La Generalitat deroga d'urgència la Unitat Valenciana d'Emergències en considerar-la “una ocurrència”
La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha anunciat la derogació per la via d'urgència del decret que regula la creació de la Unitat Valenciana d'Emergències (VE), aprovat el mes de febrer passat per l'anterior equip de govern, i que contemplava la posada en marxa d'una unitat de gestió de caràcter operatiu i de coordinació de les emergències de la Generalitat a través de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.
Elisa Núñez ha realitzat este anunci en el transcurs de la primera Comissió de Coordinació dels Serveis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (SPEIS) de la Comunitat Valenciana que se celebra després de la seua presa de possessió com a consellera de Justícia i Interior el passat 19 de juliol.
La consellera ha afirmat que amb esta mesura "comencem a solucionar un problema, ja que la VE és un projecte que afig més complexitat a la gestió de les emergències a la Comunitat Valenciana, una nova ocurrència per a tapar mancances enormes en eixa gestió i que castigava un sector fart de males decisions".
La titular de Justícia i Interior ha afegit que "la gestió de les emergències en la Comunitat Valenciana no es resol creant esta Unitat, sinó redefinint el model de prevenció, extinció i salvament que hem de posar en marxa per a millorar la coordinació i per a establir les bases d'un millor futur".
"La VE -ha explicat Núñez-, es va fer sense el concurs i la reflexió necessaris en una qüestió estructural i un servei públic essencial com este i, per tant, no ajudava a redefinir eixe model, sinó a empitjorar-lo i a complicar-lo encara més i només suposava aprofundir en la descoordinació i en el desastre".
Finalment, la consellera ha conclòs: "Comencem hui a esmenar els errors i els excessos, en definitiva, els projectes estratègics sense avaluació i adequació a un marc pressupostari seriós i rigorós".
En la citada reunió també s'han abordat aspectes relatius a les principals línies de treball de la Comissió per als pròxims anys entre les quals es troben la necessitat d'una modificació dels criteris per a obtindre l'acreditació de bomber d'empresa, així com la proposta per a elaborar un programa de formació per a l'habilitació com a bussejador de rescat, amb finalitats de servei públic, de personal bomber professional dels SPEIS de les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.