El Govern suspén l'aplicació de les regles fiscals en 2020 i 2021
El Govern ha decidit suspendre l'aplicació de les regles fiscals en 2020 i 2021 com a mesura extraordinària per a fer front a la crisi de la COVID-19. Això implica deixar sense efecte els objectius d'estabilitat i de deute públic i no aplicar la regla de despesa en 2020 i 2021. Així ho ha comunicat hui la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en el Congrés dels Diputats en una trobada amb els mitjans de comunicació.
La decisió va en línia amb les accions adoptades a nivell europeu i té com a objectiu donar a les administracions públiques tots els instruments possibles per a lluitar contra la pandèmia i protegir a les famílies i les empreses.
La Llei d'Estabilitat Pressupostària contempla en el seu article 3 que “l'elaboració, aprovació i execució dels Pressupostos i altres actuacions que afecten les despeses o ingressos dels diferents subjectes compresos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta Llei es realitzarà en un marc d'estabilitat pressupostària, coherent amb la normativa europea”. I, en aquest sentit, que la Comissió Europea i el Consell van aprovar el març passat activar la clàusula general de salvaguarda. I més recentment, aquest mateix mes de setembre, es va comunicar que la clàusula de salvaguarda es mantindrà activa en 2021.
Aquesta activació implica que no se suspenen els procediments del Pacte d'Estabilitat i Creixement, però permet als Estats membres posposar i deixar en suspens la senda de consolidació fixada amb anterioritat a la crisi.
Per tant, la suspensió de les regles fiscals es produeix en compliment de les mesures adoptades per la UE per a reforçar la resposta a la crisi i desenvolupar un marc de reconstrucció, transformació i resiliència per a continuar avançant.
D'aquesta manera, el Govern aprovarà la suspensió de la senda d'estabilitat vigent i donarà el vistiplau al sostre de despesa no financera de l'Estat de 2021 que s'aprovarà en els pròxims Consells de Ministres.
Aquesta mesura implica que queden suspesos els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per a 2020, així com els fixats per al període 2021-2023 aprovats per les Corts Generals al març i que havien quedat desfasats en la situació actual. Malgrat això, existiran uns nivells de dèficit de referència que serviran per a permetre el funcionament pressupostari ordinari de tots dos exercicis.
Aquest acord pretén combatre les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia mitjançant mesures de suport i protecció destinades a les empreses i les llars, promoure el creixement, establir les bases de la recuperació econòmica i social i dissenyar un marc de col·laboració i entesa entre les administracions per a eixir de la crisi.
Mesures concretes
La suspensió de les regles fiscals suposa que els Plans Econòmics Financers (*PEF) presentats per Comunitats Autònomes i Entitats Locals per a tots dos exercicis a conseqüència de l'incompliment dels objectius establits per a 2019 han de considerar-se superats.
La mesura també contempla que l'exigència de destinar el superàvit per a reduir deute, fins i tot sent desitjable, quedarà en suspens en aquests anys.
Així mateix, els objectius d'estabilitat ja no actuaran com a límit en el destí del superàvit de les CCAA i *EELL per a finançar Inversions Financerament Sostenibles (*IFS).
Una altra conseqüència rellevant és que la suspensió de les regles fiscals permetrà que els ajuntaments puguen utilitzar els seus romanents de tresoreria per a col·laborar en la recuperació econòmica i social d'Espanya.
En qualsevol cas, encara que queden suspeses totes les limitacions en matèria de compliment de regles fiscals, hauran de mantindre's les mesures de seguiment i supervisió, imprescindibles per al reequilibre de les finances públiques.
De fet, aquesta suspensió no afecta al compliment de les obligacions previstes en la Llei orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (*LOEPSF), o en altres normes, no vinculades directament amb les regles fiscals. Així, es mantenen en 2020 els termes del règim d'autorització d'operacions d'endeutament de les CCAA i *EELL, i es mantenen en vigor les obligacions relatives al període mitjà de pagament a proveïdors, així com el control del seu compliment.
El Govern considera que, donada la situació actual del teixit productiu, resulta més important que mai reduir els terminis de pagament a proveïdors, i l'Executiu està donant facilitats perquè les CCAA i *EELL accedisquen als recursos necessaris que ho permeten. En aqueix sentit, la ministra d'Hisenda ha avançat que el període mitjà de pagament de juliol ha descendit en tots els subsectors.
Compromís amb l'estabilitat pressupostària
El Govern d'Espanya continuarà treballant de manera coordinada amb les Comunitats Autònomes i Entitats Locals, ja que ha de ser tasca conjunta de totes les Administracions reconstruir l'economia i poder continuar complint amb els compromisos europeus de consolidació fiscal, a l'una que fer costat a l'economia espanyola i als col·lectius més vulnerables.
Aquesta mesura mostra el compromís del Govern per a adoptar totes les iniciatives que siguen necessàries per a garantir el correcte desenvolupament de les competències de les Comunitats Autònomes i Entitats Locals, tenint en compte l'especial paper que aquestes administracions estan tenint en la crisi.
No obstant això, María Jesús Montero ha insistit en el compromís inqüestionable del Govern amb l'estabilitat pressupostària, la sostenibilitat i els compromisos europeus en matèria de consolidació fiscal, per la qual cosa durant aquest temps el Govern mantindrà les mesures de seguiment que siguen imprescindibles per a permetre el reequilibre de les finances públiques quan siga possible.
D'aquesta manera, el Govern no renúncia a preservar el principi d'estabilitat pressupostària i continua creient en els seus beneficis, fonamentals per a preservar la sostenibilitat i el futur de l'Estat del Benestar. Per tant, l'Executiu es compromet a continuar reduint el dèficit públic en els pròxims anys, encara que la prioritat actual és combatre la pandèmia, protegir a famílies, autònoms i empreses i establir les bases de la recuperació econòmica i social.
Importància dels PGE 2021
El Govern destina tots els seus esforços en la lluita contra la pandèmia i a establir una xarxa de seguretat per a evitar que ningú es quede arrere. Amb aquesta finalitat està elaborant uns Pressupostos Generals de l'Estat que, a més de contribuir a la recuperació econòmica i social, seran una eina fonamental per a canalitzar els recursos que es reben de la Unió Europea.
Els Pressupostos Generals de l'Estat de 2021 han de ser l'eina que permeta a Espanya eixir al més prompte possible de la crisi generada per l'emergència sanitària i fer-ho amb pilars més robustos, competitius i amb major cohesió social.