Una Geperudeta Drag, el cartell que donarà que parlar aquestes Falles 2022
Eduardo Jairycovich és l'autor d'aquesta fotografia amb la qual vol reivindicar la diversitat
Després de nombroses cancel·lacions i una edició restringida al setembre, les Falles 2022 comencen amb més ganes que mai. I aquestes ganes i passió han portat a la creació d'una fotografia, convertida en obra d'art, en què es vol transmetre que hi ha “ganes, però per a tots”.
Tal com expliquen en un comunicat els seus impulsors, "a tradició és de tots i es vol demostrar que València és una ciutat inclusiva, amb unes festes patronals que aconsegueixen acollir tota mena de persones que vulguen venir a disfrutard'unes festes úniques".
Una ofrena a la diversitat i la inclusió, alhora que un tribut a tots els components del col·lectiu LGBTIQ+ "que viuen les falles amb il·lusió, fora de embuts i pors". Eduardo Jairycovich és l'artista que ha realitzat aquest "exercici d'alliberament i autoconeixement a les seves creacions".
Per a aquesta ocasió, es va escollir com a protagonista central de la fotografia Liz Dust. Definint-se com una travesti 360º que treballa donant espectacle i fent activisme a través de l'art i l'actuació. La seua figura imponent simula la “Geperudeta”, la Mare de Déu dels Desemparats de València, en un dels esdeveniments més importants de les festes, L’Ofrena de Flors.
"Des del respecte i la tradició que comporta la figura de la verge, s'ha volgut representar com el transvestisme ha estat testimoni, al llarg de la història, de santes, monges i fins i tot algun papa transformista", expliquen els promotors.
Als seus braços trobem la figura de Jesús, representada pel mateix autor de l'obra: "Inspirant-se en l'art gòtic, dóna imatge al nen Jesús amb morfologia d'adult, una cosa molt usual a les pintures i escultures d'aquesta època".
Al voltant de la representació de la Mare de Déu trobem la figura de diversos actors que donen suport a la reivindicació i la llibertat d'unes festes per a tothom. La devoció i el respecte queda representat en els gestos de cadascun.
Al comunicat expliquen també que la figura de la fallera amb el pit al descobert ve recolzada pel corrent actual, de restringir la llibertat de moviment de les dones i els mugrons, que acaba on comença el cos femení com a espectacle: "Ja ens ho deia Rigoberta Bandini a la seua cançó “Ay mamá” amb “Parem la ciutat, traient un pit fora al pur estil Delacroix””.
Una altra de les figures que criden l'atenció, és la del xic queer vestit de fallera i expliquen que és una crítica perquè el reglament faller no permet que els homes vestixquen peces de roba femenines en actes oficials i viceversa.
En definitiva, "hi ha una clara evolució en tot allò que comporta la societat actual i les festes patronals són testimoni en les seues celebracions".