El Govern reforça el sector de l'automòbil amb un Pla dotat amb 3.750 milions euros
El Govern, amb el suport dels sindicats i les principals associacions de la indústria de l'automoció, ha presentat aquest dilluns el Pla d'Impuls a la cadena de valor de la Indústria de l'Automoció, cap a una mobilitat Sostenible i Connectada.
El Pla d'Impuls a la cadena de valor de la Indústria de l'Automoció, cap a una mobilitat Sostenible i Connectada inclou 20 mesures de tipus econòmic, fiscal, normatiu, logístic, de competitivitat, de formació i qualificació professional, de compra pública sostenible i de planificació estratègica que donen cobertura a tota la cadena de valor de la indústria. A més, aquest Pla promou una mobilitat segura i sostenible en un context de canvis associats a la descarbonització i de transformació digital.
El Pla compta amb un pressupost de 3.750 milions d'euros i inclou mesures d'impacte a curt termini, que s'implementaran i executaran en aquest any 2020, i mesures estratègiques de mitjà termini, que s'implementaran i executaran a partir del pròxim any 2021 i que podran ser finançades amb el suport dels fons europeus per a la recuperació.
En l'actual procés de reconstrucció econòmica i social, aquest Pla possibilitarà la ràpida recuperació d'una indústria estratègica per a l'economia espanyola que representa el 10% del PIB, el 19% del total de les exportacions i empra a 650.000 persones de manera directa i a dos milions de treballadors si també es té en compte l'ocupació indirecta. A més, el Pla contribuirà a pal·liar els efectes adversos del COVID 19 sobre la competitivitat del sector de l'automoció a Espanya i dóna el suport necessari per a assegurar la continuïtat i lideratge de la indústria mitjançant la seua adaptació als reptes identificats i l'orientació a la sostenibilitat.
“Es tracta de fer el que faça falta per a esmorteir les enormes pèrdues del sector en l'exercici 2020 mentre establim les bases de la indústria del demà: una indústria que eixirà enfortida de la mà de l'electrificació i la digitalització i que contribuirà al fet que el nostre país avance en la senda de la transició ecològica justa”, tal com ha destacat el president del Govern.
Renovació del parc de vehicles
El parc de vehicles a Espanya té una antiguitat mitjana de 12,7 anys, mentre que el mercat de vehicles de més de 20 anys ha crescut un 18% en els últims anys. A més, la normativa europea sobre emissions és cada vegada més estricta mentisques els nous vehicles, a més de millors prestacions, incorporen gradualment millores d'emissions. Per això, i amb l'objectiu d'accelerar la reducció d'emissions del parc automobilístic espanyol, facilitar la substitució de vehicles antics i contaminants per vehicles més nets i impulsar la competitivitat de les empreses i autònoms del nostre país a partir dels estalvis en combustible que suposa la renovació de la seua flota, el Pla inclou mesures per a la renovació del parc de vehicles per import de 450 milions d'euros.
D'una banda, es posa en marxa l'edició 2020 del Programa d'impuls a la mobilitat elèctrica i sostenible (Pla MOVES) dotat amb 100 milions d'euros. Es tracta d'un pla orientat a l'adquisició de vehicles d'energies alternatives (incloent vehicles elèctrics i vehicles de transport pesat de mercaderies amb gas natural), al desplegament d'infraestructura de recàrrega de vehicle elèctric, a sistemes de bicicleta elèctrica compartida, i a mesures per a una mobilitat eficient.
Es preveu que cada milió d'euros destinat al pla MOVES supose la generació d'entre 3,6 i 4,1 milions d'euros addicionals al PIB nacional i un augment dels ingressos fiscals d'entre 1,5 i 1,6 milions d'euros. Aquest programa està dotat amb 100 milions d'euros, i la seua gestió es durà a terme de forma compartida amb les Comunitats Autònomes d'acord amb les seues competències.
D'altra banda es posa en marxa el Programa de renovació del parc, dotat amb 250 milions d'euros. Aquesta mesura té com a objectiu la substitució dels vehicles més antics per models més nets i més segurs, mitjançant un programa de renovació que incorpora criteris ambientals. Aplicant el criteri de neutralitat tecnològica, aquest programa incentiva la substitució de vehicles contaminants en circulació per vehicles zero o de baixes emissions. El programa s'aplicarà tant a turismes i vehicles comercials lleugers, com a vehicles industrials pesats i autobusos.
La renovació del parc de vehicles també inclou la renovació de la flota de vehicles de l'Administració General de l'Estat per vehicles amb etiqueta ZERO i el desplegament d'infraestructura de recàrrega de vehicle elèctric.
Inversions i reformes normatives per a impulsar la competitivitat
El Pla d'Impuls a la cadena de valor de la Indústria de l'Automoció, cap a una mobilitat Sostenible i Connectada vol atraure i mobilitzar les inversions necessàries per a adaptar i orientar la indústria cap a les noves demandes dels mercats i els objectius de sostenibilitat, l'adjudicació de fabricació de nous models elèctric o d'hidrogen i el desenvolupament de nous models de negoci de manera que la creació d'ocupació siga sostenible en el temps i resilient davant futurs desafiaments, és necessari un marc d'acompanyament al sector, a més de millorar la logística amb objectiu de reforçar la competitivitat, per a això es desenvolupen diverses mesures.
