Huit coses que pots fer durant les Falles de València
Després de dos anys sense unes festes a l'ús, cal gaudir les Falles 2022 recuperant l'esperit més faller
Les Falles 2022 encara no seran, per desgràcia, aquelles en les quals les falleres majors donen les ordres sense màscara als pirotècnics per a donar principi a la mascletà. Ni tampoc serà la que permeta percebre les emocions a flor de pell que els fallers senten que el seu treball durant tot un any culmina amb la Cremà.
No obstant això, i malgrat la pandèmia, amb les Falles s'obri un període de normalitat en el qual tornen els actes multitudinari i el fan al seu lloc habitual en el Calendari. València viurà les Falles no en una descafeïnada setmana de setembre, i amb el tret d'eixida amb la Crida l'últim diumenge del mes de febrer a partir del qual la ciutat es converteix en una autèntica festa durant prop d'un mes.
Per a recuperar aqueix esperit oblidat que tot el que ha viscut les Falles ha experimentat alguna vegada en la seua vida, des d'elperiodic.com et recordem les cites que no et pots perdre -encara que sí que es permet afegir alguna-:
1. Acudir a una mascletà
I si t'ho proposes, i les obligacions t'ho permeten, pots acudir a les 19 mascletaes que es disparen des de la Plaça de l'Ajuntament des de l'1 fins al 19 de març, dia gran de les Falles. Així i tot, has de saber que les que major afluència tenen són les del cap de setmana i aquelles que estan més pròxima al dia gran, perquè també es reserven aquests dies per a les mascletaes amb major artefacte pirotècnic.
Viure el terratrémol final a uns escassos metres és una experiència sensitiva inigualable -i un desafiament per als teus timpans- que has de viure alguna vegada en la teua vida.
2. Passar la nit de revetla en revetla
Ací tens dues opcions: o sotmetre't al res menyspreable jou de les noves tradicions, és a dir, agrupar la festa en punts determinats de la ciutat com el Mercat Central o Cánovas, on es realitzen discomóviles, o passar-te per les carpes (o casals) fallers on gaudir del vertader significat de la germanor valenciana.
Passe el que passe, segurament en acabar la nit has conegut a gent amb la qual hages compartit vivències inesborrables i construït vertaders llaços d'amistat.
3. Visitar les Falles
València és una ciutat amb una gran xarxa de transport públic, però caminar i recórrer quilòmetres i quilòmetres en Falles és un plaer. I encara que això supose decebre't amb una falla que pensaves que seria més bonica.
És cert que tenen major demanda de visita aquelles que pertanyen a la Secció Especial, és a dir, les que tenen major pressupost i competeixen pel premi que el Jurat Faller lliurament a la millor falla. Existeixen diverses rutes que connecten les millors falles de la ciutat de València, però hi ha un corrent que defensa que la trie el mateix visitant. Això sí, la tradició que no s'ha de perdre és la d'apostar quin serà el ninot indultat de cadascuna de les Falles.
4. Menjar bunyols amb xocolate
La vertadera delícia gastronòmica de les Falles és una ració de bunyols amb xocolate. I serveix per a tot moment: com a desdejuni després de la revetla, com a berenar durant el passeig per a veure tots els monuments fallers…
En realitat, la sapiència popular diu que han de ser de carabassa, però es permet en tota la seua varietat, i per què no, que en comptes de bunyols, siguen els encara més dolços xurros.
5. Viure la Nit del Foc
Que València és la ciutat de la pirotècnia no és cap secret. No obstant això, fins i tot per damunt de l'espectacle de les mascletaes, alguna cosa que permet establir una major connexió amb la festivitat fallera, és el festival de llums i sons que es dispara durant els últims anys en el vell llit del va riure Túria en el centre de la ciutat de València.
La Nit del Foc és un dels moments més emotius de les Falles i suposa el començament de la fi de la festa. Encara que habitualment s'ha celebrat en el pas del dia 18 al 19, el festeig ha permés l'ampliació en una matinada del conegut castell que es dispara a la mitjanit i dels habituals correfocs pels carrers de la ciutat.
6. Veure l'Ofrena
L'Ofrena a la Verge dels Desemparats és un dels esdeveniments més multitudinaris de les Falles. En ella, participen totes les organitzacions falleres de la ciutat acompanyades de les tradicionals bandes de música. La possibilitat d'entregar-li les flors i de viure una llarga cercavila que ocupa les vesprades dels dies 17 i 18 de març és una vivència única, tant per als que ho veuen com per als que participen en la desfilada.
Els carrers de València s'abarroten de gent per a veure passar als fallers vestits amb els seus tradicionals vestits regionals i que porten un ram de flors que entreguen per a cobrir el mantell de la Verge en un espectacular tapís de 15 metres d'alt.
7. Trobar un lloc per a menjar en el centre
Menjar a les cinc de la vesprada no és cap sorpresa per al qual passa un dia de Falles en el centre de València. Veure la mascletà té els seus riscos. Així, que trobar un lloc per a menjar o per a encarregar una mica de menjar per a portar és tot un repte.
I si no, pots optar per anar-te als afores de la ciutat i reservar per a menjar una paella en El Palmar o a la Malva-rosa, encara que això supose perdre't una mascletà.
8. Participar en la Cremà
Potser per ser el cim, és el moment més íntim de les Falles. I això és una tendència que s'ha anat acreixent. És el moment de cadascuna de les Falles, l'instant en el qual la nit del 19 de març, es produeix la crema final del monument a càrrec de les falleres majors.
Des de fora, participar en la Cremà s'ha tornat cada vegada més complicat per a algú que no és faller. València s'encén aqueixa nit, i tal vegada, al contrari que en les altres tantes tradicions, el més assenyat siga acudir a una de les falles i observar amb deteniment el sentiment dels protagonistes en el moment en el qual es posa el punt i final a la qual els valencians consideren -i raó no els falta- la millor festa del món.