El godellenc Juan Vicén rep un prestigiós premi de mans de l’arquitecte Norman Foster
El veí de Godella, Juan Vicén, i els seus companys Daniel Orient i David Pistoni –tots tres fundadors de Hyperloop UPV- han rebut el guardó de la Fundació everis, atorgat a la seua empresa emergent, Zeleros, per l'originalitat a l'hora de combinar les millors prestacions de la indústria aeronàutica i ferroviària. L'arquitecte Norman Foster, un referent internacional en innovació, va ser l'encarregat de fer el lliurament del guardó, dotat amb 60.000 euros.
Zeleros és el nom de l'empresa nascuda en el si de la Universitat Politècnica de València, a fi de comercialitzar tecnologia relacionada amb Hyperloop. Daniel Orient, Juan Vicén i David Pistoni, van participar en el primer SpaceX Hyperloop Pod Competition llançat pel visionari Elon Musk, i el seu projecte hi fou doblement premiat. Dos anys d'estudi i desenvolupament més tard, a la fi del 2016 s'animaren a fer el pas al món empresarial, amb la incorporació de més socis: Paula Baeza, Iván Torres, José Félix González i Daniel Fons.
Noves tecnologies de transport disruptives
El jurat, compost per inversors internacionals, professors d'universitat, periodistes i representants del món científic, ha valorat de Zeleros la proposta que fa de convertir Europa en una potència en el desenvolupament de noves tecnologies de transport disruptives. La idea guanyadora permetria transportar persones i mercaderies a més de 1.000 km/h d'una forma sostenible a través d'un tub despressuritzat.
L'equip gaudirà, a més, d'un servei d'assessorament per part d'i-deals (grup everis) estimat en altres 10.000 euros. Per a David Pistoni, cofundador i CEO de Zeleros, aquest premi permetrà «accelerar el desenvolupament d'aquestes noves tecnologies amb l'ajuda dels nostres col·laboradors, acostant-nos cada vegada més a aquesta revolució del transport que canviarà la forma en què vivim».
Norman Foster, referent mundial en innovació
La inauguració de l'acte anà a càrrec de Fernando Francés, president d'everis, i d'Eugenio Galdón, president de la Fundación everis. En la jornada, celebrada al Casino de Madrid, va estar present també Norman Foster, que va impartir una ponència sobre els pilars de la innovació del futur.
Rècord de projectes presentats arreu del món
Els Premis everis reconeixen projectes tecnològics centrats a impulsar a la societat en àmbits com ara l'economia digital, les tecnologies industrials i energètiques, i la biotecnologia i salut. El 2017, la fundació ha rebut més de 1.260 sol·licituds procedents de 28 països, més del doble que en l'edició anterior. «Continuarem donant suport a idees diferencials que poden transformar la societat en què vivim», ha explicat Eugenio Galdón.