elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat i les fundacions Aguas de Valencia i Limne llancen el 'Projecte Llúdria'

La Generalitat i les fundacions Aguas de Valencia i Limne llancen el 'Projecte Llúdria'

    El secretari autonòmic de medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, s'ha reunit amb el conseller delegat de Global Omnium i representant de la Fundació Aguas de Valencia, Dionisio García, i responsables de la Fundació Limne, amb els que la Generalitat col·laborarà activament en el llançament del 'Projecte Llúdria' a la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una iniciativa el principal objectiu del qual és la recuperació definitiva d'esta espècie de mamífer en els nostres rius, on va estar seriosament amenaçada.

    El projecte començarà el pròxim mes de setembre i tindrà una duració inicial de tres anys. Encara que en principi va a desenvolupar-se a la Comunitat Valenciana, gradualment aniran incorporant-se àrees de les províncies de Albacete, Cuenca, Tarragona i Teruel. D'esta manera, el 'Projecte Llúdria' contribuirà que la Comunitat Valenciana siga epicentre de la recuperació d'este mamífer tan amenaçat (Lutra lutra), inclòs en el 'Llibre Roig dels Vertebrats de España' (Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient).

    El secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro, ha recordat que fa tan sols uns dies la Generalitat impulsava el projecte Aliats per la Biodiversitat per a afavorir la col·laboració publico-privada en iniciatives de conservació del nostre medi ambient i molt especialment en la defensa de la seua biodiversitat. "El 'Projecte Llúdria'' -ha assenyalat Álvaro- és un bon exemple d'este tipus de col·laboració entre l'administració (Generalitat), un col·lectiu conservacionista (Fundació Limne) i una empresa privada (Aguas de Valencia). Per a nosaltres és una prioritat avançar en esta matèria augmentant la col·laboració publico-privada en projectes com el que hui presentem", ha apuntat Julià Álvaro.

    Per la seua banda, el representant de la Fundació Aguas de Valencia, Dionisio García, ha assenyalat que "el 'Projecte Llúdria' es basa en els últims censos realitzats pels tècnics de la Conselleria, pretén implicar a la societat civil i a l'administració per a aconseguir la definitiva recuperació d'esta espècie amenaçada i, després de millorar notablement la qualitat de les aigües en els rius de la Comunitat Valenciana, contribuir a la colonització i assentament definitiu d'esta en molts llocs en què es donava per desapareguda".

    La llúdria, una espècie amenaçada

    Si bé la distribució territorial de la llúdria ha sigut històricament àmplia, durant la segona mitat del segle XX va començar a mostrar una dràstica disminució de les poblacions en tot el país, especialment en la zona Est. La considerable disminució d'exemplars durant en eixe període de temps ha sigut sovint associada a diverses causes com, per exemple, la contaminació, la destrucció dels seus hàbitats, la sobreexplotació de recursos, el descens en el volum de preses, l'aïllament poblacional o la caça. Afortunadament, en les últimes dècades, s'ha començat a constatar una recuperació significativa.

    Participació ciutadana

    El 'Projecte Llúdria' té un fort component social i pretén involucrar a la ciutadania en totes les seues fases. Durant la primera es realitzaran estudis (per mitjà de censos i foto-trampege) per a confirmar l'expansió de l'espècie a la Comunitat Valenciana, al ser una de les poques zones del país en què la llúdria encara no ha colonitzat tot el territori i mostra una recuperació més lenta.

    En les següents anualitats el projecte s'ampliarà a altres províncies limítrofes a la Comunitat Valenciana, en les que la Fundació Aguas de Valencia realitzarà activitats de difusió per a fomentar el coneixement social sobre esta espècie i sobre la necessitat de mantindre els nostres espais naturals en bon estat.

    La millora de l'estat d'alguns trams de riu i, sobretot, de la connectivitat entre espais naturals serà una altra de les puntes de llança del projecte, que intentarà localitzar trams clau per a propiciar el bot entre conques i subconques.

    Aquesta iniciativa servirà també per a definir tota una sèrie de propostes a les administracions competents en matèria d'aigua i biodiversitat, les denominades "accions correctores" que permeten el flux d'individus entre conques o al llarg de trams fluvials que presenten discontinuïtat, fomentant aixina la creació d'una infraestructura verda que referme la recuperació i l'establiment de nous nuclis poblacionals de llúdria en els rius de la Comunitat Valenciana.

    Pujar