El Govern nega la ‘valencianofòbia’ en Renfe i assegura que el valencià es respecta
Titllen de “fet puntual” el cas de Gandia, que se suma al de moltes altres denúncies al llarg del territori per maltractar a valencianoparlants
El Govern ha titllat en la seua resposta de “fet puntual” el cas d'un veí de Gandia, que va perdre el tren de Rodalies el passat 24 d'agost perquè l'empleada responsable de la venda de bitllets no va voler atendre’l per parlar en valencià i exigir-li que s'expressara en castellà. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha rebut una resposta en la qual l'Executiu assenyala que “RENFE compleix amb la legislació aplicable en matèria de llengües cooficials. En aquest sentit s'indica que, juntament amb el castellà, s'utilitza amb caràcter general el valencià dins del territori d'aquesta Comunitat”. Així mateix prossegueix assenyalant que es tracta d'un “fet puntual” i que, per part de l'operadora, “s'han reiterat les indicacions als empleats respecte a l'ús del valencià en l'ámbito d'aquesta Comunitat”.
Però les preguntes de la coalició anaven més enllà i s’interessava per les sancions que es preveien per a aquest treballador que en territori valencianoparlant discrimina de manera inacceptable a valencianoparlants; les mesures que s'anaven a adoptar per a evitar nous casos d'agressions lingüístiques i per a garantir habilitats lingüístiques entre els qui treballen en l'atenció al públic en les estacions valencianes. Davant l'absència de respostes a aquestes preguntes, Mulet ha tornat a reiterar-les al Govern. “Confiem en que ho lligen, ho entenguen i ens contesten al que preguntem”, ha afegit.
Des de la coalició recorden que el servei ferroviari és un servei públic, i “la gent valencianoparlant té tot el dret a usar la seua llengua per a poder demanar els bitllets” (no es va exigir que se li contestara en valencià, sinó simplement que se li vengueren els bitllets). Està clar que el motiu no va ser no entendre el valencià, perquè parlem d'una zona valencianoparlant i d'una frase habitual en la compra de bitllets, que “és perfectament comprensible per molt analfabeta que siga una persona”.
Fa cinc dies un cas similar es va repetir a Castelló i fa quinze a Xàtiva, on la taquillera va voler obligar un client a parlar en castellà o no li venia els bitllets, fets que l'afectat va denunciar en la corresponent reclamació i davant el Defensor del Poble.