La Generalitat Valenciana recupera la titularitat del Palau del carrer Cavallers
Coincidint amb el 25 d'abril, data que es commemora la Batalla d'Almansa, s'ha signat l'acta de cessió després d'un llarg procés administratiu
La data triada no és casual. Un 25 d'abril, quan es commemora en la coneguda Batalla d'Almansa que es va produir durant el conflicte internacional de la guerra de successió espanyola el 25 d'abril de 1707 a Almansa (Albacete).
316 anys després d'aquella Batalla, que va obrir les portes cap al Regne de València ocupat per les tropes borbòniques, abolint els Furs de València després de la publicació dels Decrets de Nova Planta, la Generalitat Valenciana ha recuperat la titularitat del Palau del carrer Cavallers.
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, han signat hui la cessió per la qual el Palau deixa de ser de titularitat de la Diputació de València i passa a ser de propietat de la Generalitat.
D'aquesta manera, s'ha culminat un recorregut que es va iniciar el 29 de juliol de 1982, quan el Palau va ser cedit en ús a la Generalitat per la Diputació de València, i va continuar al juliol de 1983, moment en el qual la institució provincial va acordar la seua cessió gratuïta al Consell i li va atorgar el ple domini de l'edifici.
“Hui, 25 d'abril, és inevitable recordar aquells tambors de guerra” de la batalla d'Almansa, hui localizats en països com Ucraïna o Sudan, perquè “el soroll simbolitza el fracàs de la política, la pitjor derrota d'una societat, la derrota moral”. ha assenyalat el president Puig.
“Fa 316 anys, el poble valencià va patir una derrota: les institucions forals, perdudes; les llibertats, anul·lades; la llengua, prohibida; la mort -van pensar alguns- del nostre poble; per aqueixa raó, hui és un dia que la memòria cívica ens obliga a recordar, però no a recordar amb desesperança”, ha continuat el president.
Així mateix, el cap del Consell ha destacat que la recuperació de la titularitat de la seu de l'autogovern constitueix un “acte de justícia” per al conjunt del patrimoni de la Comunitat Valenciana amb el qual es completa “un llarg procés cap a la normalitat administrativa” iniciat fa 40 anys.
Cooperació institucional
El cap de l'Executiu autonòmic, que ha recordat que enguany es compliran 100 anys des que la Diputació es va fer càrrec del Palau, ha destacat també que el Consell assumeix la titularitat d'aquest edifici “des de la cooperació i el bon veïnatge”, conscient que l'autogovern “és una xarxa de seguretat, la ‘mà invisible’ del nostre progrés”.
“Per tot això, hui, amb la recuperació simbòlica de la casa de valencians i valencianes, reivindique la governança basada en el respecte a la diversitat, sense sectarismes, sense dogmes, sense uniformismos, una convivència allunyada de la crispació, de les trinxeres i els murs”, perquè “aqueixa és la base del fet diferencial valencià”, ha indicat el president.
Tal com ha remarcat, Almansa no va ser, per tant, “la mort del poble valencià”, sinó “l'inici d'un llarg viatge per a renàixer de les cendres, per a recuperar l'autogovern, per a millorar, junts, la nostra terra”.