La Generalitat impulsa i coordina les accions desenvolupades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Fins al 26 de novembre, el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) acull esta campanya internacional
La Generalitat, a través de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, difon, impulsa i coordina les accions desenvolupades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.
Fins al 26 de novembre, el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) acull esta campanya internacional que té com a principal objectiu “sensibilitzar tota la societat sobre el problema dels residus, conscienciar la ciutadania sobre la importància de canviar la nostra manera de consumir per a previndre’n la generació i capacitar amb la finalitat de gestionar millor aquells residus que es produïxen”, tal com ha assegurat el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco.
En esta quinta edició, amb el lema ‘Envasos, no et deixes embolicar!’, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR2023 per les seues sigles en anglés) posa el focus en la necessitat de reduir l’ús d’envasos i embalatges d’un sol ús.
D’esta manera, institucions públiques, empreses privades, escoles, societat civil i ciutadania de tota la Unió Europea realitzen accions per a difondre este missatge. “S’ha de conscienciar sobre el fort impacte ambiental dels envasos, al mateix temps que promoure una producció més sostenible i un comportament responsable a l’hora de consumir”, ha matisat Jorge Blanco.
Projecte europeu
Des de la primera edició l’any 2009, és la segona vegada en què l’EWWR posa el focus d’atenció en els envasos i els embalatges, ja que han augmentat, empentats pel sector del comerç electrònic.
A la Unió Europea, entre els anys 2012 i 2020, el volum d’envasos no reciclables ha anat en augment, provocant greus problemes ambientals. Davant d’això, la Comissió Europea s’ha marcat com a objectiu que, en 2030, tots els envasos siguen tècnicament i econòmicament viables per a la seua reutilització o reciclatge, i ha posat l’accent en la importància de la prevenció dels residus per a aconseguir este objectiu.
En 2023 es duran a terme 14.500 accions en 29 països europeus amb l’ajuda de 35 coordinadors nacionals i regionals, entre els quals es troba el CEACV.
A la Comunitat s’estan desenvolupant 40 accions, organitzades per 20 entitats diferents (parcs naturals, centres educatius, ajuntaments, associacions, ONG, consorcis de residus, fundacions, empreses, etc.).
Es pot trobar més informació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2023 en la pàgina web del CEACV i en la de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, on, entre altres informacions, hi ha un mapa interactiu amb la ubicació i una xicoteta descripció de totes les accions registrades.