elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es retiren els pressupostos 2019, el que provoca la paralització d’inversions i subvencions a Godella

Es retiren els pressupostos 2019, el que provoca la paralització d’inversions i subvencions a Godella
    MÉS FOTOS
    Es retiren els pressupostos 2019, el que provoca la paralització d’inversions i subvencions a Godella - (foto 2)
    Es retiren els pressupostos 2019, el que provoca la paralització d’inversions i subvencions a Godella - (foto 3)

    En la sessió plenària del mes de novembre, celebrada el darrer dia 29 a l’Ajuntament de Godella, es portava a debat l’aprovació dels pressupostos municipals de 2019. Uns pressupostos que el grup de govern va decidir retirar en conèixer que no s’aprovà el límit màxim no financer –primer punt de l’ordre del dia-, amb el vot en contra de tots els partits de l’oposició. EU, malgrat formar part del grup de govern, va manifestar la seua intenció d’abstenir-se en cas que s’hagueren arribat a votar els pressupostos.

    El límit màxim no financer, o sostre de despesa, que es portava a aprovació, estava fixat en un import de 12.191.920,35€, tenint present que «el mateix no és representatiu, per partir el seu càlcul de l´incompliment de 2017, pel que s'han de tindre especialment en compte les previsions de plans aprovats i justificar les desviacions, adoptant les mesures que, si escau, siguen precises a la liquidació de l'exercici pressupostari de 2018», va explicar el regidor d’Hisenda, Voro Soler.

    Eva Sanchis, va afegir que els pressuposts de 2019 eren «uns pressupostos prudents, doncs per primera vegada en este Ajuntament estan elaborats amb superàvit, amb l’objectiu d’ajustar les despeses i evitar així les situacions d’inestabilitat dels propers anys, en què s’haurà de fer front al pagament del deute per expropiacions».

    Sanchis va lamentar «profundament» l’actitud del grup municipal EU, i va recordar que la no aprovació d’estos pressupostos suposarà la pròrroga dels comptes de 2018 i la impossibilitat per realitzar inversions i atorgar subvencions, perquè estes partides no es poden prorrogar. «Això afectarà, i molt, a la vida associativa d’este poble», digué.

    «La nostra responsabilitat com a grup de govern era portar estos pressupostos i així ho hem fet. Continuarem treballant per tractar d’aprovar-los durant els propers mesos, encara que sabem que, amb eleccions a la vista, serà molt complicat», afegí Sanchis.

    Ciutadans, pessimista respecte a l’execució

    El grup municipal Ciutadans fou el primer en intervindre, i ho va fer a través de la regidora Elvira Navarret, que va explicar el seu vot en contra basant-se en els informes d’execució d’ingressos i despeses del tercer trimestre de 2018.

    «Veiem uns pressupostos encaminats a un any electoral, unflats en inversions que són un còpia i enganxa de les partides de l’any passat, però no ha hagut una execució real de la despesa. Amb la qual cosa, vista la credibilitat de l’any anterior, este any serem prou més negatius a l’hora de creure que faran alguna cosa pel que fa a la inversió en infraestructures», va dir Navarret.

    La regidora del grup taronja va exemplificar esta argumentació amb la inacció o poca execució en algunes de les inversions pendents, com és el cas de les actuacions de drenatge en el casc antic, el reasfaltat del carrer Major, o les obres d’accés al parc de la Devesa.

    El regidor d’Obres, Fernando Oliveros, li va explicar a Navarret que moltes d’estes actuacions pendents depenen d’ajudes externes que continuen en 2019, i la qual cosa no significa que no es vagen a executar. En el cas de les obres del carrer Major, no es va presentar cap empresa a la licitació, però es continuarà amb la tramitació.

    En relació amb este tema, el regidor de Contractació, Joan Alonso, va lamentar la dificultat administrativa que suposa la nova llei de contractes. Amb tot, «s’estan tramitant uns cinquanta contractes, i l’activitat d’este departament està a l’altura d’anys anteriors», digué.

    També sobre este assumpte, l’alcaldessa Eva Sanchis va dir que «probablement en gener, quan finalitze este pressupost, tindrem un nivell d’execució molt més alt, encara que s’ha de reconèixer que quedaran algunes partides per executar-se».

    Navarret va finalitzar la seua intervenció diguent que el seu partit no recolzaria uns pressupostos «irreals i ficticis per la incapacitat d’executar-los del govern que els presenta».

