La Generalitat instal·larà 700 encaminadors per a reduir la bretxa digital de les famílies amb menys recursos
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, en col·laboració amb la Conselleria d'Hisenda, i Model Econòmic, han acordat impulsar un projecte pilot per a reduir la bretxa digital que pateixen les famílies residents al parc públic d'habitatge de la Generalitat.
L'objectiu és dotar de 700 encaminadors a famílies amb xiquets i xiquetes en edat escolar que no disposen de connexió a internet per a facilitar la seua activitat educativa mentre es mantinga aquesta situació excepcional provocada per la crisi del coronavirus, així com tasques de teletreball. A més, també permetrà a persones vulnerables tindre accés a l'Administració electrònica en un context d'estat d'alarma i confinament.
Martínez Dalmau i Pascual han mantingut una reunió de manera telemàtica en la qual han estat acompanyats pel director general de la Entitat Valenciana d´Habitatge i Sòl (EVha), Alberto Aznar, la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz, i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, José Manuel García Duarte.
El vicepresident ha posat en coneixement de la Conselleria d'Innovació la situació de bretxa digital de moltes de les famílies que viuen al parc públic. D'ací, la necessitat d'estudiar accions conjuntes per a donar una resposta efectiva i atendre els col·lectius més vulnerables.
Martínez Dalmau considera l'accés a internet "un servei bàsic del qual no gaudeixen moltes famílies del parc públic i que ha aflorat com una feblesa amb l'actual crisi”.
D'ací la necessitat de posar a la disposició d'elles "els mecanismes necessaris per a tindre accés a l'administració electrònica, de manera espacial als escolars perquè puguen continuar el curs acadèmic des de les seues cases".
Per això, ha destacat la importància de "pal·liar aqueixa bretxa digital entre les persones més desfavorides i que encara es fa més palpable en una situació tan crítica com la que estem vivint. Però també en la importància per a quan arribe la reconstrucció postcrisi perquè moltes persones puguen continuar educant-se a distància i unes altres puguen continuar treballant des de les seues cases".
Per part seua, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha afirmat que "la bretxa digital és, ara mateix, una de les principals causes de l'acceleració de la desigualtat". Per això, destaca que "cal treballar per reduir-la i així estarem contribuint a reduir les bretxes socials".
"És un objectiu que ens hem marcat i una obligació de l'Administració: continuar acostant les oportunitats que ofereix la tecnologia als qui estan en desavantatge", ha subratllat.
700 encaminadors en parcs públics d'habitatges
La Generalitat posarà a disposició 700 encaminadors amb 50 GB de wifi, que ha adquirit la Direcció General de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, a un nombre determinat de famílies de set municipis perquè disposen d'internet durant la crisi i, en un segon moment, s'analitzaran accions perquè puguen disposar d'internet a més llarg termini.
Tots dos membres del Consell han explicat que aquest projecte pilot podria continuar desenvolupant-se en els pròxims anys per a ampliar el nombre d'habitatges que accedeixen a internet.
La distribució per a arrancar el projecte pilot es farà en els següents grups d'habitatges de les tres províncies: Sant Lorenzo de Castelló de la Plana, Mercedes Hernández d'Alfafar, Baix Vies de Sagunt, Barbacana-Els Xiques d'Alcoi, Palmerars d'Elx, així com Elda i Monòver.
Els encaminadors es distribuiran inicialment entre les famílies amb menors en edat escolar de diversos grups d'habitatge públic de la Comunitat i aniran acompanyats d'un bo d'internet de 50 GB al mes gratuït durant els mesos d'abril, maig i juny.
Rubén Martínez Dalmau i Carolina Pascual han agraït a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Generalitat (DGTIC) la seua col·laboració per a fer possible la posada en marxa del projecte, ja que és l'entitat que s'ha fet càrrec de la compra del material necessari.