S'adapten les condicions de la línia de préstecs del Pla de Reindustrialització (Reindus) modificant a la baixa els tipus d'interés dels préstecs (0,1% per a pimes i 0,19% per a les grans empreses, el primer any), i ampliant els conceptes elegibles a les inversions i retroactivitat per als projectes iniciats des de l'1 de març de 2020. Per a les convocatòries de 2021 i 2022, s'establirà un fons per a la gestió d'aquest programa que proporcionarà un finançament dels projectes del sector més concorde a les seues necessitats i de forma més flexible.
A més, s'estableix un *sub-tram específic de la línia d'avals ICO-*COVID per al finançament de la renovació de la flota de vehicles per a ús professional. Aquest sub- tram està dirigit a autònoms i empreses, i facilitarà la renovació dels vehicles comercials i industrials, incloent autobusos i autocars amb avals de fins al 80%
L'àmplia cadena de valor del sector, des de la fabricació de components fins a la distribució final, depén de l'àmbit logístic com a palanca de competitivitat. Per això, també s'introdueixen una sèrie de mesures orientades a millorar la competitivitat del transport destinat tant a la cadena de subministrament del sector com a l'exportació dels béns fabricats al nostre país, en transport per carretera, ferroviari i marítim.
Investigació, desenvolupament i innovació per als nous reptes
La continuïtat i competitivitat de la indústria de l'automoció a Espanya depén en gran manera de la seua capacitat d'innovar, per a posicionar-se de manera adequada davant els nous reptes. Per aquest motiu el Pla inclou un pressupost de 415 milions d'euros en mesures orientades a la Innovació industrial en H2 renovable, projectes singulars d'innovació industrial en mobilitat sostenible, millora de la connectivitat i suport a la dotació de connexions de molt alta velocitat i compra pública d'innovació per a infraestructures de mobilitat.
Fiscalitat per a impulsar la competitivitat
En context de l'automoció, el Pla inclou determinats incentius fiscals per import de 100 milions d'euros com a palanques complementàries a les mesures d'inversió i normatives per a l'impuls a la mobilitat elèctrica i sostenible. Entre ells figura el suport fiscal a les inversions realitzades relatives a la mobilitat elèctrica, sostenible o connectada o l'habilitació d'ús parcial del superàvit de les Entitats locals per a la renovació eficient de les flotes. A més, el Pla contempla la posada en marxa d'una reforma integral de la fiscalitat del transport.
Mesures en l'àmbit de la formació i qualificació professional
La formació i qualificació professional és un element bàsic per a reforçar el capital humà, l'ocupabilitat i la competitivitat, així com per a complir l'objectiu de protegir, acompanyar i formar als treballadors, adaptant els perfils a les necessitats i evitant que queden fora en processos de canvi dels sectors associats a la mobilitat sostenible. La necessitat de mantindre l'ocupació en el sector requereix el desplegament d'un pla massiu de desenvolupament de competències professionals, compassat amb una estratègia decidida cap a la transició ecològica. Per aqueix motiu el Pla habilita 95 milions d'euros per a generar nova mà d'obra qualificada i adaptar l'existent a les noves necessitats.
Es durà a terme un Pla específic de requalificació i actualització de les qualificacions del sector, una campanya de procediments d'acreditació de competències professionals adquirides a través de l'experiència laboral en el sector de l'automoció, un pla formació per a les noves tecnologies, la digitalització i els mitjans de transport sostenibles i una planificació integral de la formació en habilitats de gestió, digitalització i generació d'ecosistemes innovadors en la indústria de l'automòbil.
El Compromís de la Indústria de l'Automoció
En el marc de la posada en marxa d'aquest Pla, la indústria espanyola d'automoció, en concret el sector de fabricants de vehicles i de components, s'ha fixat com a objectiu avançar en la descarbonització del parc de vehicles i en l'atracció de nous models elèctrics i electrificats per a la seua fabricació a Espanya. Per a això prioritzarà els seus esforços d'inversió de manera que en 2030 s'aconseguisca almenys una producció anual d'entre 700.000 i 800.000 vehicles electrificats (elèctric pur i endollable) i els components necessaris, la qual cosa permetrà mantindre la quota anual del 12% de penetració en el mercat europeu.
La indústria treballarà a més per al desenvolupament de les infraestructures de recàrrega públiques, impulsarà la mobilitat compartida, impulsarà la indústria 4.0 i desenvoluparà programes d'atracció de talent qualificat, entre altres mesures. L'objectiu és propiciar un entorn que contribuïsca a atraure la inversió necessària perquè el desenvolupament de l'ecosistema de mobilitat puga aconseguir a Espanya en 2040 els 310.000 milions d'euros de xifra de negoci, mantenint la rellevància del sector industrial de fabricació de vehicles i de components en l'entorn internacional, alhora que es dóna suport al desenvolupament de les noves línies de negoci que han d'acompanyar aquest ecosistema.