    PP aposta per una política d’inversions més agressiva

    El portaveu del PP de Godella, José Mª Musoles, també va expressar el vot en contra del seu grup, fent referència a distintes qüestions relacionades amb els ingressos, com per exemple la bonificació de l’IBI rústic, que este partit demanava fer-la extensiva a totes les persones propietàries de terres i de la qual s’han beneficiat cinc persones en 2018.

    Parlant de la indústria i el foment de l’ocupació, Musoles va dir que «Godella necessita una política d’inversions molt més agressiva», i va posicionar-se en contra dels criteris que regeixen la política de subvencions.

    El portaveu popular també va referir-se a l’acord per al pagament de la sentència d’EDIFESA, que va qualificar com un «mal negoci perquè es va deixar a tota l’oposició fora de la negociació».

    «Per totes estes raons, votarem en contra d’uns pressupostos en els que no creiem», va concloure.

    CET recorda les seues reivindicacions pendents

    Les intervencions dels partits de l’oposició van finalitzar amb el parlament d’Irene Ferré, portaveu del grup Canviem Entre Tots, que va denunciar que «tots estos anys hem fet propostes als pressupostos, però no s’han admès mai, així que entendreu que enguany no presentem cap proposta nova».

    Ferré va reivindicar algunes d’estes propostes pendents, com eren acabar les obres del parc Doctor Valls, arreglar la plaça Doctor Cabo, instal·lar fanals solars en el barri Conxeta, acabar l’accés per a vianants al centre comercial Consum, fomentar el polígon, dotar d’una partida econòmica al procés de remunicipalització de l’aigua, o habilitar un espai coworking per a emprenedors.

    EU manifesta la seua intenció d’abstenir-se

    La regidora d’EU, Paquita Mocholí, va explicar que des del seu grup es van presentar huit aportacions, de les quals s’acceptaren parcialment quatre i s’obviaren altres tantes. Mocholí, que va parlar d’ecologia i medi ambient, de promoció de l’ocupació juvenil, d’inundacions i de solidaritat, va manifestar la intenció del grup d’abstenir-se en cas que s’haguera produït la votació dels pressupostos de 2019.

    Altres assumptes en l’ordre del dia

    En esta sessió plenària, es varen aprovar les ajudes socials corresponents a l’any 2017, amb els vots favorables de Compromís, PSOE, EU i CET; així com la modificació de l’Ordenança General de Gestió, Inspecció i Recaptació amb el recolzament de Compromís, PSOE, EU, i Cs; i l’adhesió a l’Autoritat de Transport Metropolità de València, amb l’única abstenció de CET.

    També es donaren comptes de l’execució pressupostària del tercer trimestre de 2018 i del cost efectiu dels serveis de 2017, punts informatius que no es votaven.

    Dos mocions aprovades per unanimitat

    En l’apartat de mocions, es presentaren tres mocions. La primera d’elles era una moció conjunta dels grups Compromís, PSOE i EU sobre el 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. L’Ajuntament de Godella va reafirmar per unanimitat el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i la perpetuen. Un acord ferm per part de tots els grups polítics que va agrair la regidora d’Igualtat, Teresa Bueso.

    En segon lloc, EU va presentar una moció sobre el recolzament a la mobilització social, que demanava l’adhesió de l’Ajuntament al manifest “Si ens movem, ho canviem tot” i mostrava el seu suport a les mobilitzacions que es convoquen. La proposta va eixir endavament amb els vots favorables de Compromís, PSOE, EU i CET, i els vots en contra de PP i Cs.

    Per últim, Compromís va presentar una última moció sobre la inclusió del Corredor Cantàbric en el tram Sagunt-Saragossa en la Xarxa Transeuropea de Transport per al període 2021-2027. En este acord, recolzat per unanimitat, es sol·licitava al Govern Espanyol que modifique la proposta i es mostre contundent en la defensa davant les Institucions Europees de la inclusió del tram Sagunt-Saragossa en la Xarxa Transeuropea de Transport, i al Parlament Europeu i a les Autoritats Europees que es rectifique i s’incorpore, a la Xarxa Transeuropea de Transport, el corredor Cantàbric Mediterrani complet amb el finançament que requereix el conjunt del projecte.

    La moció de CET sobre el recolzament a la proposta dels sindicats per als processos de consolidació d’ocupació temporal va estar retirada per la seua portaveu, Irene Ferré.

    Pujar