S’aprova l’ordenança de protecció de l’arbratge municipal per regular la seua tala
Al ple de març es va realitzar l'aprovació inicial de l'ordenança per a la protecció de l'arbratge municipal amb els vots a favor de Compromís, PSOE, EU i CET, i els vots en contra de PP i Ciutadans.
El regidor de Medi Ambient, Fernando Oliveros, va explicar que «fins ara, l'Ajuntament no tenia cap ferramenta per controlar la tala d'arbres, a menys que es tractara d'espècies singulars. Gràcies a aquesta ordenança, podrem fer un catàleg de tots els arbres del municipi i protegir aquells que tinguen un valor especial».
Un primer esborrany d'aquesta ordenança fou elaborat per l'Oficina Tècnica de l'Ajuntament entre els anys 2009 i 2013. Durant eixos anys va ser revisada i va rebre les aportacions dels consells municipals de participació ciutadana i del CUMA, però no es va arribar a aprovar.
Actualment, qualsevol persona que vol talar un arbre de la seua titularitat, ha de sol·licitar una llicència (d'acord amb la LOTUP). I en la pràctica totalitat dels casos l'Ajuntament ha de concedir eixa llicència i autoritzar la tala, perquè, encara que es tracte d'arbres singulars o amb algun valor especial, estranyament no estan protegits ni pel PGOU (catàleg de proteccions) ni per la Llei 4/2006 de Patrimoni Arbori Monumental de la CV (per llei, estan protegits els arbres que compleixen una sèrie de requisits, que són molt restrictius).
El PGOU qualifica els jardins com a patrimoni catalogat amb protecció general de l'estructura dels jardins però no els elements vegetals en concret. I segons la Llei 4/2006, els ajuntaments tenen la competència de protegir els arbres que estan al seu terme municipal (en terrenys forestals o no forestals) que consideren que tenen algun valor, mitjançant la Declaració d'arbres Interès Local.
Amb l'aprovació inicial de l'ordenança per a la protecció de l'arbratge municipal es pretén, en primer lloc, regular les qüestions relatives als arbres municipals. A més, establir un catàleg d'arbres (o arbredes) d'interès local, que amb independència de la titularitat tenen característiques que els fan mereixedors de mesures de protecció o conservació, i abordar la gestió d'aquest catàleg. I, per últim, crear un consell assessor que s'encarregue de declarar quins són els arbres d'interès local, a petició de l'Ajuntament de Godella o de qualsevol persona física o jurídica.