Els hostalers preveuen pèrdues de fins al 40% en la facturació d'enguany
El sector ha presentat al Govern el seu paquet de mesures per a minimitzar l'impacte econòmic del COVID-19
El sector hostaler espanyol - representat per Hostaleria d'Espanya, AECOC i FIAB - ha presentat aquest dijous al Govern el seu Pla de Desescalada Intel·ligent amb un paquet de mesures per a recuperar l'activitat del sector minimitzant les pèrdues econòmiques.
El paquet de mesures incideix en la importància de resoldre el problema de liquiditat al qual s'enfronten els establiments hostalers. Per a això, es planteja l'establiment de microcrèdits, entorn de 25.000 de ràpida concessió, i la suspensió dels lloguers o rendes dels arrendaments dels locals de negoci per causes de força major des de la data d'entrada en vigor de l'Estat d'Alarma i que s'adeqüe un sistema de pagament flexible de rendes almenys fins a desembre de 2020, en proporcionalitat al potencial i expectatives de vendes del propi sector.
Amb la finalitat de minimitzar la pèrdua d'ocupació en el sector, les tres entitats proposen també flexibilitzar els ERTEs per a tot el sector hostaler, i estendre la seua duració i seguretat jurídica per força major fins a la normalització de l'activitat turística.
A més del paquet de mesures econòmiques, l'informe presentat al Govern té com a objectiu garantir una demanda segura en hostaleria per al que el document proposa diverses mesures que fomenten la seguretat en el consum. Algunes d'elles són la distància interpersonal de 1,5 metres com ja es fa a Alemanya (al contrari que el criteri actual que preval a Espanya, que es fixa en l'aforament i no en la distància interpersonal) o l'eliminació definitiva de les franges d'edat per a la realització d'activitats, perquè es puga acompanyar la volta a l'activitat econòmica amb la mobilitat dels potencials clients.
L'informe recull també el ‘Sistema Integral de mesures per a la reobertura segura del sector’, una iniciativa treballada per HOSTALERIA D'ESPANYA que detalla les mesures per a previndre el contagi per Covid-19 incorporades en la Guia elaborada amb el ICTE (Institut per a la Qualitat Turística Espanyola) amb el consens de sindicats, comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat. Aquest sistema té com a finalitat ajudar al sector al fet que la reobertura dels establiments siga el més segura possible en les successives fases i reivindica el concepte de seguretat a través de les mesures sanitàries i de prevenció, de tal manera que no es limiten aforaments, sinó que s'aconseguisca un aforament segur.
La finalitat de totes aquestes propostes, recollides en el Pla de Desescalada Intel·ligent, és ajudar al Govern, des del coneixement i la realitat del sector, a posar en marxa un pla de desescalada per a l'hostaleria que, des d'una “demanda segura”, permeta anar recuperant l'activitat amb el menor impacte econòmic en els negocis.
Xifres econòmiques i d'ocupació
El sector de l'hostaleria a Espanya compta amb més de 300.000 establiments i generava més de 1,7 milions de llocs de treball abans de la crisi. Segons dades d'un estudi recentment elaborat per la consultora Bain & Company i la signatura de serveis professionals EY, aquests negocis podrien patir una pèrdua de facturació de fins al 40% durant aquest any.
Quant als nivells de liquiditat, aquest mateix estudi apunta al fet que sense mesures de suport per a augmentar-los, la necessitat de finançament de les companyies hostaleres per a cobrir les despeses fixes operatives durant la crisi fluctuaria entre els 6.000 i els 16.000 milions d'euros.
Quant a l'ocupació, segons les dades del Ministeri de Treball, el mes d'abril ha registrat 243.000 treballadors menys en hostaleria que en el mateix període de l'any passat. Dels 1,4 milions d'empleats que manté, 932.0000 s'han acollit a un ERTE a causa de la crisi ocasionada per la pandèmia i 314.000 són autònoms.
Segons les dades que maneja el sector de l'hostaleria, després de l'eixida de la crisi podria haver-hi una caiguda d'entorn d'un 15% del volum d'establiments. El sector afirma que ja es pot parlar de 40.000 empreses amb serioses dificultats de supervivència després de la crisi