, la companyia suma 14.000 MW a la cartera -aproximadament un 90% és eòlica marina-, que supera ja els més de 70.000 MW en el món.
Iberdrola continua apostant per inversions que activen la recuperació verda, focalitzades en renovables, xarxes, emmagatzematge de gran capacitat, així com per noves tecnologies, com l'hidrogen verd, per a promoure la descarbonització en segments com la indústria. Alineada amb aquesta estratègia, les inversions en renovables van créixer un 52% a setembre i representen el 54% del total invertit en el període, mentre que les destinades a xarxes van augmentar un 5,5% i suposen el 38% del total. Així mateix, Iberdrola ha reafirmat el seu compromís d'aconseguir els 10.000 milions d'euros d'inversió prevista durant l'exercici, malgrat l'impacte de la COVID-19.
En la presentació dels resultats dels nou primers mesos de l'any, Ignacio Galán, president del grup, ha explicat que “malgrat les dificultats de l'entorn que ens toca viure, l'acceleració de les nostres inversions ens impulsa a continuar sent un motor clau de la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, alhora que millorem els nostres resultats financers”.
Eficiència operativa i fortalesa financera
A setembre, el benefici brut d'explotació (EBITDA) ajustat es va elevar un 3,2%, fins als 7.561,5 milions d'euros. L'evolució d'aquesta magnitud, que inclou l'efecte COVID de 216 milions d'euros, està secundada per l'increment de capacitat instal·lada renovable i l'evolució operativa del negoci renovable i de generació i clients. Eliminats extraordinaris del període en 2019 i 2020, el EBITDA aconseguiria els 7.345,2 milions, un 2% menys.
Per negocis, el EBITDA en renovables augmenta un 5,6%, fins als 1.771,5 milions d'euros, impulsat principalment pel Regne Unit i els Estats Units i després d'augmentar la potència mitjana operativa un 7,4%, fins als 29.175 MW, i la capacitat instal·lada total fins als 33.701 MW. L'àrea de generació i clients presenta un creixement del 10,3% i aconsegueix unEBITDA de 2.004,3 milions d'euros. Xarxes, per part seua, impactada per l'efecte *COVID i situacions climatològiques adverses als Estats Units, redueix la seua EBITDA un 10,7%, fins als 3.519,7 milions d'euros.
L'activitat de la companyia durant el període es va veure impactada per la COVID-19, que va representar 203 milions d'euros a nivell de Benefici net, per l'efecte sobre la demanda i les provisions per insolvències. L'evolució en l'últim trimestre mostra una progressiva normalització de la demanda i els preus d'energia a Espanya i el Regne Unit, mentre que països com els Estats Units i el Brasil avancen en la implantació de mesures reguladores de recuperació.
El benefici net d'Iberdrola fins a setembre es va elevar un 4,7%, fins als 2.681 milions d'euros. Descomptant els factors no recurrents en el període, tant en 2019 com en 2020, el benefici net ajustat de la companyia se situaria en 2.553,2 milions d'euros, un 8,8% més.
Durant el període, Iberdrola va continuar millorant la seua eficiència, amb una reducció del 1,8% de la despesa operativa neta. Per part seua, la generació de flux de caixa va augmentar un 2,3%, fins als 5.957,5 milions d'euros a tancament de setembre, millorant les ràtios de solvència. La liquiditat del grup supera els 13.800 milions d'euros, cobrint 30 mesos de necessitats financeres.
Manté compromisos: resultats i retribució a l'accionista
L'augment de les inversions, l'evolució operativa dels negocis i la diversificació del model permeten a Iberdrola mantindre la seua previsió de benefici net per al tancament de 2020, amb un creixement estimat d'un dígit mig/alt.
Iberdrola manté, així mateix, la seua política de retribució a l'accionista, amb la posada en marxa d'una nova edició del programa ‘Iberdrola Retribució Flexible’, amb el qual distribuirà un dividend a compte de 2020 d'almenys 0,168 euros bruts per acció. L'import final serà abonat al febrer de 2021.
Reforç en mercats objectiu i noves plataformes de creixement
Durant l'exercici, Iberdrola s'ha reforçat en els principals mercats on opera i ha obert noves plataformes amb l'objectiu de posicionar-se en mercats amb gran projecció renovable, molts d'ells en el seu estat inicial, que sumen cartera de projectes a mitjà i llarg termini.
Així, al costat de l'operació corporativa als EUA anunciada hui, amb la compra de PNM Resources en els estats de nou Mèxic i Texas, el grup ha materialitzat altres set transaccions. És el cas de la incorporació de Infigen, a Austràlia; l'adquisició de la promotora local Acàcia *Renewables, al Japó, amb una cartera de 3,3 GW offshore; i l'acord amb Svea Vind Offshore AB (SVO) per al potencial desenvolupament de fins a 9 GW eòlics marins a Suècia.
Així mateix, va reforçar la seua presència en països objectius, com França, amb la compra de la francesa Aalto Power -118 MW eòlics operatius i una cartera de 636 MW en diferents fases de desenvolupament-, i l'adquisició del 100% del parc eòlic marí Saint Brieuc; a Escòcia, després de la integració de dos projectes eòlics terrestres de 165 MW de capacitat; i el Brasil, amb l'adquisició d'una cartera de projectes eòlics de 400 MW de capacitat.
La transició cap a una economia descarbonizada i electrificada és imparable i així s'ha constatat amb l'anunci de noves estratègies, plans de desenvolupament i la revisió d'objectius mediambientals en els principals països on opera la companyia.
Recentment, la Unió Europea avançava una major ambició climàtica, plantejant nous objectius de reducció d'emissions -un 55% a 2030- i penetració renovable per a, així com una potència instal·lada de 40 GW d'hidrogene a 2030. En la mateixa línia, Espanya treballa en l'estructuració dels fons europeus per a la recuperació, alineada amb la transició verda, a la qual es destinarà el 37% de 72.000 milions d'euros, així com en una estratègia d'hidrogen, amb inversions previstes de 8.900 milions d'euros fins a 2030.
Un altre mercat objectiu per a Iberdrola, com és el Regne Unit, ha redoblat la seua aposta per l'eòlica marina i projecta 40 *GW a 2030; mentre que els estats nord-americans de Nova York, Nova Jersey i Virgínia preparen subhastes per 4,9 *GW eòlics marins i Virginia aspira a tindre 5,2 GW d'aquesta tecnologia en els pròxims anys.
En els nou primers mesos de l'any, l'activitat d'Iberdrola en el món avança en matèria de sostenibilitat. Així, les seues emissions de COâ‚‚ es redueixen un 10% respecte a setembre de 2019, fins als 98 gCO2/Kwh. Així mateix, el nombre d'empleats incorporats a la plantilla durant l'any aconsegueix els quasi 3.000. La companyia ha rebut en el període nombrosos reconeixements a la diversitat i inclusió, amb premis com el The Planet Mark a Regne Unit. Així mateix Iberdrola ocupa la cinquena posició en la classificació global de les empreses gestionades de forma més sostenible en el món, segons la primera edició del rànquing elaborat pel periòdic estatunidenc ‘The Wall Street Journal‘.i juntament amb el reconeixement ‘Just’ de Forbes pel seu compromís amb el medi ambient i amb les comunitats a les quals serveix als EUA