Castellano

El Govern rebaixa l'IVA del gas natural, pèl·lets, briquetes i llenya al 5% per a tots els consumidors

El Govern rebaixa l'IVA del gas natural, pèl·lets, briquetes i llenya al 5% per a tots els consumidors
  • Aquesta mesura fiscal estarà vigent fins a finals de 2022

El Consell de Ministres, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, i el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ha aprovat un Reial decret llei amb diverses mesures d'àmbit energètic, com la rebaixa de l'IVA des del 21% fins al 5% en els subministraments del gas natural, pèl·lets, briquetes i llenya, amb un estalvi per als consumidors d'uns 210 milions d'euros; la possibilitat que la cogeneració abandone temporalment el seu règim retributiu regulat, de manera que se li aplique el Mecanisme Ibèric; o la creació d'un nou servei de resposta activa de la demanda que augmentarà la flexibilitat i la seguretat del sistema elèctric.

La rebaixa de l'IVA del 21% al 5%, tipus mínim autoritzat per la legislació comunitària, beneficiarà a tots els subministraments de gas natural, inclosos els destinats a les calderes de les comunitats de veïns. Fins al 31 de desembre de 2022 s'aplicarà el tipus reduït als lliuraments, importacions i adquisicions intracomunitàries de gas natural, facilitant l'accés a aquest fonamental subministrament davant l'arribada de l'hivern i proporcionant un estalvi estimat de 190 milions als consumidors.

La reducció impositiva també s'aplicarà a pèl·lets, briquetes i llenya, substitutius ecològics del gas natural procedents de biomassa i destinats a sistemes de calefacció, els preus de la qual s'han incrementat considerablement amb la proximitat de l'hivern. Proporcionarà un estalvi estimat en 19,4 milions als consumidors.

La rebaixa de l'IVA en el gas natural i els altres biocombustibles s'afig a la potent rebaixa fiscal aprovada progressivament per l'Executiu sobre l'electricitat, que ha deixat l'IVA també en el 5%, ha situat en el 0,5% el tipus de l'Impost sobre l'Electricitat i ha suspés l'impost al 7% a la generació, amb una incidència econòmica que supera els 10.000 milions.

REACTIVACIÓ DE LA COGENERACIÓ

Les instal·lacions de cogeneració utilitzen un combustible (principalment gas natural, però també altres combustibles líquids o biomassa) per a produir simultàniament electricitat i calor útil per als processos industrials.

La situació de preus en els mercats energètics ha provocat la parada de la producció de més de la meitat de la potència instal·lada de cogeneració a Espanya el mes d'agost. Això afecta molt negativament als sectors industrials més intensius en calor, però, a més, suposa una pèrdua d'eficiència energètica de l'economia, ja que l'energia que no produeix la cogeneració és substituïda per altres solucions tècniques –cicles combinats i calderes de gas– que presenten un rendiment energètic global inferior.

Per a solucionar aquest problema, les instal·lacions de cogeneració podran renunciar temporalment al seu règim retributiu regulat, de manera que entren en l'àmbit d'aplicació del Mecanisme Ibèric i perceben l'ajust que cobren les centrals tèrmiques de gas. Aquesta renúncia, temporal, podrà sol·licitar-se mentre el Mecanisme Ibèric estiga vigent.

Una central de cogeneració produeix calor i electricitat alhora d'una manera més eficient que si es genera calor d'una banda i electricitat per un altre, obtenint un estalvi d'energia primària que ronda el 10%. Per tant, la volta a l'operació de les centrals de cogeneració parades aportarà un estalvi que pot aconseguir el 1,2% de la demanda diària de gas en el millor escenari.

Aquesta mesura s'afig a altres aprovades prèviament per a fer costat a la indústria electrointensiva i gasintensiva, com l'exempció del 80% en el pagament dels peatges, la maximització de la compensació pel cost del COâ‚‚ repercutit en l'electricitat, els avals públics per a la signatura de contractes de subministrament d'energia a llarg termini o els pagaments directes a les empreses. En conjunt, les ajudes sumen més de 1.000 milions aquest 2022.

RESPOSTA ACTIVA DE LA DEMANDA

L'RDL també crea un nou servei de resposta activa de la demanda que augmentarà la flexibilitat i la seguretat del sistema elèctric. Permetrà resoldre, amb la màxima eficàcia tècnica i el menor impacte mediambiental possible, les situacions de desviaments importants entre la generació i el consum que es presenten en el període horari immediatament anterior al del subministrament, o fins i tot en la pròpia hora de subministrament. Aquest servei podrà ser prestat per la demanda a canvi d'ingressos econòmics atorgats mitjançant subhastes de periodicitat anual.

Xarxa Elèctrica, com a Operador del Sistema, gestionarà el nou servei i llançarà la subhasta anual, en la qual podran participar totes les unitats de demanda –comercialitzadores i consumidors directes– majors d'1 MW. La primera subhasta se celebrarà molt pròximament, perquè el nou servei ha d'estar operatiu abans del pròxim 1 de novembre, amb vista a la temporada hivernal.

La normativa aprovada hui pel Consell de Ministres inclou altres mesures que facilitaran el creixement de la generació renovable. Per exemple, estableix nous criteris més flexibles per a determinar la capacitat de les xarxes de transport, que podrà variar en qüestió de mesos, dies i hores, respectant sempre els límits tèrmics de la instal·lació. O agilitza i simplifica tràmits administratius per als projectes de generació, com els relatius a la identificació de les empreses legal, econòmica i tècnicament capaces, o les consultes entre diferents administracions públiques.

Pujar