elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat alerta que la sobreregulació de la Unió Europea amenaça a la indústria dels microxips

La Generalitat alerta que la sobreregulació de la Unió Europea amenaça a la indústria dels microxips
    MÉS FOTOS
    La Generalitat alerta que la sobreregulació de la Unió Europea amenaça a la indústria dels microxips - (foto 2)

    La consellera d'Innovacion, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha participat en la primera Assemblea general de l'Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA) que ha tingut lloc a Dresden (Alemanya). En esta assemblea s'ha desenvolupat i aprovat un document firmat per les 31 regions que formen part d'esta aliança europea.

    Com assenyala la consellera, “la indústria dels semiconductors és clau i més en el cas de la Comunitat Valenciana, que aporta quasi el 60% del capital humà, és a dir, de professionals que treballen en este sector a Espanya. D'aquí ve que secundem especialment alguna cosa que arreplega el document aprovat, a saber, que a Europa s'ha d'aconseguir l'objectiu d'obtindre un 20% de la producció global de xips l'any 2030”.

    Nuria Montes ha explicat, a més, “que el document alerta que la indústria de semiconductors necessita tindre seguretat en la planificació del nou reglament de substàncies Químiques de la Unió Europea. Si es duu a terme tal com està previst en este moment podria posar en perill la supervivència d'esta indústria perquè la Unió Europea és tremendament restrictiva en la utilització de determinats productes que en altres països es continuaran utilitzant, sense que Europa puga fer res. El que suposarà un desavantatge competitiu respecte a països de fora de la Unió”.

    D'altra banda, ha afegit, s'ha emfatitzat la funció clau de les regions en el desenvolupament dels ecosistemes de semiconductors, la importància del finançament i la necessitat de reforçar la cadena de valor mitjançant programes específics de suport.

    L'Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA)
    L'Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA) té com a objectiu generar un diàleg estratègic amb la Comissió Europea i el Parlament Europeu per a enfortir la indústria de semiconductors a Europa; augmentar la producció de xips i reduir dependències externes. També per a aconseguir suport governamental; aconseguir la simplificació de procediments, enfortir tota la cadena de valor, subratllar la importància de l'educació STEM, especialment per a dones, i atraure talent internacional per a cobrir la demanda de treballadors qualificats.

    La Comunitat Valenciana és fundadora d'esta xarxa d'intercanvi de coneixement en el camp dels semiconductors que, a més, agrupa els interessos comuns de la indústria perquè estiguen representats eficaçment davant les institucions de la Unió Europea. La comunitat Valenciana concentra el 50% de tots els recursos humans en microelectrònica i el 60% dels de fotònica integrada d'Espanya. En l'entorn metropolità de València, prop de 600 enginyers superiors es troben dedicats a funcions específiques de disseny de microxips, per això, per nombre d'efectius i especialització, sens dubte, pot considerar-se el principal territori de disseny de xips del sud d'Europa.

    D'altra banda, en la Comunitat Valenciana és molt intensa la presència de companyies multinacionals que desenvolupen la seua activitat en centres avançats de disseny de microxips, amb la presència de 5 empreses multinacionals (MaxLinear, Analog Devices, amsOSRAM, BOSCH i VLC-Photonics/HITACHI). Esta característica dota al conjunt de l'ecosistema d'una cultura global molt oberta, interconnectada, receptiva i dinàmica. I d'un ambient molt afavoridor per a les relacions empresarials, la gestió i acompanyament de noves inversions internacionals.

    Paral·lelament, l'ecosistema de semiconductors autonòmic gaudix d'una governança industrial robusta i un marc d'acords institucionals previs que doten de molta cohesió i claredat d'objectius al conjunt del sector. Així ho demostra, per exemple, la declaració plenària de Les Corts Valencianes de febrer de 2023, votada per unanimitat de tots els grups polítics, per la qual es van aprovar l'Estratègia Valenciana i el Campus Internacional de Semiconductors.

    Així mateix, destaquen els protocols de col·laboració subscrits entre tots els operadors institucionals, acadèmics i industrials: la Generalitat, l'Associació Industrial València Silicon Clúster, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, el Govern d'Espanya i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, per a articular una cooperació mútua basada en una visió compartida sobre el necessari creixement del sector en el nostre territori.

    Finalment, amb el Campus Internacional de Semiconductors en la Comunitat Valenciana s'ha llançat una única iniciativa de conjunt capaç de canalitzar totes les estratègies del nostre territori cap a un sol projecte global, en el qual tots els agents crítics se senten representats sense dissoldre la seua identitat i en el qual puga articular-se la confluència de totes les propostes de valor existents en l'àmbit regional.

    Pujar