Castellano

Guerra a Ucraïna: aquest és l'impacte en les llars espanyoles

Guerra a Ucraïna: aquest és l'impacte en les llars espanyoles
  • L'OCU alerta de les previsibles pujades de preus de gas i electricitat

Els terribles efectes d'una guerra es deixen sentir a tots els nivells. També, i molt, en l'economia: la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna passarà també factura a les butxaques dels consumidors espanyols per als qui suposarà un sobrecost en les seues factures energètiques, alerten des de l'Organització de Consumidors i Usuaris.

L'economia, una altra víctima

La crisi que ha desembocat en la guerra de Rússia contra Ucraïna és una terrible notícia en si mateixa, per molts motius. Però a més de l'elevat cost en vides humanes, desplaçaments, destrucció… es deixarà sentir a tot el món, sobretot pel seu impacte en el cost de l'energia.

Les llars espanyoles es ressentiran, i molt, d'aquest conflicte. És una realitat que la guerra a Ucraïna té un gran impacte en l'economia: s'aguditza la inestabilitat dels mercats i s'adverteix un fort increment de subministraments energètics. Això es deixarà sentir ràpidament, per exemple, en les factures de subministraments de gas i llum dels consumidors, que ja en els últims mesos han aconseguit preus de rècord. Per a OCU, la guerra a Ucraïna pot provocar fortes pujades en les factura energètiques.

El preu de l'electricitat segueix molt elevat

Durant febrer, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista s'ha mantingut pràcticament igual que al gener, encara que en els últims dies del mes aqueixos preus s'han incrementat, una cosa en la qual clarament ha influït la crisi provocada pels atacs a Ucraïna.

La factura mitjana mensual de febrer és de 110,27 euros, una mica menys que la de gener... però molt més elevada que l'any passat: assistim a la major pujada interanual en el preu de l'electricitat dels últims anys, 55 euros.

Més de 80 euros de sobrecost mensual
Els experts d'OCU han dut a terme un estudi sobre l'impacte de la crisi d'Ucraïna en el preu dels subministraments, i com es reflectirà aquest efecte en les factures energètiques de les llars espanyoles.

Consideren tres escenaris diferents:

  • En el primer d'ells es considera que el preu es manté en els nivells actuals, que ja són de per si mateix molt elevats (200 euros/MWh d'electricitat i 77 euros/MWh de gas).
  • En el segon els preus s'eleven fins als màxims històrics mensuals del desembre passat per a l'electricitat i gas (240 i 111 euros per MWh respectivament).
  • L'últim considera que s'aconseguiren preus fins ara inèdits o aconseguits només en moments concrets.

El sobrecost en la factura de gas i llum podria estar entre 79 i 222 euros mensuals, que se sumarien a les ja elevades factures de 2021. Això suposa un increment del 41% en l'escenari més positiu i del 109% en el més negatiu. En el pitjor dels casos, la factura del gas i electricitat podrien duplicar-se.

El gas, en el centre de la guerra

El subministrament de gas és un dels grans afectats en aquesta crisi tant per la seua relació directa amb el preu del petroli, com el fet que una gran part del subministrament de gas prové de Rússia pel que en el cas de produir-se restriccions en el subministrament les conseqüències podrien ser desastroses en moltes llars europees .

A priori, els riscos de desproveïment són menors per a Espanya que es nodreix fonamentalment amb el gasoducte Medgas (Algèria) i mitjançant vaixells metaners, però això no impedeix que en situacions de crisis, els elevats preus i l'especulació pose en risc l'arribada d'aquests vaixells.

L'increment del preu del gas ja s'està patint en l'actualitat. De mantindre's com fins ara, la factura del gas, per a una llar amb calefacció que consumira uns 9.000 kWh/any seria 46 euros més cara cada mes, un increment del 77% sobre els 60 euros que és la mitjana del passat "any gas".

Si els preus se situen en els nivells del desembre passat, la factura mitjana s'incrementaria en 77 euros, quedant per tant en 137 euros mensuals. En el pitjor escenari la factura mitjana s'elevaria a 196 euros al mes, és a dir 136 euros d'increment respecte a la factura mitjana de 2021.

L'electricitat, encara més cara

El preu de l'electricitat en el mercat majorista depén del preu del gas ja que directament o indirectament (centrals hidràuliques), és aquest tipus de matèria primera la que determina el preu final que té l'electricitat en aquest mercat.

La factura elèctrica mitjana durant 2021 ja va tindre un preu rècord de 79 euros (per a una llar mitjana amb 4.6 kW i 3.500 kWh de consum anual) degut el fort increment de l'electricitat en el mercat majorista durant el segon semestre. Però el conflicte d'Ucraïna empitjorarà aqueixes xifres: les llars espanyoles podrien pagar 112 euros al mes amb els mateixos preus mitjans d'ara, o bé afrontar una factura mensual mitjana de 127 euros si s'aconsegueixen els preus mitjans de desembre (240 euros/MWh). En un escenari de preus mensuals desconeguts i disparats, la factura ascendiria fins a 165 euros al mes, la qual cosa suposa un sobrecost de 86 euros

L'OCU demana mesures

A aquestes pujades cal sumar-los a més l'increment en el preu dels carburants (les pujades del petroli, tradicionalment es fan repercutir ràpidament en els preus de gasolina i gasoil que paguen els usuaris). I, per descomptat, l'efecte d'aqueixes pujades de preu dels combustibles en el cost de béns i serveis, la qual cosa suposarà un sobreesforç encara major que difícilment podran afrontar les minvades economies de moltes llars espanyoles.

Des de l'OCU, a més de deplorar el conflicte, "demanem al Govern que estudie l'adopció de mesures que suavitzen els efectes de la pujada del preu de l'energia, especialment en les llars més vulnerables. D'entrada, entre altres coses, proposem convertir en permanent la rebaixa de l'IVA i impost d'electricitat, i adoptar algunes mesures similars en el gas".

Pujar